Prima pagină » Actualitate » Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani

30 iun. 2024, 21:00,
BZI.ro, în Actualitate

Ileana Stana Ionescu a murit, duminică 30 iunie, la vârsta de 87 de ani, a anunțat Teatrul Național București, pe site-ul său. Totodată, pe pagina instituției mai scrie că „cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”.

Ministerul Culturii a transmis u „Ileana Stana-Ionescu a fascinat generaţii întregi cu rolurile sale din filme sau teatru pe care, fiecare dintre noi şi le va aminti cu plǎcere şi cu zâmbetul pe buze”, a transmis Ministerul Culturii.

Decesul actriței a fost anunțat anterior și de Iuliana Marciuc și de actrița Alexandra Velniciuc. „Dumnezeu să o odihnească! O generație dispare încet, încet… Iar va trebui să apelăm la arhivă pentru a o revedea pe marea actriță și frumosul om la Confesiuni”, este mesajul postat de Iuliana Marciuc, pe Instagram.

Și actrița Alexandra Velniciuc a postat un mesaj pe contul de socializare, alături de o imagine din tinerețe, cu regretata actrița. „Dumnezeu sa o ierte și să îi odihnească sufletul! Și datorită ei am ales această profesie!”, este mesajul postat de Alexandra Velniciuc pe Facebook.

Remarcată de Radu Beligan și chemată la București

Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor roluri celebre precum fost Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990, amintște News.ro, în articolul în care trece în revistă cariera impresionantă a actriței.

Născută la 14 septembrie 1936, la Brad (Hunedoara), a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière.

În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde câţiva ani mai târziu a fost remarcată de Radu Beligan şi invitată să concureze pentru un post la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Debut pe scena TNB cu Florin Piersic

Debutul pe scena Teatrului Naţional a avut loc în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul”.

În 2002, a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chiriţa”, Fraulein în „Gaiţele” şi Constance în „Nebuna din Chaillot”.

La Teatrul Naţional Bucureşti a mai jucat în “Terorism” de Fraţii Presniakov, regia Felix Alexa, 2015, a fost Soacra în “Micul infern”, de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu, 2013.

A făcut parte din distribuţia spectacolelor: „Comedia norilor” după Aristofan, regia Dan Tudor, 2009, „Molto, gran’ impression” de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, 2007, „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, 2006.

A fost Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990, între altele.

În cinema şi film de televiziune, printre cele mai importante apariţii ale sale au fost:

  • „Un film cu o fată fermecătoare” (r. Lucian Bratu, 1966)
  • „Păcală” (r. Geo Saizescu, 1974)
  • „Eu, tu şi Ovidiu” (r. Geo Saizescu, 1977)
  • „Dumbrava minunată” (r. Gheorghe Naghi,1980)
  • „Alo, aterizează străbunica!” (r. Nicolae Corjos, 1981)
  • „Secretul lui Bachus” (r. Geo Saizescu, 1984)
  • „Secretul lui Nemesis” (r. Geo Saizescu, 1985)
  • „Cuibul de viespi” (r. Horea Popescu, 1987)
  • „Cucoana Chiriţa” (r. Horea Popescu, 1986)
  • „Aici nu mai locuieşte nimeni” (r. Malvina Urşianu, 1995)
  • „Milionari de week-end” (r. Cătălin Saizescu, 2004)
  • „Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006)
  • „Lombarzilor 8” (2006)
  • „Las Fierbinţi” (2012)

A fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV, precum Tofana, în „Patima roşie” de Mihail Sorbul, Zoia – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, Dacia – „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, D-na Draga – „Doctor în filosofie” de Bronislav Nuşici, Mama – „Nu-ţi plătesc” de Eduardo de Fillippo, Olimpe Jaquet – „Când vine barza” de Andre Roussin sau Contesa Funella – „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh.
De asemenea, s-a aflat în distribuţia serialului TV „Un august în flăcări”, regia Dan Piţa şi Alexandru Tatos, difuzat începând cu anul 1973 şi a serialelor pentru micile ecrane „Căsătorie imposibilă” (2004), „O soacră de coşmar” (2006), „Fetele marinarului”, de Sebastian Voinea, Valentin Hotea, 2009. A fost şi o constantă colaboratoare a Teatrului Naţional Radiofonic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *