Prima pagină » International » Activitatea de pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, perturbată de greva angajaţilor, de Crăciun

Activitatea de pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, perturbată de greva angajaţilor, de Crăciun

08 dec. 2022, 11:00,
BZI.ro, în International

Activitatea pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, printre care Heathrow, Gatwick, Manchester, Glasgow, Cardiff şi Birmingham, va fi perturbată de greva angajaţilor. Potrivit sindicaliştilor, greva ar urma să aibă loc în intervalul 23-28 decembrie. Anterior, Marea Britanie s-a confruntat și cu o grevă în sectorul învățământului superior.

Printre cererile sindicaliştilor se includ: creşteri cu 10% a salariilor şi pensiilor, siguranţa locului de muncă şi fără reduceri ale termenelor de concediere. De altfel angajaţii vor organiza o grevă în cea mai aglomerată perioadă, de sărbători. În acest fel, greva ar putea afecta mii de oameni care plănuiesc să plece în vacanţă.

Activitatea pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, perturbată de greva angajaţilor.

Totodată, în grevă ar putea intra şi salariaţii portului Newhaven din east Sussex şi ai Agenţiei de Autostrăzi.

Întrucât greva se va organiza în perioada 23-28 decembrie, mii de oameni care plănuiesc să plece în vacanţa ar putea fi afectaţi. Guvernul s-a pregătit pentru grevă, 600 de soldaţi urmând să verifice paşapoartele, după ce au primit între 3 şi 5 zile de instruire pentru a putea acoperi personalul de pe aeroporturi.

Anunţul a fost făcut de sindicalişti după ce Rishi Sunak a anunţat „noi legi dure” în contextul reducerii impactului actiunulor industriale, criticând sindicatele „nerezonabile”.

„Ei tot spun că ușa lor este deschisă, dar este o ușă foarte ciudată pentru că nu este nimic în spatele ei. Această grevă nu s-ar întâmpla dacă domnul Sunak și domnul Hunt și-ar plăti personalul pentru a putea pune mâncare pe masă”, a declarat Mark Serwotka, secretarul general al sindicatului PCS.

Totodată, acesta a mai subliniat că guvernul ar putea opri aceste greve „dacă pune bani pe masă”.

„La fel ca mulți muncitori, membrii noștri se luptă cu criza costului vieții. Sunt disperați”, a adăugat el.

„Unele secțiuni ale mass-media ne-au acuzat că facem politică cu aceste greve. Să fiu clar: disputa noastră este cu angajatorul”.

Ministrul britanic al Imigrației, Robert Jenrick, a spus că decizia de a face grevă este „nejustificată și va ruina planurile a mii de familii și afaceri din întreaga țară”.

Grevă în sectorul învăţământului superior britanic

Timp de câteva luni, Marea Britanie se confruntă cu proteste şi greve în mai multe sectoare. De exemplu, anterior, a avut loc o grevă în sectorul învăţământului superior. Peste 70.000 de angajaţi, printre care lectori, bibliotecari şi cercetători, au participat la grevă din cauza salariilor, condiţiilor de muncă şi pensiilor.

Sindicatul Universităţii şi Colegilor a cerut creşterea salariului, după creşterea cu 3% din acest an, încetarea contractelor nesigure, inversarea reducerilor impuse în acest an în ceea ce priveşte pensiile.

La începutul acestei luni a avut loc o grevă şi în Grecia, unde medicii, dar şi angajaţi ai spitalelor au protestat în fața Parlamentului grec din Atena împotriva unui proiect de lege care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.

Aşadar, reiterăm faptul că activitatea pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie ar putea fi perturbată de greva angajaţilor. Rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *