Antreprenorii din Iași trebuie să actualizeze codurilor CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională), din 2025. Afectate de noile modificări sunt atât SRL-urile, PFA-urile, cât și întreprinderile individuale (II) sau familiale (IF). Specialiștii explică ce trebuie să facă antreprenorii pentru a face mai ușor trecerea la noile coduri CAEN
De la 1 ianuarie 2025 se actualizează codurile CAEN. Antreprenorii din Iași trebuie să urmărească aceste modificări și să facă trecerea, dacă este necesar, de la codurile vechi, la cele noi, la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului Iași.
În România, modificarea pleacă de la Ordinul 377, din 17 aprilie 2024, al Institutului Național de Statistică (INS), privind actualizarea Clasificării Activităților din Economia Națională – CAEN. Lista cu noile coduri CAEN este disponibilă AICI.
Actualizarea codurilor CAEN, din 2025, afectează antreprenorii din Iași
Antreprenorii din Iași trebuie să facă modificările necesare, acolo unde este cazul. Pentru firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile coduri CAEN este obligatorie. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN, se va face treptat, astfel: fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei alte mențiuni în Registrul Comerțului. În cazul în care actualizarea CAEN nu implică modificarea obiectului de activitate în sine, firmele respective vor completa un formular tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului” (Anexa 2a la viitorul ordin), caseta V, punctul 8, dedicat actualizării obiectului de activitate CAEN. Nu va fi nevoie să depună în susținerea cererii actul constitutiv actualizat, declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității, hotărârea adunării generale/directorat/decizie a Consiliului de Administrație (CA). Statisticile arată că tot mai multe firme își întrerup activitatea.
Actualizarea codurilor CAEN va influența activitatea economică a firmei
În cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), dar și familiale (IF), aceștia vor completa formularul tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului (Anexa 2b), punctul VII, unde vor bifa corespunzător caseta „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev3, pct. 1 (activitate principală)”. Astfel, vor primi un nou certificat de înregistrare, însoțit de informații la zi. Certificatele de înregistrare și certificatele constatatoare emise anterior datei de 1 ianuarie 2025 rămân valabile până la momentul actualizării obiectului de activitate. Angajații Registrului Comerțului din Iași au fost în grevă.
Potrivit specialiștilor din domeniul juridic, actualizarea codurilor CAEN prin versiunea CAEN Rev. 3 nu este doar un pas tehnic, ci un proces care poate influența activitatea economică și competitivitatea pe piața din România. Prin armonizarea cu clasificările europene și internaționale, firmele românești existente, precum și persoanele care doresc să înceapă procesul de deschidere firmă în România, beneficiază de o mai bună integrare în fluxurile economice globale. Modificările impuse de actualizarea CAEN evidențiază necesitatea persoanelor care plănuiesc să înceapă demersurile pentru înființare firmă de a colabora cu avocați specializați în drept comercial pentru a asigura conformitatea cu legislația.
Antreprenorii din Iași pot apela la specialiști din domeniul juridic
Potrivit Societății de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, revizuirile CAEN sunt menite să reflecte cât mai fidel activitățile economice actuale. Acest proces, deși complex, aduce numeroase beneficii pentru mediul de afaceri din România. În cazul în care o firmă trebuie să opereze modificări pentru alinierea codurilor CAEN, la versiunea actualizată este necesară revizuirea documentelor, precum actul constitutiv și actualizarea lor în conformitate cu prevederile legale.
„Este esențial să consulți un avocat cod CAEN și un avocat comercial când dorești să începi procesul de deschidere firmă în România, întrucât acest proces implică înțelegerea prevederilor din legea societăților, a noutăților legislative din domeniul comercial și a procedurilor necesare pentru înființare firmă, modificare cod CAEN, completare obiect de activitate și nu numai”, a spus dr. Radu Pavel, avocat coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
Pentru a actualizarea codurilor CAEN, este important să aveți pregătite toate actele necesare pentru adăugare cod CAEN și să apelați la un avocat firme care vă poate ghida în acest proces. Astfel, antreprenorii din Iași trebuie să actualizeze codurile CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională), din 2025.