Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Activitatea fizică minimă îmbunatățește în mod considerabil sănătatea
Activitatea fizică minimă îmbunatățește în mod considerabil sănătatea

Activitatea fizică minimă îmbunatățește în mod considerabil sănătatea

14 oct. 2020, 10:20,
BZI.ro, în Sanatate

Peste 5 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauze asociate cu lipsa activității fizice. Două echipe de cercetare de la Școala de Medicină UC San Diego au căutat să înțeleagă stilurile de viață sedentare, un studiu constatând că, chiar și activitatea fizică ușoară, inclusiv doar în picioare, poate aduce beneficii sănătatii. Iata de ce activitatea fizică minimă îmbunatățește în mod considerabil sănătatea!

Este bine documentat faptul că exercițiile fizice moderate până la intense reduc riscul multor boli cronice legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, numeroase tipuri de cancer, boala Alzheimer și demența. Cu toate acestea, în studiul publicat pe 12 octombrie 2020 în „Jurnale de gerontologie: științe medicale”, cercetătorii au descoperit că si simplul stat în picioare era asociat cu un risc mai mic de mortalitate.

Ridică-te, viața ta poate depinde de asta!

Condusă de Andrea LaCroix, sef de epidemiologie la Școala de Medicină UC San Diego, echipa de cercetare a observat nivelurile de activitate de la aproape 6.000 de femei americane, cu vârste cuprinse între 63 și 97 de ani. Participanții au purtat un accelerometru timp de șapte zile pentru a obține măsuri precise despre cât timp au petrecut așezati, stând pe loc sau în mișcare.

Participanții care au petrecut cel mai mult timp în picioare au avut un risc de deces cu 37% mai mic în comparație cu grupul care nu s-a ridicat la fel de des. Efectele pozitive ale statului în picioare au fost și mai puternice atunci când participanții stăteau în picioare și se deplasau în același timp.

„Evitarea timpului sedentar prelungit și implicarea în activitate fizică regulată sunt strategii cheie pentru americanii în vârstă pentru a-și îmbunătăți perspectivele de îmbătrânire sănătoasă”, a declarat primul autor, Purva Jain.

„Activitățile fizice specifice de intensitate scăzută, cum ar fi statul în picioare, sunt importante de studiat datorită fezabilității și siguranței lor. În timpul cercetărilor noastre, am constatat că pur și simplu să petreci mai mult timp in picioare ar putea avea beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi un risc scăzut de mortalitate”.

Adulții din Statele Unite cu vârsta de 65 de ani și peste se luptă pentru a respecta orientările privind activitatea fizică, care necesită în general 150 de minute de activitate pe săptămână. Potrivit cercetătorilor, mulți americani petrec până la 11 ore pe zi stând. Femeile prezintă un risc crescut de a avea sau dezvolta probleme de sănătate asociate cu inactivitatea.

Iata de ce activitatea fizică minimă îmbunatățește în mod considerabil sănătatea: tehnologie modernă și o viață sedentară

Într-un alt studiu, publicat pe 12 octombrie 2020 în BMJ Open Sport & Exercise Medicine, cercetătorii de la Școala de Medicină UC San Diego au folosit datele despre activitatea fizică ca parte a unui sondaj al fermierilor din Malawi, din mediul rural, ale căror vieți sunt minim afectate de tehnologie și l-a comparat cu stilul de viață al americanilor.

Echipa a căutat să investigheze impactul potențial al stilurilor de viață dominate de tehnologie asupra timpului sedentar și a activității fizice.

Rezultatele lor au arătat niveluri substanțial mai ridicate de activitate în rândul populației din Malawi, față de participanții din Statele Unite.

Studiul a fost realizat în Malawi, o țară din sud-estul Africii, unde au fost recrutați fermieri din districtele Zomba și Ntcheu. Aproape toți fermierii din eșantion nu aveau electricitate acasă și nu dețineau vehicule cu motor. În schimb, calculatoarele, telefoanele mobile, televizoarele și mașinile domină viața de zi cu zi a multor americani, rezultând un timp sedentar crescut și o nevoie mai mică de activitate fizică.

Pentru a cuantifica diferența de niveluri de activitate în aceste două eșantioane cu stiluri de viață contrastante, cercetătorii au cerut 414 fermieri din Malawi, cu vârste cuprinse între 15 și 85 de ani, să poarte un accelerometru în fiecare zi timp de șapte zile. Datele au fost apoi comparate cu un eșantion de 3.258 de americani din aceeași grupa de vârstă. Nivelurile de MVPA și de activitate ușoară la adulții din Malawi au fost substanțial mai mari, iar timpul sedentar a fost mai mic decât cel observate în eșantionul Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *