Acidul uric reprezintă produsul final al metabolismului purinelor și este rezultatul degradării acizilor nucleici. Probleme pentru sănătate apar în momentul în care acidul uric seric are un nivel crescut sau scăzut, raportat la nivelul normal.
Acidul uric seric este dus de la nivelul ficatului, prin plasmă, la rinichi, unde este filtrat și eliminat într-un procent de aproximativ 70%. Restul de acid uric este eliminat si degradat in tractul gastrointestinal.
Nivelul de acid uric diferă de la femei la bărbați. Astfel, la femei, un nivel normal înseamnă valori între 2.5 și 7.0 mg per corp. Nivelul scăzut este atunci când valaorea coboară sub 2.5 mg per corp, în timp ce un nivel crescut reprezintă valori de peste 7.0 mg per corp.
În cazul bărbaților, acidul uric seric are valoarea normal situată între între 1.5 și 6.0 mg per corp. Nivelul este scăzut când coboară sub 1.5 mg și crescut când depășește 6.0 mg per corp.
Fluctuațiile acidului uric în organism sunt determinate de sindromul metabolic, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arterial, diabetul, o alimentație bogată în purine sau folosirea de medicamente diuretice.
Acid uric seric scăzut: Boala Wilson și boala celiacă
Un nivel scăzut al acidului uric seric este destul de rar întâlnit și apare atunci când persoana în cauză elimină acid uric în exces, prin urină.
În cazul valorilor sub limită ale acidului uric seric, acestea pot fi determinate de Boala Wilson, care este o boală genetică și care apare ca urmare a unei mutații la nivelul genei care codifică o moleculă care ajuta la transportarea cuprului. Cuprul se depune în diverse organe, de obicei ficatul și creierul, mai ales la nivelul ganglionilor bazali.
O altă boală în care valoarea acidului uric seric este scăzută este boala celiacă. Boala celiacă este o afecțiune autoimună care netratată pote duce la osteoporoză, infertilitate, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer. Principala cauză a acestei boli este glutenul.
Nivelul scăzut de acid uric se mai observă și în afecțiuni ale rinichilor sau intoxicație cu plumb.
Niveluri scăzute de acid uric urinar pot indica afecțiuni renale cornice, consumul cronic de alcool, o intoxicație cu plumb sau deficiență de acid folic.
Ce boli sunt semnalate de un nivel ridicat al acidului seric
În cazul în care valoarea acidulu iseric este peste cea normală, aceasta poate fi determinată de gută, leucemie sau insuficiență renală.
Creșterea acidului uric atât seric, cât și urinar nu indică întotdeauna o afecțiune.
Medicul poate recomanda testarea atunci când pacientul este suspect de gută sau când există risc de formare a pietrelor la rinichi. Cu ajutorul acestei analize se poate stabili cauza formării pietrelor la rinichi.
Persoanele cu acid uric crescut au risc semnificativ de a dezvolta boli cardiovasculare precum boala cardiacă ischemică.
Creșterea acidului uric în sânge poate semnifica apariția gutei, o afecțiune cronică, în care acidul uric se depune în diverse organe și sisteme, cu efecte negative majore și ireversibile asupra acestora.