Prima pagină » Local » Dosarul albanezului Lek Colaj, arestat la Iași, vizează o grupare compusă din ecuadorieni, columbieni și italieni! Acțiunea „Los Blancos”, declanșată la nivel internațional pentru prinderea suspecților de trafic de cocaină! FOTO / VIDEO

Dosarul albanezului Lek Colaj, arestat la Iași, vizează o grupare compusă din ecuadorieni, columbieni și italieni! Acțiunea „Los Blancos”, declanșată la nivel internațional pentru prinderea suspecților de trafic de cocaină! FOTO / VIDEO

18 sept. 2020, 12:20,
în Local

Procurorii DIICOT Iași au organizat în data de 15 septembrie o acțiune pentru combaterea traficului de droguri la nivel internațional. Activitățile au fost organizate în baza unui Ordin European de Anchetă iniţiat de către autorităţile judiciare italiene şi au fost desfăşurate în cadrul operaţiunii internaţionale Los Blancos. În cadrul acestei acțiuni pe lângă albanezul Lek Colaj mai sunt implicați italieni, ecuadorieni, columbieni și albanezi.

Rețea internațională de trafic de droguri. Italieni, ecuadorieni, columbieni și albanezi, implicați în dosarul cocainei

Această acțiune s-a desfăşurat pe teritoriul mai multor state europene, respectiv România, Italia, Olanda, Germania, Grecia, Ungaria, Spania, Albania, Franţa şi Emiratele Unite și a vizat o reţea de traficanţi de cocaină care acţiona la nivel internaţional.

„La data de 15.09.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, Centrul de Cooperare Poliţienească și poliţiştii ai Serviciului de Investigaţii Criminale, Biroului Urmăriri Iaşi, au organizat o acţiune pentru combaterea traficului de droguri de mare risc la nivel internaţional (cocaină).”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT Iași.

Reţeaua respectivă de criminalitate organizată ar fi fost formată din traficanţi de droguri ecuadorieni, columbieni, albanezi, precum şi din alte state europene, care ar fi fost implicaţi în distribuţia de cantităţi foarte mari de cocaină prin celule ce ar fi fost situate în diferite ţări europene.

Percheziții domicilare. Pe numele lui Lek Colaj a fost emis un mandat de arestare preventivă de Curtea de Apel Iași

Pe teritoriul României, operaţiunea Los Blancos a vizat unul dintre membrii acestui grup infracţional. La data de 15 septembrie 2020, s-au efectuat două descinderi la domiciliul lui Lek Colaj. Astfel, s-a pus în executare mandatul european de arestare pe bărbatului emis de autorităţile judiciare italiene.

„În baza acestui mandat, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a persoanei solicitate de autorităţile italiene, iar, la data de 16 septembrie 2020, Curtea de Apel Iaşi a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, până la predarea acestuia către autorităţile judiciare italiene.

Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către EUROJUST.
La activități au participat și poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Iaşi şi jandarmi din cadrul I.J.J. Iaşi.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, potrivit sursei citate.

Unul dintre cei mai temuți traficanți de droguri din Europa a fost prins într-o vilă din Lunca Cetățuii din Iași! Lek Colaj ar fi adus 18 kilograme de cocaină în valoare de aproape 2 milioane de euro din America de Sud

Unul dintre cei mai importanți suspecți de trafic de droguri din Europa a fost încătușat ieri la Iași. Anchetatorii au descins în vila lui Lek Colaj, făcând o percheziție ca la carte! Albanezul a fost cerut de autoritățile italiene, fiind bănuit că a intermediat transportul a 18 kilograme de cocaină pe ruta America de Sud – Olanda – Florența, în valoare de aproape 2 milioane de euro!

Acțiune-fulger a procurorilor! Unul dintre cei mai importanți suspecți de trafic de droguri din Europa a fost încătușat ieri la Iași. Anchetatorii au descins în vila lui Lek Colaj, făcând o percheziție ca la carte! Albanezul a fost cerut de autoritățile italiene, fiind bănuit că a intermediat transportul a 18 kilograme de cocaină pe ruta America de Sud – Olanda – Florența, în valoare de aproape 2 milioane de euro.
Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri după-amiază cererea formulată de autoritățile italiene pe numele lui Lek Colaj.

„Instanța admite sesizarea formulată de Tribunalul Florența – Biroul Judecătorului pentru Cercetări Preliminare – doamna judecător Di Girolamo, pentru executarea mandatului european de arestare, în dosarul penal întocmit pe numele persoanei solicitate Lek Colaj. Constată că persoana solicitată Lek Colaj a consimțit la predare. Dispune predarea persoanei solicitate Lek Colaj către Tribunalul Florența, în vederea cercetării pentru trafic ilicit de substanțe stupefiante și apartenența la o asociere criminală transfrontalieră. Dispune arestarea persoanei solicitate pentru 30 de zile, în vederea predării către autoritățile judiciare italiene”, au precizat ieri magistrații ieșeni.

Sentința este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *