La Iași se desfășoară primul proiect ce promovează egalitatea în rândul persoanelor cu dizabilități de vedere. Deschiderea a avut loc zilele trecute, iar evenimentul de inaugurare a avut loc în cadrul Asociației Nevăzătorilor Iași. Proiectul Activități Sportive Incluzive își propune să contribuie la viața persoanelor cu deficiențe de vedere
Cu această ocazie a fost oficializat un nou sport. Este vorba despre o masă de Shodown, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere. Jocul promovează egalitatea în rândul persoanelor cu dizabilități.
Premieră la Iași: Activități sportive pentru persoanele cu dizabilități
Vineri, 5 noiembrie 2022, a avut loc deschiderea oficială a mesei de Showdown, primul proiect de acest fel de la Iași. Scopul acestuia este de a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere și să le faciliteze integrarea socială, astfel încât să existe șanse egale pentru fiecare. Noul sport a fost creat și adaptat special pentru persoanele cu deficiențe, însă acesta poate fi jucat de orice dorește, indiferent de vârstă.
Proiectul este implementat de către un grup de tineri din cadrul Asociației „Club Sportiv Fortza Costuleni”, care doresc să promoveze sportul ca metodă de incluziune și socializare.
Prin acest proiect, asociația vine cu o noutate în regiunea Moldovei, adresându-se în special persoanelor cu deficiențe de vedere. Și cei fără deficiențe se pot juca, astfel încât legătura dintre oameni devine mai strânsă și toți pot avea șanse egale în ceea ce privește integrarea socială. Ideea a fost pusă în aplicare prin intermediul proiectului Activități Sportive Incluzive, susținut prin intermediul Proiectelor de Solidaritate co-finanțat de Corpul European de Solidaritate.
Inaugurarea mesei de Shodown a avut la Asociația Nevăzătorilor Iași, unde membrii ONG-ului au putut să experimenteze jocul, care va rămâne în continuare în sediul acestora.
Proiect în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere
Tinerii asociației „Club Sportiv Fortza Costuleni” au pus bazele unui proiect unic în regiunea Moldovei, ce își propune să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Acesta propune o nouă metodă prin care oamenii se pot intra și lega prietenii, indiferent de soluția în care se află.
Beneficiarii au putut să testeze în premieră noua activitate și să se bucure de jocul sportiv.
„În cadrul evenimentului de deschidere au participat atât persoane cu deficiențe de vedere cât și fără, aceștia au socializat și jucat împreună Showdown, împărtășind idei și creând noi prietenii”, spune Eddy Hilitanu, din cadrul Asociației Clubul Sportiv Forza Junior Costuleni.
Activitățile propuse de proiectul Activități Sportive Incluzive nu se opresc aici, iar pe viitor sunt planificate alte activități care să vină în sprijinul persoanelor cu deficiențe.
„În cadrul proiectului, tinerii plănuiesc să organizeze în viitor plimbări cu bicicleta tandem, goalball, football pentru nevăzători, torball, șah pentru nevăzători, alergat adaptat persoanelor cu deficiență de vedere”, adaugă Eddy Hilitanu.
Activități Sportive Incluzive este un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Corpul European de Solidaritate și își propun să promoveze sporturi care reprezintă o noutate, dar și activități obișnuite, care însă nu puteau fi desfășurate de oamenii cu deficiențe. În cadrul activităților pe care le desfășoară, aceștia își doresc să promoveze activități sportive pentru persoanele cu dizabilități, ca modalitate de incluziune socială.