Prima pagină » Business în România » Acțiunile Intel se prăbușesc cu 20% după ce compania a anunțat disponibilizarea a 15.000 de angajați! Șoc în industria IT din SUA

Acțiunile Intel se prăbușesc cu 20% după ce compania a anunțat disponibilizarea a 15.000 de angajați! Șoc în industria IT din SUA

02 aug. 2024, 12:54,
George Cristian în Business în România

Acțiunile Intel s-au prăbușit cu 20% joi pe piața bursieră din SUA după ce compania a anunțat că nu va mai plătit dividente și că vor disponibiliza peste 15.000 de angajați. Este un nou șoc în industria IT din SUA.

Ca un răspuns la problemele de pe bursa din America, bursa europeană a început tranzacționarea pe minus. Vorbim despre marile centre de bursă din Paris sau Milano.

Acțiunile Intel se prăbușesc cu 20% după anunțul de disponibilizare a 15.000 de angajați

Joi, Intel a anunțat planuri semnificative de reducere a numărului de angajați și a cheltuielilor de capital, în încercarea de a-și restabili stabilitatea financiară după un nou eșec în strategia sa de redresare, conform Financial Times.

Printre măsurile de economisire, compania va reduce cu 15% forța de muncă, echivalentul a aproximativ 15.000 de locuri de muncă, majoritatea urmând să fie eliminate în acest an. De asemenea, Intel a decis să suspende dividendele și a anunțat o scădere neașteptată a cheltuielilor de capital, cu investițiile planificate pentru acest an fiind cu 20% mai mici decât cele inițial estimate.

Acțiunile Intel au scăzut cu până la 20% în tranzacțiile de după închiderea pieței, depășind declinul de 10% înregistrat după ultimul raport financiar. Aceasta reflectă o nouă lovitură asupra încrederii investitorilor de pe Wall Street în capacitatea directorului general Pat Gelsinger de a implementa cu succes planul său de redresare ambițios.

În trimestrul recent, Intel a raportat o pierdere netă de 1,6 miliarde de dolari, comparativ cu un profit de 1,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri a fost de 12,8 miliarde de dolari.

Compania are acum o capitalizare de 136 miliarde de dolari, mult sub nivelul maxim de 292 miliarde de dolari atins la începutul anului 2020.

Pat Gelsinger, CEO-ul Intel, a recunoscut că veniturile nu au crescut conform așteptărilor, costurile sunt ridicate și marjele sunt scăzute, subliniind necesitatea unor măsuri „îndrăznețe”. Veniturile anuale ale Intel au scăzut cu 24 miliarde de dolari între 2020 și 2023, în timp ce numărul angajaților a crescut cu 10%. Compania a decis să reducă cu 15% efectivele sale.

Ce spun reprezentanții Intel după dezastru de la bursă

Deși majoritatea analiștilor au apreciat că Pat Gelsinger a reușit să conducă Intel peste dificultățile persistente legate de tehnologia sa de fabricație, el nu a reușit să recupereze cota de piață pierdută în fața rivalului AMD și să profite de cererea în creștere pentru cipuri AI.

Gelsinger a declarat într-o comunicare înainte de conferința cu analiștii că „tendințele din a doua jumătate a anului sunt mai dificile decât anticipasem”. El a subliniat că prin reducerea numărului de angajați, a investițiilor și a altor cheltuieli pentru acest an, compania speră să ajungă la un model de afaceri sustenabil.

Intel a atribuit parțial eșecul recent problemelor de producție legate de procesoarele Meteor Lake, prima generație de cipuri realizate cu noua tehnologie de litografie ultra-violet, pe care compania o consideră esențială pentru redresarea sa.

În ultimii doi ani, Intel nu a reușit să profite semnificativ de expansiunea rapidă a sectorului AI, în timp ce Nvidia a devenit una dintre cele mai valoroase companii la nivel mondial datorită acestui trend. Spre deosebire de Nvidia, Intel, care nu doar proiectează ci și produce cipuri, s-a confruntat cu dificultăți în producție, ceea ce a dus la numeroase întârzieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
02 august 2024
02 august 2024