Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Acizii grași, o armă împotriva sclerozei multiple?
Acizii grași, o armă împotriva sclerozei multiple?

Acizii grași, o armă împotriva sclerozei multiple?

20 ian. 2021, 12:51,
în Sanatate

Cercetătorii de la Universitatea Yale au emis o ipoteza privind apariția sclerozei multiple. Ei au descoperit că răspunsul anormal al sistemului imunitar poate fi declanșat de lipsa unui acid gras specific din țesutul gras.

Această boală autoimună afectează sistemul nervos central, adică sistemul de apărare atacă învelișul protector care înconjoară fibrele nervoase. Boala care afecteaza mai ales adulții tineri este diagnosticată cel mai adesea între 25 și 35 de ani și se caracterizează prin diferite simptome (oboseală, dificultăți la mers, probleme de concentrare etc.).

În prezent, nu există tratament pentru vindecarea bolii, dar unele terapii pot îmbunătăți viața de zi cu zi a pacienților. Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale, răspunsul anormal al sistemului imunitar care cauzează scleroza multiplă poate fi declanșat de lipsa unui acid gras specific din țesutul gras. Această constatare sugerează că o schimbare a dietei ar putea ajuta unii oameni cu această boală autoimună. Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe 19 ianuarie în Journal of Clinical Investigation, potrivit Sante Magazine.

Potrivit acestui studiu, țesutul gras al pacienților nu are niveluri normale de acid oleic. Acest acid gras monoinsaturat se găsește la niveluri ridicate în uleiuri de gătit, carne (carne de vită, pui și porc), brânză, nuci, semințe de floarea soarelui, ouă, paste, lapte, măsline și avocado.

Acizii grași protejeaza împotriva sclerozei multiple

Echipa de oameni de știință a constatat că lipsa acizilor oleici duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T, care sunt implicați în răspunsul sistemului imunitar, la bolile infecțioase. Fără efectele supresive ale acestor celule T reglatoare, sistemul imunitar poate ataca celulele sănătoase ale sistemului nervos central și poate provoca pierderea vederii, durere, lipsă de coordonare etc. Când cercetătorii au introdus acizi oleici în țesuturile grase ale pacienților cu scleroza multipla în experimentele de laborator, nivelurile de celule T reglatoare au crescut.

„Știm de ceva timp că genetica și mediul înconjurător joacă un rol în dezvoltarea sclerozei multiple. Acest articol sugerează că unul dintre factorii de mediu implicați este dieta”, au spus autorii principali David Hafler, William S. și Lois Stiles Edgerly, profesor de neurologie și profesor de imunobiologie și președinte al departamentului de neurologie.

În viitor, autorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă o dietă bogată în acid oleic poate ajuta unii pacienți cu scleroza multipla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024