Prima pagină » Sanatate » Acizi grași saturați: Grăsimile din alimentație și beneficiile pentru organism 

Acizi grași saturați: Grăsimile din alimentație și beneficiile pentru organism 

05 ian. 2022, 12:15,
BZI.ro, în Sanatate

Acizii grași sunt componente ale lipidelor, formați din lanțuri de atomi de carbon legate între ele prin legături chimice, care pot fi simple sau duble. Numărul de legături determină dacă un acid este saturat sau nesaturat și determină lungimea acestora, în funcție de numărul de atomi de carbon, acești acizi grași saturați sunt întâlniți în categoria grăsimilor rele. 

Consumați cu moderație, acizii grași au un efect benefic pentru sănătatea corpului uman, dietă și alimentație. 

prezentare de seminte si nuci bogate in omega-3

Acizii grași saturați sunt des folosiți pentru a scădea inflamația, durerea resimțită la nivelul articulațiilor și îmbunătățesc mobilitatea articulară

Unde se găsesc în alimentație acizi grași saturați 

Acizii grași de tipul celor saturați sunt întâlniți în alimente precum untura, laptele integral, ouă, smântână, carne roșie sau ciocolată. Consumați în exces pot cauza colesterolul și riscul unei boli cardiace. 

Alimentele ca și avocado, nuci sau uleiuri vegetale (de măsline, arahide, qnola, in) sunt acizi grași saturați care conțin o singură legătură dublă și se numesc monosaturați. 

Oamenii de știință consideră că un consum crescut de grasimi mononesaturate, cum ar fi consumul de nuci, este benefic, și ajută la scăderea colesterolului. Grăsimile monosaturate sunt utilizate ca și înlocuitor pentru grăsimile saturate și zaharuri rafinate. 

Acizi grași saturați ce conțin mai multe legături duble în compoziția lor sunt identificați în alimente ce includ uleiuri vegetale, porumbul, floarea-soarelui sau soia. 

prezentarea unui mese bogata in acizi grasi si grasimi

Acizii grași sunt componente ale lipidelor, formați din lanțuri de atomi de carbon legate între ele prin legături chimice

Acizi grași esențiali într-o alimentație corectă 

Acizii grași esențiali sunt acizi grași de care organismul uman are nevoie și nu îi poate produce. Prin urmare, trebuie să fie asimilați din alimente. Cei mai întâlniți acizi grași sunt omega 3 și omega-6. Se găsesc în mod natural în unele alimente, fiind benefice într-o alimentație corectă, sănătoasă pentru a preveni sau evita eventualele afecțiuni ale inimii. 

Peștele și fructele de mare sunt bogate în omega-3, în special peștii grași de apă rece cum ar fi somonul, macroul, tonul sau heringul. Nucile și semințele sunt alte alimente bogate în omega-3 și acizi grași saturați cum ar fi semințele de in, semințele de chia și nucile de orice fel. 

Uleiurile vegetale, ca de exemplu uleiurile de in, de soia sau uleiul de canola sunt recomandate pentru o alimentație bogată în acizi grași saturați și omega-3. Întâlnim astfel de grăsimi și în alimentele precum ouăle, sucurile, iaurturile, laptele, băuturile din soia și alimente pentru sugari. 

ulei alimentar care curge in lingura

Acizii grași saturați consumați în exces pot cauza colesterolul și riscul unei boli cardiace

Beneficiile aduse de acizii grași 

Acizii grași sunt des utilizați pentru că au grijă de sănătatea vaselor de sânge și reduce colesterolul din organism, deci, reduce riscul apariției bolilor cardio-vasculare. Consumați în timpul sarcinii, acizii grași ajută la dezvoltarea fătului, hrănirea și creșterea acestuia, nu deteriorează tubul neunatic și, spun specialiștii, ajută la vederea copilului.

De asemenea, sunt des folosiți pentru a scădea inflamația, durerea resimțită la nivelul articulațiilor și îmbunătățesc mobilitatea articulară. Specialiștii recomandă consumul acizilor grași pentru a trata chiar și depresia. Efectul pozitiv apare atunci când acizii grași omega-3 și omega-6 contribuie la echilibrarea neurologică. Beneficiile nu sunt doar în cazul persoanelor cu depresie, ci și în cazul celor care suferă de sindrom bipolar sau de alte tulburări de personalitate.

prezentarea a cinci alimente bogate in acizi grasi si omega-3

Ouăle, sucurile, iaurturile, laptele, băuturile din soia și alimente pentru sugari

Consumul moderat de acizi grași saturați îți echilibrează sănătatea 

Cantitatea favorabilă în consumul de grăsimi trebuie să fie reprezentată prin procentrul de 30% din numărul total al caloriilor consumate. Nu se recomandă excluderea totală a grăsimilor din alimentație și nutriție deoarece corpul uman are nevoie de acizi grași esențiali pentru o funcționare corectă a metabolismului. 

Consumul de grăsimi precum uleiurile de măsline și quinoa este important în asimilarea acizilor grași esențiali, omega-3 și omega-6. Pentru o dietă echilibrată și concepută pentru nevoile corpului tău, îți recomandăm vizita unui medic de specialitate care îți oferă sfaturile de care trebuie să te folosești în alimentația ta echilibrată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *