România și Cuba vor semna un acord interguvernamental în domeniul sănătății. Acordul va fi semnat marți de Guvernul României și de Guvernul din Cuba. Acordul interguvernamental va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sanitar. Anterior, România și Republica Cuba au mai semnat un acord privind cooperarea economică și tehnologică.
Pe lângă serviciile de sănătate publică, acest acord va face referire și la prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Mai mult, acordul în cele două state include schimbul de informații în domeniul medical, dar și vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la diferite conferințe științifice.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, urmează să semneze un acord bilateral româno-cubanez
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, se află într-o vizită oficială în Republica Cuba, unde participă la o conferință internațională.
„Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii se află în aceste zile într-o vizită oficială în Republica Cuba. În cadrul vizitei în Republica Cuba, ministrul Sănătăţii participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este: “Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.
La această conferință, Alexadru Rafila va avea o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. La conferință mai participă delegați din peste 80 de țări, 30 de miniștri ai Sănătății și lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Panamericane a Sănătății, dar și a altor agenții internaționale.
În cadrul acestei vizice oficiale, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va semna acest acord de cooperare.
„Mâine va avea loc semnarea acordului de cooperare în domeniul Sănătăţii între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba”, scrie în comunicat.
Colaborarea dintre România și Cuba ar putea fi un model de dezvoltare a relațiilor bilaterale.
„Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii şi în producţia de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în interesul pacienţilor din cele două ţări”, a precizat Ministerul Sănătății.
Pe lângă Conferința internațională și semnarea acordului româno-cubanez, ministrul va mai avea întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, dar și cu conducerea unor spitale din Havana și alte instituții medicale locale. Totodată, ministrul Sănătății va avea o întâlnire și cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma.
Ce acord de cooperare a mai fost semnat între România și Republica Cuba
Anterior, guvernul României și guvernul Republicii Cuba au mai semnat un acord de cooperare bilateral în sectoarele economice și cel al tehnologiilor. Printre obiectivele acelui acord se numără dezvoltarea și prosperitatea sectoarelor industriale, încurajarea cooperării economice, contribuirea la dezvoltarea economiilor și a standartelor de viață. În baza acelui acord, relațiile economice ar trebui să se dezvolte prin promovarea activităților legate de sectorul economic și cel tehologic.
Anul acesta, pentru prima dată în 60 de ani, Cuba a afirmat că permite investitorilor străini să intre în comerț, în contextul crizei economice accentuate. În domeniul tehnologic, Republica Cuba a înregistrat progrese. Pe de altă parte, aducem aminte că republica a fost prima țară din lume care a vaccinat, împotriva Covid-19, copii mai mari de 2 ani. Conform studiilor existente, vaccinul creat de Cuba, Soberana 2, combină antigenul virusului cu o componentă a tetanosului.
De-a lungul timpului, au fost semnate nu doar un acord bilateral româno-cubanez. Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba au încercat să semneze acorduri în mai multe sectoare pentru a contribui la dezvoltarea celor două țări.