Astăzi, 22 iulie 2020, de la ora 12.00 s-a desfăşurat o acţiune pentru prevenirea abaterilor la trecerea la nivel cu calea ferată. După ce bariera de la BJATM Iași a fost redeschisă au fost aplicate sute de sancțiuni contravenționale șoferilor ce nu au respectat regulile de circulație din zonă.
Poliţiştii ieşeni desfăşoară o acţiune pentru prevenirea incidentelor la calea ferată
Poliţiştii rutieri şi poliţiştii de la transporturi sunt prezenţi la bariera de la BJATM pentru a demara o acţiune de prevenirea a incidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată.
Unul dintre cele mai importante noduri rutiere, bariera de la BJATM a fost redeschisă în urmă cu doi ani, iar în zona se circulă extrem de bine. Dacă până acum, mii de şoferi care tranzitau zilnic zona erau obligaţi să încetinească până la 4-5 km pe oră, ca să nu-şi rupă în două maşinile, acum, poţi traversa zona chiar şi cu 30-40 de kilometri la oră. Astfel, şoferii pot circula în zona în condiţii decente, având în vedere că strada de pe partea cu Canta a fost plombată, iar trecerea la nivel cu calea ferată a fost complet asfaltată.
Tocmai de aceea, oamenii legii desfășoară astfel de acțiuni de prevenire.
Reamintim că zona barierei BJATM a fost reabilitată de Compania Naţională de Căi Ferate – CFR SA. Au fost efectuate lucrări de refacere a terasamentului, precum şi de înlocuire a traverselor, şinelor de cale ferată şi dalelor de beton degradate. Iată că, atunci când există o colaborare fructuoasă între instituţiile statului, în cazul de faţă, CFR Infrastructura, Primăria Municipiului Iaşi şi SC Citadin SA, rezultatele sunt din cele mai bune, iar beneficiarii nu pot fi decât extrem de mulţumiţi.
În perioada cât s-a lucrat la modernizarea zonei, circulaţia autovehiculelor între Dacia şi Cânta a fost deviată pe Pasajul Octav Băncilă, pentru traficul uşor, şi pe Pasajul Alexandru cel Bun, strada Silvestru şi Şoseaua Moară de Foc, pentru traficul greu.
Situația de la nivel național
În ceea ce privește situația de la nivel național, a crescut numărul filtrelor de poliție în marea majoritatea a orașelor.
Pentru organizarea filtrelor au fost prezenți pe teren, în România, circa 36.000 de oameni ai legii. Pe arterele intens circulate au fost prezente 150 de grupe de intervenţie cu câte 10 membri.
Filtrele de poliţie au împânzit toată ţara şi mai ales drumurile spre munte şi mare de la începutul perioadei stării de alertă
Efective importante au fost la intrarea pe Autostrada soarelui, la intrarea pe vechiul drum spre mare, pe DN1, pe autostrada A3 şi autostrada A1.
Zeci de amenzi pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată
Serviciul Rutier, în colaborare cu Secţia Regională de Poliţie Transporturi Iaşi a organizat şi desfăşurat pe raza judeţului Iaşi o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor referitoare la trecerea la nivel cu calea ferată. Astfel, poliţiştii au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale şi reţinut 10 permise de conducere pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.
Totodată, pentru nerespectarea altor dispoziţii la regimul rutier, au mai fost aplicate 181 de amenzi şi reţinut 1 permis de conducere. De exemplu, M. Daniel, de 29 ani, din judeţul Vrancea, a condus o maşină pe strada sergent. Gr. Ioan, din municipiul Iaşi, iar la trecerea la nivel cu calea ferată BJATM, nu a oprit şi nu a respectat semnificaţia semnalelor acustice şi luminoase aflate în funcţiune.
A fost sancţionat contravenţional, cu suma de 945 lei şi s-a dispus măsura reţinerii permisului de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile. Apoi, G. Eugen, de 42 ani, din comună Butea, judeţul Iaşi a fost depistat conducând un autoturism, iar la pasajul CF din Lunca-Pascani a trecut peste acesta în timp ce semnalele acustice şi luminoase se aflau în funcţiune. A sancţionat cu amendă în valoare de 945 lei şi i s-a reţinut permisul de conducere.