Scopul tratamentului pentru acid uric crescut constă în dietă și în a limita consumul alimentelor interzise în timpul manifestării bolii. Practic, regimul presupune de a limita consumul de alimente bogate în baze purinice, de a crește excreția de acid uric de către rinichi prin creșterea diurezei și de a promova alcalinizarea urinei. De a reduce excitabilitatea sistemului nervos autonom și de a avea un efect desensibilizant.
Este indicată o restricție moderată a conținutului energetic al dietei prin alimente care conțin baze purinice. Conținutul energetic al dietei trebuie redus în funcție de greutatea pacientului. O cantitate mare de proteine în alimentație favorizează formarea acidului uric endogen. Prin urmare, cantitatea acestora trebuie limitată la 0,8 -1,0 g la 1 kg de greutate. Necesitatea de a limita grăsimile este dictată de efectul său negativ asupra eliminării uratului din organism.
Acid uric crescut alimente interzise. Evită produsele care excită sistemul nervos
Apele minerale alcaline ajută la alcalinizarea urinei, ceea ce crește solubilitatea acidului uric și previne astfel apariția și evoluția nefrolitiazei gutoase. De asemenea, este recomandată restricția de sare în alimentație, deoarece aceasta reține lichidul în țesuturi și împiedică evacuarea compușilor acidului uric prin rinichi.
Alimentele bogate în purine și care trebuie restricționate includ leguminoasele. În principal nu trebuie să consumați mazăre, fasole, linte. Din pește nu este recomandat să consumați sardine, cod, știucă și subproduse, precum rinichi și ficat. Ciupercile, îndeosebi cele albe, champignon nu trebuie consumate.
Nu trebuie să consumați carne și cârnați, în special cei din ficat. Ciorbele de carne și de pește, produsele care conțin drojdie trebuie, de asemenea, evitate. Este indicată restricția produselor care excită sistemul nervos: cafea, ceai puternic, cacao, gustări picante, condimente. Consumul de alcool poate provoca crize de gută, deoarece alcoolul afectează excreția renală a acidului uric.
Hrișcă, orez, mei, millet, quinoa, bulgur, cușcuș nu trebuie consumate atunci când suferiți de acid uric. Se exclud leguminoasele, precum porumb.
Ce alimente să consumi pentru a scădea nivelul acidului uric. Recomandările medicilor
Se recomandă consumul de alimente sărace în purine, precum lapte și produse lactate, ouă, legume. Din legume este recomandată varza, cartofi, castraveți, morcovi, ceapă, roșii și pepene galben. Iar din fructe este bine să mâncați căpșuni, mere, caise, struguri, prune, pere, piersici, cireșe, portocale, nuci, cereale și miere.
Deși o dietă săracă în purine poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi sau a exacerbării gutei, aceasta nu este un remediu pentru aceste afecțiuni. O dietă săracă în purine, ca orice altă dietă, poate avea nu numai efecte pozitive asupra organismului, ci și efecte secundare. Este foarte indicat să consultați în prealabil un specialist, un dietetician va concepe un meniu eficient și va minimiza riscurile.
Medicamentul potrivit poate ajuta la reducerea nivelului cronic ridicat de acid uric. Aceste medicamente pot regla nivelurile de acid uric pe termen lung. O dietă săracă în purine nu poate ameliora o exacerbare a gutei. În astfel de cazuri, sunt necesare medicamente.
Pentru a scăpa de acid uric crescut pe lângă evitarea alimentelor interzise trebuie să minimizați mesele hipercalorice, înfometarea și deshidratarea. Beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi și evitați consumul de alcool.