Prima pagină » Informații utile » Acte necesare card de sănătate european. Avantaje, acoperire și valabilitate

Acte necesare card de sănătate european. Avantaje, acoperire și valabilitate

30 nov. 2024, 16:00,
în Informații utile

Dacă plănuiești să călătorești în străinătate, este important să cunoști ce acte sunt necesare pentru cardul de sănătate european. Acesta este un document standardizat, valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European (SEE) și Elveția. Scopul său este de a garanta accesul temporar la asistență medicală de urgență sau necesară, în aceleași condiții și la aceleași costuri ca pentru cetățenii țării respective.

În România, cardul este emis gratuit și poate fi utilizat de persoanele asigurate în sistemul public de sănătate. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că nu îl poți folosi în cazul în care te deplasezi într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de un tratament medical, pentru o afecțiune preexistentă deplasării.

Acte necesare card de sănătate european

Conform legislației din România, actele necesare pentru obținerea unui card de sănătate european includ Cerere tipizată, care poate fi descărcată online, de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau obținută direct de la casa de asigurări de sănătate unde sunteți înregistrat, copie după actul de identitate sau pașaport, în cazul adulților, ori certificat de naștere și documentele părintelui/tutorelui legal pentru minori. De asemenea, ai nevoie de dovada calității de asigurat, ce poate include adeverința de salariat, talonul de pensie, adeverința de student sau alt document care atestă contribuțiile la sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar dacă este cazul, adeverința de la angajator, care confirmă contribuțiile la sistemul de sănătate. Pentru categorii speciale, precum șomerii sau persoanele aflate în concediu de maternitate, se pot solicita documente suplimentare care atestă statutul lor. Aceste acte trebuie depuse la casa de asigurări de sănătate de care aparține solicitantul. Cardul este emis gratuit în termen de aproximativ 7 zile lucrătoare.

Cardul european de sănătate oferă o serie de beneficii pentru cetățenii care călătoresc în alte țări membre ale UE, SEE și Elveția. Printre acestea se numără accesul la servicii medicale esențiale, și anume posibilitatea de a primi tratament pentru afecțiuni acute sau cronice apărute sau manifestate pe durata șederii în străinătate, inclusiv tulburări psihice. În plus, beneficiarul poate accesa servicii medicale în aceleași condiții ca rezidenții țării respective, iar costurile sunt suportate integral de sistemul de sănătate din România în unele cazuri. De asemenea, Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) este gratuit pentru toți asigurații eligibili, fiind valabil în 27 de state membre ale UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția. Mai mult, este recunoscut în mod oficial în toate țările participante, simplificând accesul la servicii medicale de urgență.

Acoperirea și valabilitatea cardului

Cardul de sănătate european acoperă doar serviciile necesare din punct de vedere medical pe durata șederii temporare într-un alt stat participant. Aceasta include tratamente de urgență, și anume intervenții necesare pentru salvarea vieții sau prevenirea agravării unei afecțiuni, precum gripa. Printre acestea se mai numără îngrijirile medicale esențiale, inclusiv consultații medicale, medicamente prescrise, spitalizări sau intervenții chirurgicale care nu pot fi amânate. De asemenea, persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, pot primi tratamente esențiale în timpul șederii.

Este important de menționat că CEASS nu acoperă servicii medicale planificate, precum tratamente elective sau operații programate, transportul medical către România sau alte cheltuieli indirecte, cum ar fi cazarea în spitale private, dacă nu este acoperită de sistemul public de sănătate din țara respectivă.

În conformitate cu legislația din România, cardul de sănătate european are o valabilitate de doi ani de la data emiterii. Cu toate acestea, poate fi utilizat doar atât timp cât timp titularul își păstrează calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. În cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului, beneficiarul trebuie să contacteze casa de asigurări de sănătate pentru a solicita un duplicat. Totuși, în situații de urgență, poate fi emis un certificat provizoriu care oferă aceleași beneficii.

Astfel, dacă vrei să muncești sau să studiezi pentru o perioadă scurtă într-o țară membră a Uniunii Europene, asigură-te că știi ce acte sunt necesare pentru cardul de sănătate european.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Clătite sănătoase din ovăz în 5 minute. Fără zahăr, fără făină și pline de energie
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025