Prima pagină » Actualitate » Actorul Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Hagrid în filmele Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani

Actorul Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Hagrid în filmele Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani

14 oct. 2022, 21:02,
în Actualitate

Actorul Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Hagrid în filmele Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani. De asemenea, actorul a apărut în drama de detectivi ITV Cracker și filmele James Bond Goldeneye și The World Is Not Enough.

Într-o declarație, agentul său Belinda Wright a confirmat că actorul a murit în spitalul de lângă Falkirk, în Scoția.

Ea l-a descris pe Coltrane drept un „talent unic”, adăugând rolul lui de Hagrid „a adus bucurie copiilor și adulților deopotrivă din întreaga lume”.

„Pentru mine personal, îmi voi aminti de el ca pe un client loial. Pe lângă faptul că era un actor minunat, era inteligent din punct de vedere criminalistic, genial de duh și, după 40 de ani în care am fost mândru că sunt numit agentul lui, îmi va fi dor de el.

Autoarea lui Harry Potter, JK Rowling, omagiu pentru Robbie Coltrane

Autoarea lui Harry Potter, JK Rowling, a condus omagiile pe Twitter, spunând că acesta a fost un „talent incredibil”. Actorul Stephen Fry, care a apărut alături de Coltrane în Alfresco, a postat pe Twitter: „Atât de profunzime, de putere și de talent: destul de amuzant încât să provoace sughițuri neajutorate și claxone când am făcut prima noastră emisiune TV Alfresco. Adio, bătrâne, vei fi atât de dor de tine”.

Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a descris moartea lui Coltrane drept „o veste foarte tristă”.

„A avut o asemenea gamă și profunzime ca actor, de la comedie genială la dramă cu margini dure. Cred că preferatul meu dintre toate rolurile sale a fost Fitz în Cracker”, a spus ea.

„Robbie Coltrane, legendă scoțiană a divertismentului – vei fi foarte dor de tine. RIP.”

Coltrane a fost numit OBE în lista cu onoruri de Anul Nou din 2006 pentru serviciile sale în dramaturgie și a primit premiul Bafta Scotland peStarul scoțian, al cărui nume real este Anthony Robert McMillan, s-a născut în Rutherglen, South Lanarkshire, în 1950.

Coltrane a fost fiul profesorului și pianistului Jean Ross și al medicului general de familie Ian Baxter McMillan și a fost educat la școala independentă Glenalmond College din Perth și Kinross.

Cel mai cunoscut rol al său a fost în seria de filme Harry Potter

Cariera actorului a început în 1979 în serialul de televiziune Play for Today, dar a căpătat proeminență în A Kick Up the Eighties, un serial de comedie TV BBC în care i-a mai jucat pe Tracey Ullman, Miriam Margolyes și Rik Mayall.

A apărut și în comedia ITV din 1983 Alfresco, alături de Fry, Emma Thompson, Siobhan Redmond și Hugh Laurie.

Până în 1987, a avut un rol principal în Tutti Frutti, despre trupa scoțiană de rock and roll The Majestics, care i-a jucat și pe Emma Thompson și Richard Wilson.Coltrane a câștigat și mai mult faimă, jucând rolul psihologului criminalist Dr. Eddie „Fitz” Fitzgerald în serialul ITV Cracker din 1993 până în 1995 și într-un episod special de întoarcere în 2006.

Rolul i-a asigurat premiul Bafta pentru cel mai bun actor timp de trei ani consecutiv, din 1994 până în 1996.

Cel mai cunoscut rol al său a fost în seria de filme Harry Potter, deoarece a jucat în toate cele opt filme în rolul lui Rubeus Hagrid alături de Daniel Radcliffe, Rupert Grint și Emma Watson.ru contribuția remarcabilă la film în 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`