Prima pagină » Razboi în Ucraina » Activele îngheţate ale Rusiei vor fi confiscate de Comisia Europeană. Banii ar putea fi trimişi Kievului pentru pagubele de război

Activele îngheţate ale Rusiei vor fi confiscate de Comisia Europeană. Banii ar putea fi trimişi Kievului pentru pagubele de război

30 nov. 2022, 13:45,
în Razboi în Ucraina

Miercuri, 30 noiembrie 2022, Comisia Europeană a anunţat despre intenţia de a confisca activele îngheţate ale Rusiei pentru a o pedepsi în contextul invaziei în Ucraina. Banii confiscaţi ar putea fi viraţi Kievului pentru pagubele aduse ţării. Anterior, UE a anunțat că va sancționa țările care eludează sancțiunile împotriva Rusiei.

Timp de câteva luni, funcţionarii din Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale, s-au gândit cum să sechestreze în mod legal activele ruseşti din straintate, îngheţate prin sancţiuni.

Activele îngheţate ale Rusiei vor fi confiscate de Comisia Europeană

Sechestrarea bunurilor îngheţate, în mai multe state membre UE, se poate face legal în cazul în care exista o condamnare penală. Totodată, bunurile cetăţenilor aflaţi pe lista neagră sunt greu de sechestrat pentru că sunt înregistrate ca aparţinând unor membri ai familiei, ca paravan.

„Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse şi am îngheţat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruşi”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta executivului UE, într-un comunicat.

Uniunea Europeană, alături de parteneri, vor gestiona fondurile şi le vor înveşti. Încasările ar putea merge către Kiev, pentru a compensa pagubele provocate ţării.

„Vom lucra la un acord internaţional cu partenerii noştri pentru a face acest lucru posibil. Şi împreună, putem găsi căi legale de a ajunge la asta”, a mai subliniat Ursula von der Leyen.

Aceasta a mai anunţat şi despre intenţia Uniunii Europene de a înfiinţa un tribunal „pentru a investiga şi a urmări penal crima de agresiune a Rusiei”.

„Vom colabora cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi vom ajuta la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei”, a explicat ea într-o postare pe Twitter. „Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a mai precizat ea, citată de France Presse.

În acest sens, Rusia a afirmat că îngheţarea rezervelor băncii sale centrale şi a bunurilor cetăţenilor săi sunt ilegale.

Ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei vor fi sancţionate de UE

Anterior, Comisia Europeană a anunţat că va putea sancționa țările care eludează sancțiunile împotriva Rusiei. dar și cetățenii acestor țări terțe. Printre sancțiunile impuse se include și oprirea achizițiilor de petrol rusesc, sancțiune la care a răspuns Rusia, menționând că nu va livra producția petrolieră statelor care vor implementa un plafon de preț.

Potrivit unui comunicat emis de preşedinţia UE, decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene a fost adoptată de guvernele europene „în unanimitate”. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat că Uniunea Europeană îşi rezervă dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Federaţiei Ruse, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora.

De altfel, Uniunea Europeană va sancţiona ţările care ocolesc sancţiunile împotriva Rusiei.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

Așadar, activele îngheţate ale Rusiei vor fi confiscate de Comisia Europeană, iar banii încasați vor fi trimiși Kievului pentru pagubele de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`