Prima pagină » Local » Acţiuni de deszăpezire ale DRDP Iaşi. Zeci de utilaje au ieşit pe drumurile naţionale şi judeţene – VIDEO
Acţiuni de deszăpezire ale DRDP Iaşi. Zeci de utilaje au ieşit pe drumurile naţionale şi judeţene - VIDEO

Acţiuni de deszăpezire ale DRDP Iaşi. Zeci de utilaje au ieşit pe drumurile naţionale şi judeţene – VIDEO

17 mart. 2021, 11:15,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Imagini de la acțiunile de deszăpezire ale DRDP Iași desfășurate în această dimineață, 17 martie 2021, au fost surprinse pe drumurile naţionale şi judeţene ale Iaşului.

Utilajele DRDP Iași patrulează pe toate sectoarele, până la încetarea fenomenelor meteo nefavorabile, mai precis:

Drumul naţional DN 2 Ratoș – Grănicești, judeţul Suceava;

Drumul naţional DN 11 Harja, Poiana Sărată, judeţul Bacău;

Drumul naţional DN 17A Pasul Palma – Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava;

Drumul naţional DN 17 Stroieşti – Păltinoasa, judeţul Suceava;

Drumul naţional DN 24 Poieni, judeţul Iaşi;

Drumul naţional DN 28 Chicerea, judeţul Iaşi;

Drumul naţional DN 29 Baisa – Salcea, judeţul Suceava;

Cum se circulă pe drumurile naționale din zona Moldovei

Astăzi, 17 martie 2021, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, din cadrul CNAIR, a transmis starea vremii şi a carosabilului din zona Moldovei. Astfel, pe drumul naţional DN 2D, în localitatea Lepșa din judeţul Vrancea, în aceste momente sunt prezente ninsori abundente şi zăpada frământată.

Pe drumul naţional DN 15C, pe porţiunea dintre Târgu Neamţ şi Târzia, din judeţul Neamţ, meteorologii au emis ninsoare viscolită şi zăpada framantată de 1 – 2 cm. De asemenea, utilajele de deszăpezire au ieşit pe tronsonul de pe drumul naţional DN 18 Cârlibaba şi drumul naţional DN 2E dintre Clit şi Marginea, în judeţul Suceava, acolo unde carosabilul este umed şi sunt prezente ninsori viscolite.

În aceste momente, pe drumul naţional DN 15D, la Maraseni, judeţul Vaslui, lapoviţa şi ninsoarea au acoperit zona, de asemenea, şoferii trebuie să fie foarte atenţie şi să conducă preventiv deoarece carosabilul este umed.

Pe drumurile naționale din județul Iași carosabilul este umed, cu excepția sectorului DN 24, Poieni – Păun – intrare municipiul Iași, unde sunt porțiuni de zăpadă frământată, îmbibată cu apă, în strat de sub 1 cm, în condiții de lapoviță și ninsoare. În restul județului plouă mărunt, la o temperatură a aerului cuprinsă între 0 șI +3° C.

În ceea ce priveşte drumul judeţean DJ 208 Lespezi, Voinești, Ţibăneşti şi drumul judeţean DJ 208F Tătăruşi, utilajele de deszăpezire intervin pentru a curăţa carosabilul.

Pe drumul naţional DN 28, Chicerea, judeţul Iaşi, carosabilul este umed şi plouă constant. Pe tronsonul dintre Ruginoasa şi Paşcani, judeţul Iaşi, mai precis pe drumul naţional DN 28A, carosabilul este umed şi sunt prezente ninsori uşoare.

Ninsoare viscolită şi zăpadă frământată pe drumul naţional DN 29 dintre Vlădeni şi Baisa, judeţul Botoşani. Ninsori uşoare şi carosabil umed pe drumul naţional DN 29B Brăeşti, judeţul Botoşani.

Acțiune comună a drumarilor ieșeni și brașoveni, pentru deblocarea DN 11, în Pasul Oituz

Lucrătorii Secției Drumuri Naționale (SDN) Bacău – District Onești au sărit în sprijinul colegilor de la DRDP Brașov – SDN Sf. Gheorghe, pentru deblocarea carosabilului pe DN 11, în zona Pasului Oituz (jud. Covasna).
Menționăm că, în dimineața zilei de astăzi, 17 martie, traficul pe DN 11, Brețcu – Oituz, județul Covasna, a fost întrerupt temporar, din cauza arborilor prăbușiți pe carosabil, sub greutatea zăpezii.
Pe tronsonul amintit ninge abundent, fără încetare, de mai bine de 24 de ore. Traficul în zona afectată de căderile de arbori se desfășoară în condiții de iarnă, dirijat de Poliție, iar utilajele Brașov și DRDP Iași intervin pentru asigurarea circulației pe tronsoanele din DN 11 aflate în administrare.

Conduita preventivă pe timp de iarnă. Recomandările polițiștilor ieșeni

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iași recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

„Având în vedere faptul că în această perioadă partea carosabilă este acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Utilzarea anvelopelor de iarnă este încă obligatorie

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor”, au transmis autoritățile ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`