Campania de dezinsecție, larvicidare și tratamente împotriva căpușelor continuă în această perioadă în Municipiul Iași.
Astfel, comform Primăriei Municipiului Iași în zilele de 12, 18 și 25 iunie vor fi făcute acțiuni de dezinsecție, în timp ce pe data de 12 iunie sunt programate activități de larvicidare și tratamente împotriva căpușelor. Operațiunile se vor desfășura pe o suprafață totală de circa 10.780 de hectare.
Totodată, pe 3 iulie vor avea loc acțiuni de dezinsecție pe o suprafață de 1.048 de hectare.
„Prestatorul acestor servicii este asocierea SC Wasval SRL – SC Mior SRL – SC Expert 3D SRL. Pentru dezinsecție pe domeniul public și tratamentul împotriva căpușelor produsul folosit este Cymina Plus, iar pentru larvicidare este utilizat VectoBac.”, potrivit Primăriei Municipiului Iași.
Un ieşean a ajuns la spital muşcat de 12 căpuşe
Un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Iaşi, a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe de la Centrul de Traumă şi Toxicologie „Sf. Ioan” din Copou după ce a fost muşcat de 12 căpuşe pe spaţiul verde de lângă bloc. Insectele i-au fost extrase de pe piept, abdomen şi partea lombară.
„Pacientul a beneficiat de extragerea chirugicală a corpilor străini şi a fost dirijat la Infecţioase pentru profilaxia bolii Lyme”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Boli provocate de înţepătura unei căpuşe
Atenţie foarte mare când mergeţi la picnic la iarbă verde, indiferent că alegeţi o zonă de câmpie sau muntele. Suntem în plin sezon al căpuşelor iar boala Lyme nu este singura pe care acestea o pot provoca. Iată 5 boli ce pot fi provocate de înţepătura acestei insecte:
1. VIRUSUL POWASSAN
Acest virus ataca sistemul nervos încă din primele minute după ce ai fost muşcat de o căpuşă. Virusul se manifesta prin puternice dureri de cap, febră şi creier inflamat. În 10% dintre cazuri, acest virus este unul mortal, avertizează medicii şi, din nefericire, nu există tratament pentru a-l combate.
2. BABESIOZA
Deşi omul este mai puţin afectat de aceasta afecţiune, asemănătoare malariei, ea rămâne una dintre pericolele la care ne expunem când ne punem pătură pe iarbă şi nu suntem atenţi la mediul înconjurător.
3. ANAPLASMOZA
Această boală este transmisă de un anumit tip de căpuşa care se găseşte în nordul şi sudul Statelor Unite ale Americii. Boala se manifesta prin dureri puternice de cap, mâncărimi insuportabile în zona ochilor şi febra. Această boală se poate trata cu antibiotice.
4. VIRUSUL HEARTLAND
Căpuşa numită Lone star (steaua singuratică) transmite acest virus. Aceasta căpuşă îşi face veacul prin Texas, Statele Unite. Virusul se aseamănă cu afecţiunile respiratorii frecvente cauzate de temperaturile extreme din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, nu s-a descoperit vreun tratament împotriva bolii.
5. TULAREMIA
Boala poate fi transmisă de la orice căpuşă care a intrat în pielea animalului de companie. Insecta traiest pe copaci. Această boală poate afecta pielea, ochii şi plămânii. Boala cauzată de bacteria Francisella turalensis poate fi tratată cu antibiotice din momentul depistării acesteia.
Sfaturi practice pentru a evita căpuşele
1. Atunci când mergi la iarbă verde, evita zonele cu iarba înalta deoarece căpuşele sunt mai puţin vizibile în iarba deasă.
2. Ia la tine un spray anti-insecte, care îţi va fi de folos dacă vei întâlni în calea ta o căpuşă.
3. Când ajungi acasă, dacă simţi mâncărimi în tot corpul, e bine să îţi verifici zona capului, gâtul şi subraţul. Sunt zonele cele mai atacate de căpuşe.