Prima pagină » Eveniment-Social » Actorii Teatrului Luceafărul vor juca două spectacole în Danemarca

Actorii Teatrului Luceafărul vor juca două spectacole în Danemarca

30 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

O parte a echipei artistice a Teatrului Luceafărul Iași se află în drum spre Danemarca, unde va susține în fața publicului din Skive două spectacole. Prezența actorilor ieșeni în țara lui Hamlet este urmarea invitației oficiale a Dansk Rumænsk Kultur Forening i Skive (DRKFS) și Ambasadei României în Regatul Danemarcei și Islanda.

Actorii Teatrului Luceafărul vor juca două spectacole în Danemarca

Intitulat „Teatru românesc la Skive”, proiectul constă în susținerea, sâmbătă, 31 august 2024, la Teatrul din Skive, a două reprezentații cu spectacolele „Capra cu trei iezi” și „Stația clovnilor”.

„Capra cu trei iezi” (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Matilda Andrici, distribuția Claudiu Gălățeanu, Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Ileana Ocneanu, Elena Zmuncilă) prezintă narațiunea imaginată de Ion Creangă într-o versiune care conservă filonul tradițional prin plastica scenografică, inspirată din pictura naivă a lui Gheorghe Ciobanu prin muzică și stil de joc. Spectacolul vizează comunitatea românească din regiune.

Stația clovnilor, creație scenică pentru întreaga familie (regia Ana Crăciun Lambru, decor Elena Iorga, costume și păpuși Alexandra Budianu, cu actorii George Cocoș, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Cristian Gheorghiu, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Liliana Mavriș Vârlan, Elena Zmuncilă), este nonverbală și poartă privitorul într-o călătorie a imaginației prin registre emoționale variate, de la bucurie, la melancolie, trecând prin ludic. Publicul vizat sunt spectatorii danezi.

Oltița Cîntec, manager interimar al Teatrului Luceafărul Iași, România: „Teatrul, ca artă vie, este foarte important în viața noastră”

Cele două spectacole din repertoriul permanent al Teatrului Luceafărul Iași se înscriu în categoria celor văzute de public din întreaga lume, calitățile lor artistice ducându-le, în sezoane anterioare, în festivaluri și turnee în Spania, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Republica Irlanda și în China, iar acum, în Regatul Danemarcei.

„Este o nouă oportunitate de a promova cultura ieșeană, cultura română în afara granițelor. Prezența noastră la Skive este o premieră, ne aflăm pentru prima dată în țara lui Hamlet. Spectacolele «Capra cu trei iezi» și «Stația clovnilor» sunt multipremiate și au fost selectate în festivaluri din întreaga lume, fiind vizionate de mii de spectatori. Teatrul, ca artă vie, este foarte important în viața noastră, atât pentru adulți, cât și pentru copii, personalități în formare. Prin narațiunile spuse și prin emoțiile trezite, teatrul are puterea de-a reuni oamenii, de-a consolida comunități, de-a stabili conexiuni sufletești solide”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, manager interimar al Teatrului Luceafărul Iași, România.

Amintim faptul că, în perioada 3-10 octombrie 2024, va avea loc  cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Ediția din acest an este concepută sub genericul „tranziție”, deoarece se împlinesc 35 de ani de la evenimentele din 1989.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *