Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord pentru normalizarea relațiilor, Israelul a fost de acord să suspende planurile sale controversate de a anexa părți din Cisiordania ocupată.
Într-o declarație surpriză a președintelui SUA, Donald Trump, care a ajutat la intermediere, țările au numit acordul „istoric” și o cale spre pace.
Până acum Israel nu a avut relații diplomatice cu țările arabe din Golf.
Dar grijile împărtășite cu privire la Iran au dus la contacte neoficiale între ei. Liderii palestinieni au fost luați prin surprindere. Un purtător de cuvânt al președintelui Mahmoud Abbas a declarat că acordul se ridică la nivel de „trădare”, iar ambasadorul Palestinei la Emiratele Unite a fost chemat la raport.
Președintele Trump a numit acordul ca fiind un moment cu adevărat istoric
Președintele Trump a numit acordul dintre prim-ministrul Netanyahu și prințul moștenitor Abu Dhabi, Mohammed Al Nahyan, „un moment cu adevărat istoric”. Acesta marchează doar a treia tranzacție de pace Israel-Arabă de la declararea Israelului de independență în 1948, după Egipt și Iordania.
„Acum că gheața a fost spartă, mă aștept ca mai multe țări arabe și musulmane să urmeze Emiratele Arabe Unite”, a declarat acesta pentru reporterii din Oficiul Oval, spunând că va avea loc o ceremonie de semnare la Casa Albă în săptămânile următoare.
Mai devreme, ca răspuns la un anunț de Twitter al președintelui Trump, premierul Netanyahu a scris în ebraică: „Ziua istorică”.
O victorie în politica externă?
Într-o adresă TV, Netanyahu a spus că a „întârziat” planurile de anexare a Cisiordania, dar aceste planuri rămân „pe masă”. Anexarea ar face ca anumite zone din Cisiordania să facă parte oficial din Israel.
„Nu se schimbă în planul meu de a aplica suveranitatea noastră în Iudeea și Samaria [Cisiordania] în deplină coordonare cu SUA. M-am angajat în acest sens. Acest lucru nu s-a schimbat. Vă reamintesc că am fost cel care a pus problema suveranității asupra Iudeii și Samariei. Această problemă rămâne pe masă „, a spus el.
Netanyahu a declarat că Israelul va coopera cu Emiratele Unite pentru dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului, în domeniul energiei, apei, protecției mediului și a multor alte domenii.
Analiștii spun că acordul ar putea însemna o victorie a politicii externe pentru președintele Trump, care va solicita realegerea în noiembrie și va da un impuls personal premierului Netanyahu, care este judecat pentru presupusa corupție.
Ambii lideri au pierdut in sondaje din cauza răspunsului lor la pandemia coronavirusului. Și în Israel, opozantii de dreapta care doresc să anexeze Cisiordania au reactionat dur dupa anunt.
Reacția oamenilor politici
Ambasadorul Emiratelor Unite ale Americii în SUA, Yousef Al Otaiba, a declarat că acordul cu Israelul este „un câștig pentru diplomație și pentru regiune” , adăugând: „Este un avans semnificativ în relațiile arabo-israeliene care scade tensiunile și creează energie nouă pentru pozitiv. Schimbare”.
Jared Kushner, consilierul principal al Trump, a declarat că nu crede că Israelul va merge mai departe cu nicio anexare înainte de a discuta mai întâi cu SUA. El a spus că se așteaptă să vadă interacțiuni „foarte repede” între Israel și Emiratele Unite.
Egiptul a semnat un acord cu Israel în 1979, iar Iordania în 1994. Mauritania a stabilit, de asemenea, legături diplomatice cu Israel în 1999, dar a înghețat acordul în 2009.