Prima pagină » Actualitate » Acibadem Maslak. Totul despre prof. dr. Şahin Senay 

Acibadem Maslak. Totul despre prof. dr. Şahin Senay 

17 oct. 2024, 10:50,
în Actualitate

Profesorul Şahin Senay este Prodecanul Facultății de Medicină a Universității Acıbadem din Istanbul. Din 2010, își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Acıbadem Maslak, în Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară.

A absolvit Facultatea de Medicină a Universității Ege în anul 2000 și a finalizat rezidențiatul în chirurgie cardiovasculară la Centrul de Cercetare și Instruire Siyami Ersek din Istanbul în 2005. S-a specializat în chirurgia cardiacă la adulți, cu un interes deosebit pentru terapiile cardiovasculare transcateter și chirurgia cardiacă minim invazivă și robotică. În legătură cu aceste subiecte specifice, a urmat programe de formare și a lucrat ca stagier la Centrul Inimii Leipzig, Clinica Mayo și Spitalul Universitar din Zurich în diferite perioade de timp.

În prezent, efectuează operații cardiovasculare la adulți, intervenții transcateter asupra valvelor, chirurgie cardiacă robotică și intervenții aortice endovasculare. Programele de chirurgie cardiacă robotică și terapiile cardiovasculare transcateter funcționează din 2010 în spitalul Acıbadem Maslak, cu implicarea sa directă. De asemenea, continuă să desfășoare activități academice în domeniile menționate.

Este membru al unor societăți de prestigiu în chirurgia cardiovasculară, precum Asociația Europeană de Chirurgie Cardiotoracică (EACTS), Societatea Internațională de Chirurgie Toracică și Cardiovasculară Minim Invazivă (ISMICS) și Societatea Turcă de Chirurgie Cardiovasculară (TSCVS). În prezent, face parte din Consiliul Executiv al ISMICS și TSCVS. De asemenea, este membru al Grupului de Lucru pentru Tehnologii Noi din cadrul EACTS. Face parte din Comitetul Editorial al revistei „Innovations”, principalul jurnal al ISMICS, și al revistei „Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery”, publicația oficială a TSCVS. În trecut, a fost redactor-șef al revistei „Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery”.

Este certificat în chirurgie cardiovasculară atât în Turcia (Consiliul Turc de Chirurgie Cardiovasculară), cât și în Europa (Consiliul European de Chirurgie Cardiotoracică). Are o gamă largă de publicații și activități academice, precum și premii academice în profesia sa medicală. În 2008, a fost distins cu premiul „Tânărul Chirurg Cardiac” al anului în Europa, de către Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară.

Scopul său principal este să se concentreze pe „îngrijirea centrată pe pacient” pentru tratamentul pacienților săi și să ofere fiecăruia cea mai bună modalitate de tratament în ceea ce privește durabilitatea și siguranța. Astfel, satisfacția pacientului este întotdeauna o prioritate pentru el.

Cardiologie și proceduri cardiace

Centrul de îngrijire a inimii Acıbadem oferă servicii competitive de nivel internațional și cea mai modernă asistență medicală cardiacă din Turcia. Utilizăm tehnologie de ultimă generație și oferim cele mai moderne și cuprinzătoare metode de diagnosticare și tratament pentru bolile cardiovasculare.

În centrul nostru de îngrijire cardiacă, o echipă de cardiologi și chirurgi cardiaci lucrează împreună pentru a găsi cea mai bună abordare multidisciplinară, acesta fiind cel mai eficient mod de a oferi o îngrijire în care pacientul este cu adevărat important.

Centrul nostru oferă analize non-invazive și diagnostic și tratament minim invaziv în cardiologia intervențională, precum și studii electrofiziologice, cardiologie nucleară, Flash CT, PET-CT, RMN cardiac, EKG și EKG de efort, ECO, angiografie coronariană și de încheietura mâinii.

Efectuăm intervenții chirurgicale minim invazive și intervenții chirurgicale complexe, cum ar fi angioplastie coronariană și aplicații de stent, operații de bypass, TAVI, procedura de ablație cu cateter etc.

Afecțiuni cardiace frecvente

Boala arterială coronariană

Boala arterială coronariană se numără printre cele mai frecvent întâlnite boli cardiace. Sângele poate circula liber printr-o arteră coronară sănătoasă, ceea ce face posibilă alimentarea inimii cu sângele bogat în oxigen de care are nevoie.

Nivelurile ridicate de colesterol și tensiunea arterială sau fumatul pot afecta interiorul arterelor, ducând la o acumulare de plăci pe interiorul pereților arteriali și împiedicând circulația sângelui. Această situație semnalează începutul bolii coronariene.

Cu cât se acumulează mai multă placă pe arteră, cu atât artera devine mai îngustă, reducând și mai mult cantitatea de sânge care ajunge în inimă. Acest lucru duce la lipsa oxigenului din inimă, provocând dureri  în piept.

O arteră îngustată și blocată în întregime de cheaguri de sânge duce la un atac de cord (infarct miocardic). Lipsa de sânge bogat în oxigen duce la leziuni permanente la nivelul mușchiului cardiac.

Atac de cord

Un atac de cord începe atunci când arterele coronare care alimentează inima sau oricare dintre ramurile lor se blochează. Acest lucru duce la deteriorarea ireversibilă a mușchiului cardiac sau la un atac de cord fatal. Atacurile de cord sunt cele mai grave dintre toate bolile coronariene.

Doi factori de risc principali cresc riscul de atac de cord: „riscurile care nu pot fi diminuate” și „riscurile care pot fi diminuate”. Prima categorie include factorii genetici, vârsta și faptul de a fi bărbat. Bărbații și persoanele care au membri ai familiei cu antecedente de infarct miocardic timpuriu prezintă un risc mai mare. Riscurile cresc, de asemenea, odată cu vârsta.

A doua categorie este cea a „riscurilor care pot fi diminuate”. Reducerea acestor factori de risc depinde în întregime de eforturile individului. Fumatul, tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială),  diabetul, nivelul ridicat al grăsimilor din sânge și obezitatea sunt toate incluse în acest grup.

Principalul simptom al unui atac de cord este durerea în piept. În cazurile clasice de atac de cord, această durere este severă, extrem de puternică. Intervenția timpurie este extrem de importantă în cazul atacurilor de cord, iar cunoașterea simptomelor permite persoanei să solicite asistență medicală fără a pierde timp.

Boli ale valvelor cardiace

Inima are patru valve care se deschid și se închid continuu, mereu. Deschiderea și închiderea inadecvată a valvelor poate duce la boli ale valvelor cardiace.

Bolile valvulare pot fi congenitale sau dezvoltate în urma reumatismului în copilărie sau a calcifierii la bătrânețe.

Semnele bolii pot varia în funcție de valva care este afectată. Simptomele încep să apară pe măsură ce afecțiunea avansează. Acestea includ, în general, stare de oboseală, palpitații, senzație de blocaj, lipsă de aer și picioare umflate care semnalează un edem în organism, ajungerea la starea de oboseală după un efort foarte scurt.

Înainte de orice apariția oricărui indiciu, bolile valvulare pot fi diagnosticate din întâmplare în timpul controalelor de rutină, când medicul aude un suflu în inimă. Pe măsură ce semnele se înmulțesc, se poate pune un diagnostic cu ajutorul unor tehnici speciale de diagnosticare: electrocardiogramă, radiografie toracică, ecocardiografie și cateterism cardiac.

Aritmii

În cazul aritmiei, problemele apar ca urmare a ritmului bătăilor inimii. Deși aritmiile sunt în general întâlnite la pacienții cu afecțiuni cardiace deja existente, acestea pot apărea și la persoanele care nu au probleme de sănătate.

Unii bolnavi nu sunt conștienți de aceste probleme și vor fi diagnosticați doar în timpul unui control de rutină sau în urma unei electrocardiograme efectuate din alt motiv. Cu toate acestea, un număr semnificativ de pacienți își consultă medicii având simptome precum palpitații, bătăi neregulate ale inimii, senzație neplăcută în piept, senzație de gol, amețeli, leșin, reducerea capacității de efort și dificultăți de respirație.

Endocardită

Endocardita este o inflamație microbiană a stratului interior al inimii, numit endocard, care implică și valvele inimii. Simptomele variază în funcție de partea inimii care este infectată și de tipul de bacterie care provoacă infecția.

Pacienților li se administrează antibiotice intravenos timp de cel puțin 4-6 săptămâni. Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul insuficienței cardiace cauzate de endocardită sau la expulzarea cheagurilor de sânge.

