Prima pagină » Economic Local » Acțiune de conștientizare și control, organizată de ITM Iași – FOTO

Acțiune de conștientizare și control, organizată de ITM Iași – FOTO

03 nov. 2022, 09:32, 1 ,
în Economic Local

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a organizat în data de 2 noiembrie 2022 o sesiune de informare în cadrul primei etape a unei acțiuni de conştientizare şi control. Acțiunea s-a desfășurat în contextul în care la nivel național numărul accidentelor de muncă în acest sector este în creștere, identificându-se riscuri noi și emergente, iar prevenirea producerii accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale este o prioritate. Această întâlnire a facilitat, reunirea unui număr de 33 managerii, directorii și lucrătorii cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, care desfășoară activitate de asistență spitalicească în județul Iași, în vederea unui schimb de informații esențiale, legate de aspectele privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), care constituie o parte importantă a managementului calității, gestionării riscurilor și responsabilității sociale.

Intervenția din deschiderea întâlnirii a lui Costel GROJDEA, Inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, a evidențiat importanța acestei sesiuni de informare, în noul context al muncii, fiind primordial ca managerii să înţeleagă implicaţiile securităţii şi sănătăţii în muncă, ca factori facilitatori în cadrul instituțiilor pe care le conduc. Fapt, pentru care a salutat prezența managerilor de la spitale celor care și-au organizat agenda astfel încât să poată onora invitația lansată de către ITM Iași și de a participa activ la progresul securității și sănătății în muncă la nivelul unității pe care o conduc și o reprezintă.

George Daniel TANASIEVICI, Inspector șef adj. SSM, a subliniat faptul că există deschidere de comunicare din partea ITM Iași, asupra problemelor existente la nivel de instituție, aspect pentru care i-a încurajat pe cei prezenți să apeleze cu încredere la expertiza profesională a instituției pentru a nu se confrunta cu evenimente. Prezentarea, Gabriela CĂLDĂRESCU, Șef de serviciu CSSM, a marcat importanța exemplelor de bună practică, ca parte a unui management sănătos ce pornește de la top management și ajunge până la gradul de execuție efectivă, la nivel de unitate, când avem în discuție domeniul interconectat al securității și sănătății în muncă.

Au fost punctate elemente cheie pentru desfășurarea în bune condiții a activităților ce țin de SSM, aspecte precum profesionalism, responsabilitate și dedicare ca parte integrată a calității de a fi în primul rând OM, parcurs sigur spre rezultate remarcabile în cadrul acestui domeniu uneori suficient de anevoios, dar nu imposibil ca factor de decizie bine informat și cu acțiuni pe măsură. În continuarea sesiunii de informare a luat cuvântul și Iulian TOMA, inspector de muncă în cadrul compartimentului SSM, care a marcat în cadrul prezentării probleme identificate în timpul controalelor efectuate în unităţile spitaliceşti. Printre acestea au fost punctate neconformitățile constate la nivelul cercetării evenimentelor, în speță la conținutul dosarului de cercetare și a procesului verbal de cercetare și nu în ultimul rând la neregulile din cadrul activității de SSM.

La finele sesiunii, în cadrul secțiunii de întrebări au fost ridicate de către managerii spitalelor din Hârlău, Pașcani și Iași probleme și situații specifice ce au făcut referire la controlul medical, calitatea de voluntar, accidentele de muncă, legislația SSM, respectiv gradul de pregătire și nevoia de specializare ca parte a managementului securității si sănătății în muncă pe domeniul specific.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, are în vedere ca ulterior acestei sesiuni de informare, să inițieze o a doua etapă în care se vor efectua vizite de inspecție la toate unitățile spitalicești aflate în județul Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`