Ultimul descendent al scriitorului Ion Creangă, Olguța Creangă-Caia, a fost gazda evenimentului cultural „Orașul Iași, ecouri din trecut”, organizat la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. Scriitoarea Olguța Creangă-Caia are o activitate literară cunoscută în România, în Republica Moldova, cunoscută prin premiile literare chiar și în afara țării. Adina Romanescu, directorul liceului, afirmă faptul că este o onoare ca Olguța Creangă-Caia să fie gazda evenimentului
Elogiul adus culturii, implicit literaturii religioase, dobândeşte în opera distinsei Olguţa Creangă-Caia o puternică vibraţie morală, mărturisind despre responsabilitatea celor de astăzi, de a se ridica prin fapte de creaţie la universalitatea condiţiei umane. Strănepoata lui Ion Creangă, Olguța Creangă Caia, păstrează vie amintirea străbunicului său. Alături de oameni de cultură și oameni dedicați, profesioniști, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a organizat luni, 21 noiembrie 2022, activitatea culturală „Orașul Iași, ecouri din trecut”, prin care întreaga recunoștința a fost îndreptată către ultimul descendent al scriitorului Ion Creangă.
Ultimul descendent al scriitorului Ion Creangă, prezent la eveniment
Momentele de luni 21 noiembrie 2022 desfășurate la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași au fost de-a dreptul istorice. A fost prezentată piesa de teatru „Procesul judiciar al vulpii”. A avut loc lansarea de carte „Copilăria sfântului Nectarie de la Eghina” al omului de poveste, Olguța Creangă Caia. Nu în ultimul rând, a avut loc prezentarea de carte „Giuvaierul șlefuit”.
„Sunt strănepoata lui Creangă, dar aceasta este o dulce povară. Frații din Basarabia, cu ani în urmă, acum trei decenii m-au chemat la raport. Nu m-au chemat să mă slăvească, să-mi dea premii pentru că sunt strănepoată Creangă. M-au chemat să mă întrebe ce fac în această calitate. Și așa, a dat Dumnezeu colaborarea cu directoarea Claudia Balaban, directorul Bibliotecii «Ion Creangă» pentru copii, din Chișinău. Am făcut împreună cu Grigore Vieru, Spiridon Vanghelie, Festivalul «Izvor de Dor». Am făcut tabăra de la Târgu Neamț. Am făcut, mai târziu, Festivalul «Zilele Creangă»”, declară Olguța Creangă-Caia.
„Dacă s-ar afla aici marele Creangă, aș face o plecăciune să-i mulțumesc pentru opera sa, tezaur inestimabil, dar și pentru că a sfințit Neamul Românesc și creștinesc. L-aș numi sfânt al Literaturii Române. Opera lui e izvor de înțelepciune, frumusețe disimulată, cum am mai zis: rostogolește cele zece porunci și ne învață să le respectăm. Dumnezeu ne dă astfel de genii, așa cam din veac în veac. Ion Creangă sigur este împreună cu prietenul său drag, Mihai Eminescu, şi amândoi se scaldă în splendorile raiului”, mai menționează Olguța Creangă-Caia.
Prima ediție a acestui eveniment marcant
Scriitoarea Olguța Creangă-Caia are o activitate literară cunoscută în România, în Republica Moldova, cunoscută prin premiile literare, chiar și în afara țării.
De asemenea, directorul Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, Adina Romanescu, este onorată să fie gazda acestui eveniment: „Orașul Iași, ecouri din trecut”.
„Suntem onorați astăzi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași să fim gazda a acestui eveniment cultural marcant, un eveniment în care dorim să oferim elevilor noștri stări de spirit și ne bucură nespus să onoarea de o avea alături de elevii noștri pe strănepoata lui Ion Creangă, distinsa doamnă Olguța Creangă-Caia“, spune Adina Romanescu.
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași s-a bucurat luni, 21 noiembrie 2022, de prezența Olguței Creangă-Caia, ultimul descendent al scriitorului Ion Creangă, prezent la eveniment, în care a avut loc lansarea de carte „Copilăria sfântului Nectarie de la Eghina”.