Prima pagină » International » Acordul privind exporturile de cereale la Marea Neagră va fi prelungit cu două luni. Anunțul a fost făcut de Erdogan
Acordul privind exporturile de cereale la Marea Neagră va fi prelungit cu două luni. Anunțul a fost făcut de Erdogan

Acordul privind exporturile de cereale la Marea Neagră va fi prelungit cu două luni. Anunțul a fost făcut de Erdogan

17 mai 2023, 19:30,
BZI.ro, în International

S-a ajuns la o decizie pentru extinderea acordului care permite exportul cerealelor din porturile ucrainene din Marea Neagră, potrivit oficialilor turci, ucraineni și ruși.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul care a anunțat că acordul, care trebuia să expire joi, va fi prelungit cu două luni. Acordul, intermediat de Turcia și Națiunile Unite, a fost semnat inițial anul trecut și de atunci a fost prelungit.

Ce spune Ucraina

Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii, a confirmat că acordul cu cereale a fost prelungit.

„Acordul cu cereale a fost deblocat și va continua să fie în vigoare până pe 18 iulie. Lumea va continua să primească produse ucrainene datorită eforturilor partenerilor noștri din acord – Turcia și ONU”, a spus Kubrakov pe Facebook.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru poziția lor neclintită și concentrată conform căreia acordul ar trebui să continue să funcționeze și în condițiile semnate de toate părțile”, a adăugat Kubrakov.

Rusia a refuzat a extinderea acordului fără garanții mai bune pentru propriile exporturi.

„La mijlocul lunii aprilie, Rusia a început să restrângă în mod nejustificat activitatea Inițiativei, iar în mai a blocat-o de fapt, refuzând să înregistreze o nouă flotă și să efectueze inspecții ale flotei care este încărcată în porturile ucrainene. Aproape 70 de nave așteaptă în prezent în apele teritoriale turcești, 90% dintre ele sunt gata să livreze produsele fermierilor noștri în lume”, a spus Kubrakov.

„Salutăm continuarea inițiativei, dar subliniem că trebuie să funcționeze eficient. În acest scop, este necesar să se elimine problemele pe care Rusia le creează de câteva luni încoace prin sabotarea inspecțiilor și a înregistrării noii flote”, a adăugat el.

Ce spune Rusia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat, de asemenea, extinderea inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

Cu toate acestea, Zakharova a spus că „distorsiunile în implementarea acordului cu cereale ar trebui corectate cât mai repede posibil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *