Prima pagină » International » Acţiunile americane, cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani
Acţiunile americane, cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani

Acţiunile americane, cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani

01 iul. 2022, 13:46,
în International

Acțiunile americane au cunoscut cea mai proastă jumătate a anului din 1970, înregistrând cea mai mare scădere. Asta în condiţiile în care preocupările cresc cu privire la modul în care măsurile de reducere a inflației vor afecta creșterea economică.

Pe aceeași linie este bine de menţionat faptul că Gazprom a scăzut la bursă cu 25% după ce s-a decis neacordarea de dividende.

Acţiunile americane, cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani

În ultimele șase luni, indicele de referință S&P 500 a scăzut cu 20,6%, în timp ce alți indici importanți din SUA au scăzut, de asemenea, brusc. Acțiunile din Marea Britanie, Europa continentală și Asia au suferit și ele pierderi abrupte.  Se întâmplă în timp ce băncile centrale din întreaga lume încearcă să frâneze creșterea costurilor vieții, prețurile bunurilor esențiale, cum ar fi alimentele și combustibilul, cresc.  Unii economiști se așteaptă ca SUA, care este cea mai mare economie din lume, să intre într-o recesiune încă din acest an, deoarece ratele dobânzilor continuă să crească.

„Dacă Rezerva Federală a SUA continuă să majoreze ratele, piața de valori va reacționa destul de negativ”, a declarat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China, pentru BBC.

Shane Oliver de la AMP Capital a declarat:

” Este probabil ca acțiunile să înregistreze o volatilitate continuă pe termen scurt, deoarece băncile centrale continuă să se înăsprească pentru a combate inflația ridicată, războiul din Ucraina continuă și temerile de recesiune rămân ridicate”.

Pe grafic se arată o scădere mare a indicelui S&P 500

Pe grafic se arată o scădere mare a indicelui S&P 500

Un alt indice bursier major din SUA, Dow Jones Industrial Average, a scăzut cu peste 15% în prima jumătate a acestui an, cea mai mare scădere din perioada din 1962.  În același timp, Nasdaq Composite axat pe tehnologie a pierdut aproape 30%, marcând cea mai mare scădere procentuală pentru prima jumătate a anului. Indicii bursieri majori din afara SUA au scăzut, de asemenea, drastic în acest an.  FTSE 250 din Marea Britanie a scăzut cu peste 20%, în timp ce indicele Stoxx 600 din Europa a scăzut cu aproape 17%, iar indicele MSCI al piețelor din Asia-Pacific a scăzut cu peste 18%. De altfel, inflația din SUA a ajuns la un nivel record.

Joe Biden și democrații, principalii vinovați de prăbușirea economiei din SUA, consideră republicanii

Această scădere economică istorică i-ar putea costa mult pe Joe Biden și pe democrați. Republicanii se bucură de o creștere electorală constantă și ar putea pune în pericol stabilitatea, care este oricum fragilă, din Senat. În mai multe rânduri republicanii l-au contrat pe Joe Biden spunând despre acesta că doarme în timp ce economia națională a atins recorduri negative.

De exemplu republicana Kim Reynold care este guvernator al statului Iowa a vorbit despre faptul că Joe Biden a adus țara în anii 1980 în momentul în care inflația afecta familile iar valul de crime violente strivea orașele SUA. Un alt subiect abordat de guvernator este şi politica externă spunând că în anii 70 ”armata sovietică încerca să redeseneze harta lumii”.

Guvernatorul a mai precizat faptul că retragerea dezastuoasă din Afganistan a costat numeroase vieți americane și că gestul a dus la o trădare a aliaților și la o încurajare a inamicilor

Așadar, acțiunile americane sunt la pământ, iar acest lucru se va reflecta în situația economică mondială care vine și cu o criză alimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`