Prima pagină » Informații utile » Acte necesare asigurare locuință. De ce este important acest document

Acte necesare asigurare locuință. De ce este important acest document

01 dec. 2024, 16:00,
în Informații utile

Dacă ești proprietarul unei case, află ce acte sunt necesare pentru asigurarea locuinței. Acesta este un pas esențial pentru protejarea bunurilor împotriva unor evenimente neprevăzute, precum incendii, inundații sau cutremure.

În România, încheierea unei astfel de asigurări poate fi obligatorie, conform legii, dar și o opțiune voluntară care oferă protecție suplimentară.

Acte necesare asigurare locuință

În România există două tipuri principale de asigurări pentru locuință, una dintre ele fiind cea obligatorie, reglementată prin Legea nr. 260/2008. Aceasta oferă acoperire pentru trei riscuri de bază, respectiv cutremur, inundații și alunecări de teren. Valoarea maximă acoperită este de 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței. Cea de-a doua este cea facultativă, opțională, ce oferă protecție suplimentară, acoperind riscuri extinse, precum incendii, furturi, explozii sau vandalism. Aceasta completează asigurarea obligatorie.

Astfel, pentru a încheia o asigurare a locuinței, indiferent dacă este obligatorie sau facultativă, va trebui să pregătești actul de identitate, iar în cazul în care imobilul este deținut de mai mulți proprietari, este posibil să fie solicitate copiile actelor tuturor co-proprietarilor. În plus, este nevoie de actul de proprietate care, în funcție de speță, poate fi contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, contract de schimb sau hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, extrasul de carte funciară este necesar pentru a dovedi că imobilul este înregistrat legal și pentru a identifica datele exacte ale proprietății. În general, acesta trebuie să fie recent, de obicei nu mai vechi de 30 de zile.

Opțional, unele firme pot solicita schița locuinței sau planul cadastral, mai ales în cazul asigurărilor facultative, pentru riscuri extinse. De asemenea, dacă dorești să închei o asemenea asigurare, va trebui să prezinți dovada existenței poliței PAD, care este obligatorie. Acest document este valabil doar împreună cu asigurarea obligatorie. În plus, unele firme pot solicita informații suplimentare, precum certificatul energetic al clădirii, dovada de reședință, dacă asigurarea este pentru chiriași, sau fotografii recente ale locuinței.

De ce este important acest document

Odată ce ai adunat toate documentele necesare, procesul este relativ simplu. Dacă locuința nu este deja acoperită de o poliță PAD, va trebui să începi cu aceasta. Ulterior, poți opta pentru o asigurare facultativă. Este recomandat să compari ofertele mai multor asiguratori pentru a găsi cea mai avantajoasă poliță. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că unele companii pot solicita o inspecție fizică a locuinței, mai ales în cazul polițelor facultative. La final, după verificarea documentelor și stabilirea riscurilor acoperite, vei semna contractul de asigurare și vei primi polița.

În cazul unui dezastru natural, reparațiile locuinței pot fi extrem de costisitoare, iar asigurarea îți oferă sprijin financiar. Cea obligatorie este cerută prin lege, iar lipsa acesteia poate atrage sancțiuni, însă cea facultativă îți protejează locuința și bunurile împotriva riscurilor care nu sunt acoperite de polița PAD, cum ar fi incendiile sau furturile. Costul asigurării depinde de mai mulți factori, precum tipul locuinței, și anume casă sau apartament, valoarea locuinței sau localizarea geografică.

Înainte de a semna orice document, asigură-te că înțelegi clar ce riscuri sunt acoperite și care sunt excluderile. De asemenea, este indicat să consulți recenziile și istoricul companiei înainte. În plus, trebuie să știi că, dacă faci modificări majore la locuință, ai obligația de a informa firma pentru a actualiza actele necesare pentru asigurarea locuinței.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate alegeri prezidenţiale 2025 în timp real. Nicuşor Dan - 54,29% şi George Simion 45,71%, după numărarea a 97,98% din secţii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Numeri secundele și rămâi fără bani. Ai grijă la cine te sună
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`