Prima pagină » Business în România » Acțiunile companiei de stat Avioane Craiova au crescut cu 30% la Bursa de Valori București

Acțiunile companiei de stat Avioane Craiova au crescut cu 30% la Bursa de Valori București

23 aug. 2024, 10:46,
George Cristian în Business în România

Creștere spectaculoasă pentru compania de stat Avioane Craiova a cărui acțiuni au crescut cu 30% la Bursa de Valori București. Totul s-a întâmplat în ședința de tranzacționare de joi de la BVB.

Acțiunile companiei de stat Avioane Craiova au crescut cu 30%

Acțiunile companiei de stat Avioane Craiova, listate la Bursa de Valori București sub simbolul AVIO, au înregistrat o creștere de 29,75% în după-amiaza zilei de joi, într-o ședință de tranzacționare caracterizată de o lichiditate de 147.500 de lei. Această valoare reprezenta aproape o treime din totalul rulajului pentru anul 2024.

În urma acestei creșteri semnificative, capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la 100,8 milioane de lei, înregistrând o majorare de 23 de milioane de lei. Această dinamică a fost cea mai accentuată de pe Bursa de Valori București, dacă luăm în considerare doar acțiunile cu un rulaj de minimum 50.000 de lei. Ieri, la ora 15:00, nu mai existau oferte de vânzare pentru acțiunile AVIO pe piață. Cu doar trei zile în urmă, acțiunile AVIO înregistrau o scădere de 2,5% de la începutul anului, dar acum se bucură de o creștere de 27,7%, cu o lichiditate totală de 410.000 de lei, conform datelor de la Bursa de Valori București.

În ziua în care a fost publicat raportul pentru primul semestru al anului, pe 19 august, acțiunile AVIO au crescut cu 13,2%. A doua zi, acestea au scăzut cu 5%, dar miercuri au recuperat, apreciindu-se cu 6,1%, ceea ce a dus randamentul săptămânal la 43%. Avioane Craiova, companie activă în industria aeronautică, a raportat venituri totale de 74,4 milioane de lei pentru prima jumătate a anului 2024, aproape triplu față de aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, compania a înregistrat un profit net de 7,5 milioane de lei, în contrast cu pierderea de 6,3 milioane de lei raportată la 30 iunie 2023.

Șoc încasat la Bursa de Valori București

Dorim să vă reamintim că bursa din Tokyo a suferit recent cea mai semnificativă scădere din istoria sa. Piețele bursiere au fost extrem de volatile în ultimele săptămâni, după ce bursele din Europa, inclusiv cele din Milano și Paris, au fost puternic afectate de instabilitatea provenită din Statele Unite.

Bursa de Valori București a reușit să își revină după scăderile drastice de săptămâna trecută. În sesiunea asiatică de tranzacționare nocturnă, interesul investitorilor pentru achiziții a crescut, pe fondul declinului abrupt din prima zi a săptămânii de tranzacționare. Indicele Nikkei 225 a înregistrat o creștere semnificativă de 7,71%.

La rândul lor, indicii bursieri europeni și contractele futures americane au arătat o tendință de creștere la deschiderea piețelor. Aceste evoluții favorabile au contribuit la o deschidere pozitivă și pentru Bursa de Valori București. În debutul ședinței de tranzacționare, indicele BET a avut o creștere de puțin peste 1%, recuperând parțial din scăderea de 3,63% înregistrată în sesiunea anterioară, care a fost cea mai pronunțată de la începutul conflictului din Ucraina. Cele mai lichide titluri, în special cele ale marilor companii, au jucat un rol important în această revenire.

In acest context economic care este extrem de volatil la nivel internațional este absolut spectaculos faptul că Avioane Craiova, companie de stat, a avut o creștere de 30% la Bursa de Valori București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`