Este imperativ ca endocardita să fie tratată. Pacienții cardiaci, în special, au nevoie de o îngrijire atentă.

Cardiomiopatii (Boli ale mușchiului cardiac)

Definite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1995, cardiomiopatiile sunt boli ale mușchiului cardiac care duc la disfuncții ale inimii. Cele patru grupe de cardiomiopatii sunt următoarele:

  • Cardiomiopatie dilatată
  • Cardiomiopatie hipertrofică
  • Cardiomiopatie restrictivă
  • Cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept

Există mulți factori care cauzează cardiomiopatii, inclusiv boli coronariene, boli ale valvelor cardiace, hipertensiune arterială, infecții sistemice, boli ale sistemului metabolic, motive genetice și o variațiune de otrăvire.

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată în circumstanțe în care nu pot fi folosite medicamente sau alte intervenții.

Boli vasculare majore

Anevrisme aortice abdominale: Deteriorarea peretelui aortic face ca cea mai mare arteră care iese din inimă să se extindă de până la 1,5 ori mai mult decât dimensiunea sa inițială în zona abdominală. Se observă mai frecvent la bărbații în vârstă. În general, există 2-3 cazuri la fiecare 10 mii de persoane.

Persoanele care fumează, au anevrisme familiale, sunt mai în vârstă sau înalte, sau au arterele blocate, niveluri ridicate de colesterol sau boli pulmonare cronice și hipertensiune arterială, sunt expuse riscului de a dezvolta anevrisme aortice abdominale.

De cele mai multe ori, anevrismele aortice abdominale nu prezintă niciun simptom. Boala este identificată, de obicei, atunci când pacientul consultă medicul pentru o altă afecțiune medicală. Aproximativ 25 la sută dintre pacienți pot suferi dureri de stomac continue sau temporare.

Anevrismul aortic toracic: Acestea sunt anevrisme care se formează în aorta din zona toracică. O expansiune localizată de aproximativ 4 cm se numește anevrism. 1-1,5 la sută dintre pacienții cu anevrisme toracice au vârsta de 65 de ani și peste.

Pacienții cu vârste de peste 65 de ani sunt mai predispuși la această boală în ultimii ani. Anevrismele toracice pot fi declanșate de disecții aortice, anevrism moștenit, boli ale țesutului conjunctiv (sindromul Marfan), traumatisme și boli infecțioase.

Anevrismele aortice toracice nu prezintă, în general, niciun simptom. Anevrismele largi pot provoca dureri în piept, spate și abdomen. Simptomele sunt similare cu un atac de cord. Cu toate acestea, alte simptome pot include și disfonie, dificultăți la înghițire, tuse sau vărsături și sângerări. Apariția bruscă a acestor simptome poate semnala prezența unei situații de urgență, cum ar fi ruperea aortei.

Disecție: Disecția aortică este o ruptură în peretele aortei. Evoluția clinică poate varia în funcție de localizarea rupturii aortice.

La majoritatea pacienților, această afecțiune este cauzată de hipertensiune arterială. De asemenea, se poate dezvolta ca urmare a diferitelor boli, cum ar fi anevrismul aortic, bolile țesutului de colagen, stenoza aortică, coarctația de aortă și alte proceduri medicale legate de aortă. Simptomele încep frecvent cu o durere bruscă, severă, în piept și în spate, descrisă ca fiind similară cu o înjunghiere. De asemenea, poate fi însoțită de simptome precum transpirație, senzație de frig, greață și vărsături.

Embolii periferice: Boala vasculară periferică (PVD) reprezintă îngustarea sau constricția venelor, altele decât venele coronare, care alimentează inima. Constricția este atât de avansată încât nu se furnizează suficient sânge către organe.

Diabetul, hipertensiunea pe termen lung, tulburările metabolismului lipidic pe termen lung, istoricul aterosclerozei (rigiditatea vaselor) în familie, guta, exercițiile fizice insuficiente și dependența de nicotină se numără printre factorii de risc.

Cea mai frecventă problemă semnalată este durerea. Cu toate acestea, caracteristicile durerii diferă: persoanele cu constricție suferă de durere după ce merg pe o anumită distanță. Pe măsură ce constricția crește, distanța de mers scade. De obicei, este resimțită sub formă de crampe. Cu toate acestea, durerea dispare după ce persoana se odihnește timp de 2-5 minute.

Constricții venoase (tromboză venoasă): Constricțiile venoase cauzate de un mic cheag în venă pot să nu prezinte niciodată simptome în unele cazuri. Cu toate acestea, cel mai mic cheag poate pune viața în pericol, în funcție de localizarea sa. Metodele chirurgicale sunt folosite la pacienții care nu răspund la tratamentul medical, care prezintă un risc de gangrenă și care au embolii pulmonare intense.

Vene varicoase

Venele varicoase sunt definite ca fiind extinderea, alungirea și răsucirea venelor de la nivelul piciorului. Ele sunt observate la 10-20% din populația occidentală. Probabilitatea apariției venelor varicoase este proporțională cu vârsta. O persoană din două de peste 50 de ani suferă de vene varicoase

Există 4 tipuri de vene varicoase:

Pânza de păianjen: Aceste vene se apar la suprafața pielii. Ele au un diametru de 1 mm sau mai puțin, nu pot fi simțite la atingere și sunt de obicei de culoare roșie. Sunt forme liniare răspândite în formă de stea sau de pânză de păianjen și se pot răspândi la nivelul întregului picior.

Varicoză reticulară: Este dificil de simțit acest tip de varice care este ușor umflat pe piele, are un diametru mai mic de 4 mm și este de culoare albastră.

Varice pe venele mari (venele safene): Acestea sunt vene varicoase care se simt și se văd cu ușurință și care formează răsuciri mari de-a lungul venei safene mari și mici. Ele au diametre mai mici de 3 mm. Deoarece trec pe sub piele, de obicei nu modifică culoarea pielii, fiind vizibilă doar reflexia verzuie a venei. Umflăturile se accentuează atunci când se stă în picioare și dispar atunci când picioarele sunt ridicate în timp ce sunt culcate.

Varice pe vena mare profundă: Acestea se află în stratul profund al piciorului. Varicele nu pot fi observate la nivelul pielii, însă provoacă edeme și tulburări de circulație la nivelul piciorului.

Acestea sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și la persoanele cu antecedente de vene varicoase în familie. Varicele pot apărea, de asemenea, ca urmare a obezității, îmbătrânirii, sarcinii, menopauzei, statului prelungit în picioare și a tulburărilor de constricție și de valvă în vena profundă.

Cauza exactă a venelor varicoase este necunoscută. Cauza principală este mărirea venei datorită unei deformări structurale la nivelul peretelui venei. Acest lucru duce la un flux invers de sânge din cauza unei supape care funcționează defectuos în venă. Acest flux invers face ca sângele să se întoarcă mai greu la inimă, crescând treptat presiunea în venă. Creșterea presiunii lărgește și mai mult venele, creând un cerc vicios.

Venele varicoase au și cauze mai puțin frecvente. La persoanele care au o venă profundă constrânsă, vena superficială care transportă 10% din sângele din picior își asumă întreaga întoarcere a sângelui venos din picior. Prin urmare, diametrul crește și formează vene varicoase.

Servicii de asistență medicală cardiacă în centrele de sănătate Acibadem

Serviciile de asistență medicală cardiacă la ACIBADEM includ:

Embolia cardiovasculară

  • Testul de efort
  • Angiografie coronariană CT
  • Scintigrafia miocardică de perfuzie
  • Tomografie cu emisie de pozitroni
  • Angiografie coronariană
  • Aplicări de stent coronarian și angioplastie cu balon
  • Bypass coronarian
  • Bypass coronarian robotizat
  • Bypass coronarian cu incizie mică

Boli ale valvelor cardiace

  • Ecocardiografie
  • Angiografie și cateterizare
  • Valvuloplastie percutană
  • Metoda cateterului și implantarea valvei aortice (TAVI)
  • Chirurgia robotică a valvelor
  • Chirurgie valvulară cu incizie mică

Aritmii

  • Monitorizare Holter
  • Studiu electrofiziologic de diagnostic (EPS)
  • Ablația prin cateter
  • Implantarea pacemakerului permanent și temporar
  • Implantarea AICD
  • Implantare pacemaker tricameral

Boli vasculare ale aortei

  • Repararea endovasculară a anevrismului (EVAR)
  • Repararea anevrismului toracic endovascular (TEVAR)
  • Tratament hibrid
  • Reparații chirurgicale
  • TAVI

Embolii periferice

  • Ecografie Doppler
  • Angiografie BT
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)
  • Angiografie cu substracție digitală (DSA)
  • Aplicarea stenturilor în aorta carotidă (CAS)
  • Endarterectomia carotidiană (CEA)
  • Bypass chirurgical periferic
  • Bypass endoluminal periferic

Varice

  • Laser transdermic
  • Scleroterapie
  • Chirurgie varicoasă
  • Chirurgie endovenoasă a varicelor

Cardiomiopatii

  • Tratament intervențional (ablație)
  • Tratament chirurgical

Boli cardiace congenitale

  • Cardiologie pediatrică
  • Chirurgie cardiacă pediatrică
  • Tratamentul bolilor cardiace congenitale cu cateter
  • Tratamentul bolilor cardiace congenitale

Reabilitare cardiacă

De ce să alegeți Centrul de îngrijire a inimii Acibadem?

Începând cu anul 2002, ACIBADEM Healthcare Group își analizează performanțele medicale și administrative prin indicatori de performanță. Având siguranța și satisfacția pacienților drept prioritate, ACIBADEM consideră scorurile pe care le obține în îngrijirea cardiacă – și în toate celelalte ramuri – ca un ghid pentru oferirea unei îngrijiri mai bune a pacienților.

– Criteriile „Euroscore” afirmă că rata mortalității estimate în operațiile pe cord deschis este de 3,8%, în timp ce procentul la ACIBADEM este de 1,6%.

– Criteriile „Euroscore” indică rata mortalității estimate în bypass coronarian ca fiind 2,7%, în timp ce procentul la ACIBADEM este de 1,0.%.

Operațiile suferite de persoanele în vârstă, diabetici sau pacienți cu antecedente de atac de cord, operații cardiace, tulburări de contracție și expansiune a inimii și funcționarea defectuoasă a rinichilor, ficatului și plămânilor se confruntă cu riscuri mai mari în operații. Există diverse scoruri de risc pentru o evaluare obiectivă a pacientului ținând cont de astfel de factori. În aceste scoruri, se calculează cifra de risc ponderat. „Euroscore” este cel mai utilizat sistem de notare.

ACIBADEM oferă un standard ridicat de servicii moderne de diagnostic, tratament și asistență pentru bolile cardiovasculare la adulți și copii.

Chirurgia robotică: Cea mai recentă tehnologie în îngrijirea inimii

Chirurgie cardiacă robotică și minim invazivă

Chirurgia cardiacă robotică, care necesită tehnici avansate și o substructură, este utilizată doar într-un număr limitat de centre din lume, inclusiv în SUA. Spitalul ACIBADEM Maslak a fost un pionier în chirurgia cardiacă robotică. Datorită intervențiilor cu chirurgie robotică, am fost martorii unor premiere la nivel mondial și în Turcia.

Performanțele robotului da Vinci în Spitalul ACIBADEM Maslak:

  • Anevrismul (balonarea) ventriculului stâng al inimii, pentru prima dată în lume
  • Prima reparație complicată a valvei mitrale în Turcia
  • Prima înlocuire a valvei mitrale.

Pacienții cu artere coronariene fără boli vasculare sunt operați prin metoda robotică în mod obișnuit, dacă structurile lor anatomice sunt adecvate. În plus, repararea valvei mitrale, înlocuirea valvei mitrale și intervenția asupra valvei tricuspide pot fi, de asemenea, efectuate la pacienții cu structură anatomică adecvată. Rata tehnică de succes în chirurgia cardiacă robotică este de 90%.

De ce chirurgie robotică cardiacă minim invazivă?

  • Mai puțină sângerare
  • Mai puțină nevoie de transfuzii de sânge
  • Mai puțină durere
  • Riscuri mai mici de infecție
  • Externare mai rapidă din spital
  • Recuperare mai rapidă
  • Rezultatul este mai estetic

Avantajele chirurgiei robotice minim invazive

Rata de succes a operației crește: datorită camerei tridimensionale, este posibilă vizualizarea cu ușurință a locurilor care sunt cel mai greu de observat. În plus, brațele robotului sunt capabile să se rotească la 540 de grade și să se deplaseze în 6 direcții. Deoarece dispozitivele utilizate sunt foarte mici, acestea pot ajunge în locuri în care o mână umană nu poate ajunge. De exemplu, rata de succes a reparării valvei cardiace crește cu ajutorul acestei metode. Pacientul suportă mai puțină durere: dat fiind faptul că operația se realizează cu instrumente minuscule, pacienții simt mai puțină durere în comparație cu o operație deschisă. Pielea nu prezintă cicatrici chirurgicale majore: deoarece intervențiile se realizează prin 3 sau 4 orificii de 8 milimetri fiecare, nu rămâne nicio cicatrice deranjantă din punct de vedere estetic pe piele. Perioada de spitalizare este mai scurtă: datorită unei secțiuni operatorii minore și a unei pierderi de sânge mai mici, pacienții pot fi externați în 1-2 săptămâni chiar și în cazul celor mai complicate intervenții chirurgicale. Revenire mai rapidă la muncă și la viața socială: se produc leziuni minime la locurile de intervenție chirurgicală. Astfel, este mult mai ușor și mai rapid pentru pacient să revină la activitățile fizice obișnuite. Reducerea hemoragiei: zonele de hemoragie pot fi văzute clar datorită camerelor tridimensionale, de înaltă rezoluție, care pot oferi o imagine mărită a locului operației. Astfel, pierderea de sânge este minimă, nefiind nevoie chiar de nicio transfuzie de sânge pentru pacient.

Nici o problemă cu osul pieptului: deoarece nu este necesară tăierea sternului, nu există niciun risc, cum ar fi deplasarea sau infectarea sternului. Spitalul Maslak a fost un centru de pionierat în chirurgia cardiacă robotică. Datorită intervențiilor cu chirurgie robotică, am fost martorii unor premiere la nivel mondial și în Turcia.

Diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiace

Metode intervenționale

Angiografia coronariană: Aceasta este cea mai fiabilă metodă utilizată pentru a testa structura anatomică a constricției arteriale și pentru a oferi o evaluare funcțională cu tehnici suplimentare.

Metoda este utilizată la pacienții ale căror rezultate de la alte analize sugerează o constricție coronariană, la pacienții care sunt programați pentru stent sau angioplastie cu balon sau în  diagnosticarea și tratamentul atacurilor de cord de urgență.

Procedura se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac, ceea ce face necesară spitalizarea. Pacientul nu simte nicio durere în timpul procedurii, ci doar o senzație de căldură care se răspândește în tot corpul în cele câteva secunde de injectare a unei substanțe radioopace. În condiții normale, procedura este scurtă, durând doar 5 până la 10 minute.

Are o rată de mortalitate extrem de scăzută atunci când este efectuată de personal experimentat în centre cu experiență (

După procedură, pacientul trebuie să fie monitorizat timp de 2 până la 6 ore în spital.

Angiografia cu abord radial: Angiografia joacă un rol esențial în diagnosticarea bolilor cardiovasculare. Cu ajutorul tehnologiilor dezvoltate recent, aceasta poate fi efectuată de la încheietura mâinii în loc de regiunea inghinală. În cazul în care există constricție în venele din regiunea inghinală sau dacă regiunea inghinală nu este potrivită din cauza greutății excesive, este preferată angiografia la încheietura mâinii.

Aceasta poate fi utilizată la 99 la sută dintre pacienți. Complicațiile venoase la pacient sunt observate  doar foarte rar. În urma procedurii, pacientul este capabil să stea în șezut, să se plimbe și să mănânce.

Pacientul se poate întoarce la viața de zi cu zi în aceeași zi.

Tratament

Angioplastie coronariană și stentare: Angioplastia coronariană (endarterectomie cu balon) reprezintă lărgirea constricțiilor locale din arterele coronare prin metode nechirurgicale. Un „fir de ghidare” este introdus și împins de la aorta inghinală până la venele coronare. Un balon dezumflat alunecă prin acest fir până când ajunge în zona obstrucționată. Atunci când balonul este umflat din exterior (aproximativ 3 cm în lungime și 3-4 cm în lățime), constricția din venele coronare este îndepărtată.

Cu toate acestea, nu orice constricție coronariană este potrivită pentru această metodă. Pentru unii pacienți, ar putea fi necesară o operație de bypass, în timp ce pentru alții medicația cardiacă poate fi o formă de tratament eficientă și sigură. Astfel de decizii ar trebui să fie luate doar de către specialiști.

