Prima pagină » Sanatate » Acnee comedoniană. În ce situații are loc modificarea cantității de sebum?

Acnee comedoniană. În ce situații are loc modificarea cantității de sebum?

10 feb. 2023, 15:40,
în Sanatate

În practica dermatologică internă, acnee comedoniană se referă la un grad relativ ușor de acnee. Se caracterizează prin implicarea mai multor zone ale feței, ale corpului cu multiple comedoane închise și deschise.

Baza oricăror comedoane este sebumul. Acesta este produs de secreție sebacee, care nu poate scăpa la suprafața pielii din cauza blocării gurii foliculului de păr de celulele moarte ale stratului cornos. Prin urmare, cauzele acneei comedoanelor includ hiperkeratoză sau modificări cantitative și calitative ale sebumului datorate unor influențe interne sau externe.

Acnee comedoniană. Tablou clinic oferit de specialiști

Imaginea clinică a acneei comedonale este caracterizată de prezența comedoanelor și a pustulelor în număr de mai puțin de 20, absența de papule, noduli și chisturi. Având în vedere faptul că această formă de acnee nu este inflamatorie, pielea nu are pigmentație și cicatrici.

Se face o distincție între comedoanele închise și cele deschise. Acestea din urmă sunt numite puncte negre din cauza culorii lor întunecate. Acestea sunt un chist format prin ocluzia gurii foliculului de păr de particule cornoase ale epidermei. Dopurile sebacee care sunt expuse se vor oxida atunci când sunt expuse la oxigen și vor căpăta o culoare închisă.

Spre deosebire de comedoanele deschise, comedoanele închise nu au o ieșire la suprafața pielii. Prin urmare, conținutul lor nu este oxidat și arată ca niște puncte negre albe. O astfel de erupție cutanată se transformă adesea în elemente inflamatorii în agravarea procesului patologic al pielii.

Cu ce poate fi tratată această problemă dermatologică?

În ciuda naturii relativ ușoare a procesului patologic al pielii, terapia acneei comedoanelor nu este, din păcate, întotdeauna reușită. Fără utilizarea retinoizilor de actualitate nu poate fi stoarsă fără un oarecare efort obturatorul sebaceu. Prin urmare, preparatele topice cu tretinoină, izotretinoină, adapalen sau tazaroten sunt în general prescrise pentru a inhiba formarea comedoanelor.

Cu toate acestea, utilizarea retinoizilor topici poate avea ca efect secundar iritarea pielii. Prin urmare, ar trebui să se utilizeze agenți de hidratare suplimentari. În cazul în care pacientul este intolerant la retinoizi topici, se folosesc tratamente pe bază de acid azelaic. Această substanță are un efect antibacterian și comedolitic moderat.

Acest tip de acnee este destul de frecventă în rândul adolescenților din cauza producției excesive de sebum mediată de hormoni, în special în timpul pubertății. Produsele uleioase, de asemenea, contribuie la formarea acestora.

Ce produse pot provoca apariția acestui tip de acnee? Recomandările medicilor

Cremele hidratante și cremele de protecție solară sunt o sursă principală care contribuie la încărcarea porilor. Acneea comedonală poate fi prevenită prin menținerea feței curate și prin folosirea unor produse care nu conțin ulei și care nu provoacă acnee.

Produsele de îngrijire a părului, de asemenea, pot provoca apariția acestora. Este bine să știi că și produsele de păr pot fi o sursă de pete albe și negre. Astfel, păstrați uleiurile și gelurile departe de linia de creștere a părului, deoarece acestea pot duce la erupții comedoane în aceste zone.

O igienă precară poate contribui la apariția unei acnee comedoniană. Aceasta poate permite, de asemenea, celulelor moarte să înfundă porii, așa că este important să vă spălați pe față de două ori pe zi. Pentru a preveni apariția comedoanelor pe corp, medicii recomandă îndepărtarea hainelor transpirate și curățarea pielii cât mai curând posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`