Educaţia pentru mediul înconjurător se realizează în Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” Iaşi prin implementarea Programului „Eco-Școala”, începând din anul 2005. În urma evaluării din anul 2007, instituția a obţinut statutul de eco – liceu şi simbolul mondial „Steagul Verde”, fiind primul eco – liceu din municipiul Iaşi, menţinându-şi acelaşi statut şi în prezent.
“Colțul verde de acasă”, o activitate care se desfășoară în cadrul Proiectului „Eco-Școala”, are ca scop educarea și susținerea tinerilor în dezvoltarea interesului pentru importanța spațiilor verzi și a naturii. Prin această activitate, elevii Liceului Teoretic “Dimitrie Cantemir” conștientizează importanța timpului petrecut în natură, a beneficiilor aduse de plantele de acasă și de starea de bine oferită de acestea. Elevii au plantat acasă răsaduri în ghivece și au participat la concursul intitulat “O floare pentru casa mea” desfășurat online pe platforma liceului. Prin materialele postate pe rețelele de socializare, participanții la proiect au evidențiat importanța spațiului verde de acasă.
Tot în cadrul Proiectului „Eco-Școala”, s-a derulat activitatea “Să ne alimentăm sănătos!”. Elevii liceului, viitori specialiști în eco-alimentație, au realizat pliante și prezentări referitoare la alimentația sănătoasă VS junk-food. Elevii au remarcat diferențele dintre o dietă sănătoasă, consumarea diferitelor alimente aparținând grupurilor alimentare de bază: proteine, precum carnea, ouăle; lactate; fructe și legume; cereale, precum pâinea și pastele făinoase; grăsimi și dulciuri, alimentație bogată din punct de vedere nutritiv și una necorespunzătoare, săracă în nutrienți, bazată în special pe grăsimi saturate și zaharuri. Prin produsele de proiect realizate, elevii cantemiriști au informat membrii comunității privind importanța unui stil de viață sănătos, care începe cu o alimentație corespunzătoare. De asemenea, elevii au ilustrat divizarea alimentelor, după importanță, valoarea nutritivă sau proveniența lor – naturale sau procesate.
Suma obiceiurilor noastre se reflectă în starea sănătăţii pe care o avem. Starea de spirit este tot rezultatul propriului stil de viaţă. Atât sănătatea fizică, cât și cea psihică depind, în mare măsură, de obiceiurile zilnice pe care le avem și de modul în care trăim. Alimentația, odihna, activitățile fizice, mediul înconjurător, mediul social, care se află în strânsă interdependență, formează puzzle-ul unei vieți sănătoase.