Prima pagină » Actualitate » Acord crucial de energie semnat la București. Viktor Orban și Ursula von der Leyen ajung pe 17 decembrie în România

Acord crucial de energie semnat la București. Viktor Orban și Ursula von der Leyen ajung pe 17 decembrie în România

16 dec. 2022, 13:10,
Simona Ciobanu în Actualitate

Sâmbătă, 17 decembrie, va avea loc la Palatul Cotroceni semnarea unui acord crucial în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Ungariei, Viktor Orban și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Așadar, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic are ca subiect principal domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

De asemenea, și preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan şi să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria.

Acord crucial de energie semnat la București

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la București pe 17 decembrie, pentru a semna un acord crucial de energie alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

”Acordul va fi semnat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.”, arată Administrația Prezidențială.

Afirmaţiile rasiste făcute de premierul Ungariei nu au fost lăsate neobservate de preşedintele Klaus Iohannis

Premierul Ungariei va da ochii cu președintele Iohannis

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va veni în România pe 17 decembrie pentru participă la semnarea contractului privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia. Vizita premierului Ungariei din decembrie la Bucureşti ar fi prima după discursul rasist de la Băile Tușnad.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orbán, la Băile Tuşnad. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”, a spus Orban.

Afirmaţiile rasiste făcute de premierul Ungariei nu au fost lăsate neobservate de preşedintele Klaus Iohannis.

„Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX – la al doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru ași motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, cele ce le-am spus, că este eronat, greșit și inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi”, a spus Klaus Iohannis.

Așadar, sâmbătă, 17 decembrie, va avea loc semnarea unui acord crucial la București prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Ungariei, Viktor Orban și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`