Prima pagină » Local » Activităţi desfăşurate de poliţişti în judeţul Iaşi pentru prevenirea şi limitarea infectării cu Covid-19, dar și pentru siguranța cetățenilor
Activităţi desfăşurate de poliţişti în judeţul Iaşi pentru prevenirea şi limitarea infectării cu Covid-19, dar și pentru siguranța cetățenilor

Activităţi desfăşurate de poliţişti în judeţul Iaşi pentru prevenirea şi limitarea infectării cu Covid-19, dar și pentru siguranța cetățenilor

25 feb. 2021, 12:13,
în Local

În data de 24 februarie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfăşurate noi acţiuni de verificare în zone aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

La activităţile desfăşurate au participat peste 250 de politiști şi polițiști locali şi au fost verificate 71 de societăți comerciale şi 35 de mijloace de transport persoane, în total fiind legitimate 1.312 persoane.

În urma neregulilor constatate pe parcursul acţiunilor au fost aplicate 72 de sancţiuni contravenţionale, toate pentru nepurtarea măştii de protecţie.

Spre exemplu, un bărbat de 34 de ani a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 55/2020, deoarece nu a purtat masca de protecţie, pe raza municipiului Paşcani.

Acțiuni ale poliției ieșene pentru siguranța cetățenilor 

În data de 24 februarie a.c., polițiștii ieşeni au intervenit la peste 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 320 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au fost sesizate 30 de infracțiuni.

Ieri, poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 13 acțiuni și s-a intervenit la 68 de evenimente, dintre care 59 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților au fost sesizate 30 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 323 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 114.225 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 24 de permise de conducere şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

Reținut de polițiști pentru lovire și violență în familie 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Podu Iloaiei efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi violenţă în familie.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 21 spre 22 februarie a.c., un bărbat de 49 de ani, din localitatea Cosiţeni i-ar fi agresat fizic pe concubina sa şi fratele acesteia.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 23 februarie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 24 februarie a.c., acesta a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă.

Mandate de executare a pedepsei închisorii, puse în aplicare de polițiști

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Ţibana au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 10 luni şi 20 de zile închisoare, emis de Judecătoria Iaşi, pe numele unui bărbat de 32 de ani, din comuna Ţibana.

Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost depus în Penitenciarul Iaşi, în vederea executării pedepsei.

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos au pus în aplicare trei mandate de executare a pedepsei cu închisoarea emise de Tribunalul Bacău, pe numele a doi bărbaţi de 42 de ani şi a unui bărbat de 51 de ani.

Aceştia au fost condamnaţi la executarea pedepsei de 4 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În baza mandatelor de executare a pedepsei închisorii, cei trei bărbaţi au fost depuşi în Penitenciarul Iaşi

Urmărit național, depistat de polițiști 

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri Iaşi au depistat, pe raza municipiului Iaşi, un bărbat de 32 de ani, din comuna Schitu Duca, urmărit naţional, condamnat la pedeapsa închisorii de un an şi 3 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost depus în Penitenciarul Iaşi, în vederea executării pedepsei.

Reținut pentru infracțiuni la regimul rutier 

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au depistat un bărbat de 49 de ani, din judeţul Suceava, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 208 în interiorul localităţii Buda, având suspendat dreptul de a conduce vehicule.

De asemenea, în urma testării bărbatului cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că bărbatul este cercetat într-un alt dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca la data de 25 februarie a.c. să fie prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani.

Cercetările continuă.

Cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier 

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 24 februarie a.c., un autoturism condus, pe raza municipiului Iaşi, de un bărbat de 47 de ani ar fi intrat în coliziune cu un alt auto, condus de o tânără de 21 de ani, care ulterior ar fi fost proiectat într-un alt auto.

În urma impactului a rezultat rănirea tinerei de 21 de ani.

În urma testării conducătorilor auto cu aparatul alcooltest, s-a constatat faptul că bărbatul de 47 de ani se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma testării sale rezultând o valoare de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă.

Depistat conducând un auto, fiind sub influența alcoolului 

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi au oprit pentru control, pe DE 583, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din municipiul Iaşi, care a fost depistat circulând cu viteza de 95 km/h control radar, sectorul de drum fiind limitat la 60 km/h.

Întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, iar cercetările continuă.

Cercetat pentru conducerea unui auto, fiind sub influența alcoolului

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Rediu efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 24 februarie a.c., un bărbat de 41 de ani, din comuna Rediu ar fi condus un autoturism, pe raza comunei Rediu, fiind sub influenţa alcoolului şi ar fi fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

În urma testării bărbatului cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă.

Depistat conducând un auto, fără a deține permis de conducere 

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani au oprit pentru control, pe DJ 207 M, un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din comuna Alexandru Ioan Cuza.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că tânărul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

Acțiune rutieră a polițiștilor ieșeni 

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviicului Rutier Iaşi au acţionat pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 28.655 de lei, dintre care 24 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice, 4 pentru nerespectarea manevrelor privind deplasarea şi 47 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reţinute 12 permise de conducere, dintre care 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice, 4 pentru nerespectarea manevrelor privind deplasarea şi 5 pentru alte abateri.

Spre exemplu, un tânăr de 20 de ani a fost depistat în timp ce conducea un autoturism pe DN 28, în afara localităţii Păun, cu viteza de 131 km/h control radar, sectorul de drum fiind limitat la 60 km/h. De asemenea, acesta a efectuat o manevră neregulamentară de depăşire. Tânărul a fost sancționat contravențional, cu amendă, fiindu-i reținut permisul de conducere, conform O.U.G. nr. 195/2002.

Activitate preventivă a polițiștilor ieșeni 

La data de 24 februarie a.c., în cadrul proiectului “Prevenire în alertă” derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au organizat şi desfăşurat o activitate preventivă online, beneficiari fiind elevi ai Şcolii Gimnaziale Poieni.

Tema a fost siguranţa pe reţelele de socializare şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică săvârşirea unei fapte ilegale în mediul online.

Totodată au fost purtate discuţii pe marginea unor cazuri concrete cu precizări clare privind modul de reacţie în anumite situaţii. Elevii au fost îndrumaţi să manifeste un comportament responsabil şi să apeleze la sfatul părinţilor sau al cadrelor didactice când se află în situaţii dificile.

Beneficiarii activităţilor au fost 45 de elevi şi un cadru didactic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *