Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași au avut în această dimineață, 5 aprilie 2022, o acțiune prin care s-a vizat creșterea siguranței pe drumurile publice. Cei care au călcat prea tare accelerația au devenit pietoni.
În doar o zi Poliția Rutieră a ridicat 16 permise de conducere și 7 certificate de înmatriculare. Au fost aplicate de asemenea 219 sancțiuni pentru oamenii care încalcă legea pe domeniul public.
Oamenii care încalcă legea rutieră plătesc amenzi usturătoare
Polițiștii ieșeni au în vizor orice conducător auto ce nu respectă prevederile în vigoare, astfel zilnic se organizează acțiuni ample menite să crească gradul de siguranță pe străzi.
„În această dimineață Polițiștii Rutieri desfășoară acțiuni pe principalele căi de acces din municipiul Iași. De asemenea se acționează pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto ce au un comportament agresiv în trafic. În același context, în cursul zilei de ieri s-au aplicat un număr de peste 200 de sancțiuni și s-au ridicat 16 permise auto”, a declarat agent șef Alin Anton din cadrul Serviciului Rutier Iași al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași
În cadrul acțiunii, polițiștii au folosit echipamentele tehnice specifice de tip radar și au controlat șoferii cu aparatul etilotest.
Luni, 4 aprilie 2022, dintre cele 219 sancțiuni aplciate au fost 10 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 65 pentru abateri comise de bicicliști sau pietoni, iar restul pentru alte abateri.
Agresivitatea în trafic este pedepsită prin lege
Începând cu anul 2022 agresivitatea în trafic este pedepsita prin lege și vizează șoferii care folosesc alternativ-repetitiv luminile de drum / întâlnire (flashuri) pentru a intimida alți participanți la trafic. De asemenea comportament agresiv este considerat atunci când un conducător auto exercită manevre de depășiri periculoase.
„Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”, se arată în Codul Rutier revizuit al anului 2022.
Legea ce reglementează comportamentul agresiv în trafic vine în urma multiplelor incidente ce au fost urmare a acestor gesturi.
Șoferii din Iași sunt de cele mai multe ori șoferi vitezomani, motiv pentru care pot fi îngrijorați cu privire la alt aspect al codului rutier care s-a modificat și este în legătură cu viteza legală.
„În conformitate cu noile modificări legislative, de la sfârșitul lunii februarie 2022, depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile”, a completat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt IPJ Iași.
Oamenii ce încalcă legea în Iași sunt vizați de Poliție și vor fi sancționați de fiecare dată când vor fi prinși. Poliția se străduie să prevină accidentele rutiere și să încurajeze cât mai mulți ieșeni să respecte legea.