Prima pagină » Eveniment-Social » Acte necesare pentru ajutorul de șomaj după liceu. Absolvenții de clasa a XII-a sau facultate din promoţia 2024 pot lua 330 de lei pe lună
Acte necesare pentru ajutorul de șomaj după liceu. Absolvenții de clasa a XII-a sau facultate din promoţia 2024 pot lua 330 de lei pe lună

Acte necesare pentru ajutorul de șomaj după liceu. Absolvenții de clasa a XII-a sau facultate din promoţia 2024 pot lua 330 de lei pe lună

08 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Absolvenții de liceu sau facultate, dacă nu reușesc să-și găsească un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, pot obține ajutor de șomaj timp de 6 luni, în valoare de 330 de lei pe lună.

Acte necesare pentru ajutorul de șomaj după liceu

Absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza cărora își au domiciliul și se angajează cu normă întreagă pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 660 de lei).

Absolvenții instituțiilor de învățământ beneficiază de indemnizație de șomaj, dacă îndeplinesc următoarele condiții: sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, sau sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale.

Actele necesare pentru șomaj după liceu sunt actul de identitate, actele de studii și de calificare în original, curriculum vitae, declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la această dată, dar nu mai târziu de 12 luni. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația este acordată de la data înregistrării cererii.

Pentru absolvenții școlilor speciale, indemnizația de șomaj se acordă de la data absolvirii, dacă cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la această dată. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația este acordată de la data înregistrării cererii.

Iată cine nu poate beneficia de indemnizația de șomaj

Nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care la data solicitării dreptului au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii, realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referință, îndeplinesc condiții de pensionare, la data absolvirii aveau loc de muncă, refuză un loc de muncă, potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, sau participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții licențiați ai facultăților de Medicină și Farmacie care la data solicitării dreptului au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025