Prima pagină » Actualitate » Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: „Prin Planul Simion ne-am propus să împădurim un milion de hectare în următorii 10 ani”

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: „Prin Planul Simion ne-am propus să împădurim un milion de hectare în următorii 10 ani”

19 aug. 2024, 13:52,
în Actualitate

Președintele AUR, George Simion, a fost împreună cu Tiberiu Boșutar, cel care se luptă de peste un deceniu să salveze pădurile României, și cel care stă la baza proiectului „Legea Codrului” pentru a survola mai multe zone de pădure ale țării.

Potrivit liderului AUR, copacii noștri ajung la austrieci în timp ce noi stăm săraci, iar realitatea din pădurile României, dincolo de perdelele forestiere de pe drumurile auto este una cruntă.

„Odată ce treci de drumurile principale, de suprafețele împădurite, vezi din dronă, din avion sau din elicopter suprafețe mari tăiate și felul în care sunt jefuite pădurile României (…) Adevărul este că avem de a face cu un dezastru natural, un jaf în toată regula. Sunt milioane de metri cubi scoși ilegal din păduri, dar cu acordul cuiva, cu acordul sistemului putred. Avem instituții, avem legi, dar aceste instituții de control sunt mult prea politizate și fără voință politică nu o să facem nimic”, a spus George Simion.

Tiberiu Boșutar a precizat că norocul nostru este că încă mai avem păduri, „dar suntem pe ultima sută de metri și că dacă nici acum nu facem ceva și nu intervenim, o să rămânem fără păduri”.

”Milioane de metri cubi de lemn ajung în fabricile austriece, milioane de metri cubi de lemn de foc putrezesc în pădurile României. Problemele sunt majore, dar cea mai mare problemă la nivel național o avem cu lemnele de foc. În timp ce de lemnele românilor beneficiază alții, românii îngheață de frig în case”, a spus Tiberiu Boșutar.

Potrivit lui Tiberiu Boșutar, Planul Simion înseamnă pentru el că putem să punem piciorul în prag și să scăpăm pădurile României de hoți.

„Să putem pune piciorul în prag și să facem ordine astfel încât românul să aibă lemn de foc pentru încălzire. Avem un deficit enorm de lemn de foc. Trebuie să facem în așa fel încât industria românească să duduie, dar să duduie fabricile de mobilă, nu fabricile austriece care prelucrează bușteanul doar în semi fabricate, în cherestea și vapoare de cu milioane de metri cub de cherestea pleacă de România. Nu o să putem să scăpăm de austriecii aceștia doar urlând după ei. Singura șansă e de a susține agenții economici români, ăia cinstiți, astfel încât să devină competitivi față de afacerile externe care sunt susținute de tot felul de mafii. Trebuie salvată pădurea de hoți. Avem lemn suficient, trebuie fiscalizat tot ce iese din pădure, să aibă acte, trebuie pus la dispoziție lemn de foc suficient cât să acopere tot necesarul. Știm cum trebuie făcut, doar trebuie să ajungeți la putere și acest Plan Simion să fie implementat astfel încât să terminăm cu circul ăsta!”, a mai declarat Tiberiu Boșutar.

Președintele AUR a subliniat că „prin Planul Simion ne-am propus o țintă extrem de ambițioasă în următorii 10 ani. Un milion de hectare de împădurit. E nevoie la câmpie, e nevoie inclusiv în orașe, pentru că nu mai putem respira, și e nevoie să oprim hoții de lemne și firmele austriece care au monopol în România!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 august 2024
19 august 2024