Prima pagină » WoW! » Religie » Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţii şi superstiţii străvechi, pe care sigur nu le ştiai
Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţii şi superstiţii străvechi, pe care sigur nu le ştiai

Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţii şi superstiţii străvechi, pe care sigur nu le ştiai

01 oct. 2020, 11:28,
în WoW!

Astăzi, 1 octombrie, este sărbătoare foarte mare la crestin-ortodocși. Se oficiază Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Totodată, în biserici, dar şi acasă, se citeşte acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Despre acesta se spune că e făcător de minuni, dacă e rostit cu credinţă şi din tot sufletul. Ce tradiţii şi superstiţii avem de Acoperământul Maicii Domnului?

E o zi specială pentru români, cu însemnătate. În popor, i se mai spune Procroave. De fapt, este vorba despre un cuvânt de origine slavonă, care se traduce prin acoperirea pământului cu zăpadă ori cu brumă. Asta înseamnă că ogoarele se pregătesc pentru sezonul rece.

Originea sărbătorii de pe 1 octombrie

Ei bine, sărbătoarea aceasta aminteşte de o minune întâmplată în Biserica Maicii Domnului, din cartierul Vlaherne, din Constantinopol. În secolul al X-lea, spre sfârşitul vieţii sale, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos şi câţiva credincioşi au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul în timpul unei slujbe din biserica menţionată mai sus. Conform scrierilor bisericeşti, la acel moment, oraşul Constantinopol era sub o mare ameninţare: cel mai probabil, invazia ruşilor kieveni, din anul 907 sau anul 911. Ei au văzut-o pe Fecioara Maria cum a intrat în biserică, cu chipul înlăcrimat, a îngenuncheat şi s-a rugat mai mult timp.

Din ce se spune, prima prăznuire a acestei sărbători a avut loc în secolul al XII-lea, în Biserica Ortodoxă Rusă. De acolo a fost preluată de români.

Acoperământul Maicii Domnului – Tradiţii şi superstiţii

Conform denumirii populare, începând de astăzi ne putem aştepta să cadă bruma, ba chiar şi să ningă în zonele înalte de munte. Iată ce tradiţii şi superstiţii avem de Acoperământul Maicii Domnului, de la bunici şi străbunici:

  • în ziua de Pocroave se ţine post până la prânz. Se mănâncă numai covrigei făcuţi fără lapte şi se bea ceai;
  • se ţine post, pentru ca familia şi gospodăria să fie ferite de boli, supărări sau înecuri;
  • gospodinele îşi servesc musafirii astăzi cu plăcinte de post, umplute cu dovleac sau cu mere;
  • gospodarii stropesc vitele cu aghiasmă, în ideea de a le păzi de bolile ce pot apărea pe parcursul sezonului rece;
  • în unele zone rurale, fetele care astăzi sunt îmbrăcate ca de nuntă vor avea o căsnicie fericită şi lungă;
  • fetele care îşi doresc păr frumos şi bogat trebuie să se roage Maicii Domnului;
  • conform unei credinte din bătrâni, astazi nu ai voie să te tunzi, pentru că părul continuă să fie în legătură cu corpul. Dacă te tunzi, iar părul e aruncat ori ars, se zice că vrăjitoarele îl pot lua, pentru a face diverse farmece.

Rugăciune 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului

Creştinii de pretutindeni citesc astăzi rugăciunea următoare:

“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Rugăciune către Fecioara Maria

“O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci «nodurile» ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest «nod» (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest «nod» care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest «nod», pentru că Domnul Iisus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci «nodurile» vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”.

Haideți să ascultăm predica părintelui Calistrat, de la mănăstirea Vlădiceni, prilejuită de marea sărbătoare de pe 1 octombrie, și anume Acoperământul Maicii Domnului:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`