Operația de bypass: În funcție de gradul de constricție arterială, medicul poate recomanda intervenția de bypass coronarian. Această intervenție corectează fluxul de sânge care alimentează inima, restabilind astfel sănătatea. Operația de bypass coronarian poate oferi o a doua șansă pentru inima dumneavoastră și pentru viață.

Operația de bypass coronarian reaprovizionează inima cu sânge prin formarea unei căi diferite,   alta decât artera obstrucționată sau îngustată. În cazul în care există mai multe artere constrânse, este necesar mai mult de un bypass.

Artera care va fi folosită pentru bypass, cunoscută și sub numele de grefă, este prelevată din piept, braț sau picior și atașată la artera coronariană obstrucționată. Cele mai frecvent utilizate grefe sunt arterele toracice interne, aorta de la brațe și vena de la picioare. Deoarece zonele de origine ale acestor vene au vene suplimentare, îndepărtarea lor nu afectează circulația sanguină a corpului.

Operație cu incizie chirurgicală mică: Chirurgia endoscopică este o metodă minim invazivă prin care chirurgia pe cord deschis se face cu ajutorul unor dispozitive endoscopice speciale printr-o mică incizie făcută în regiunea toracică. În timpul operației, toate instrumentele chirurgicale se află sub controlul chirurgului. În același timp, camera endoscopică poate fi folosită pentru a vizualiza zona de operație.

Bypassul coronarian prin metoda endoscopică poate fi utilizat pentru repararea valvelor, implantarea valvelor și repararea defectelor septale ventriculare și ablația pentru tratamentul ritmului.

În comparație cu chirurgia deschisă, mobilitatea este mai mare, iar cicatrizarea este mult mai rapidă. În urma intervenției chirurgicale, pacienții se întorc la locul de muncă și își reiau viața activă mult mai devreme. Cu toate acestea, structura peretelui sternului și anatomia inimii trebuie să fie adecvate pentru această metodă.

TAVI: Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) presupune implantarea unei valve aortice în inimă prin metoda cateterului, fără intervenție chirurgicală deschisă. Valvele cardiace biologice sunt utilizate în operațiile de implant de valvă în întreaga lume și în Turcia. În metoda TAVI, această valvă biologică este plasată în stent, care, atunci când este se deschide, o plasează ferm pe zona implantului valvular.

În cadrul acestei metode pot fi utilizate două tehnici diferite. În prima tehnică, asemănătoare unei angiografii valvulare, valva este împinsă din zona inghinală către inimă cu ajutorul unui cateter. Când ajunge la locul adecvat, mecanismul stentului este deschis. Cea de-a doua tehnică este utilizată atunci când există o constricție în regiunea inghinală sau în regiunea abdominală care va fi utilizată pentru a accesa inima. Atunci se face o mică incizie de 4 până la 5 cm în peretele frontal al sternului pentru a avea acces la punctul final al inimii. Valva este plasată cu ajutorul unui cateter împins până la inimă. În ambele metode, nu este nevoie să se oprească inima pentru efectuarea intervenției chirurgicale deschise. Procedura poate fi finalizată sub anestezie locală.

Pacienții sunt duși în camerele lor după procedura TAVI. În acest timp, pacientului i se administrează anticoagulante și este monitorizat în condiții normale timp de 4-5 zile, după care este externat. După câteva zile de odihnă, pacientul revine pentru un examen de control și își reia viața de zi cu zi.

Metoda TAVI este recomandată în primul rând pacienților cu risc ridicat care, altfel, nu ar putea suporta o intervenție chirurgicală deschisă de implant valvular. În plus, poate fi utilizată la pacienții care prezintă alte condiții ce împiedică o operație deschisă. Metoda TAVI s-a dovedit a fi eficientă în cazul acestor pacienți, prelungindu-le viața și îmbunătățindu-le starea clinică.

Deși TAVI este o metodă recent dezvoltată, evoluțiile tehnologice, experiențele de aplicare și rezultatele științifice indică faptul că aceasta va deveni mult mai frecventă.

TAVI LA ACIBADEM: Procedurile TAVI au fost efectuate în medii experimentale din 2002 și pe oameni din 2004 în întreaga lume. Operația a fost implementată cu succes în mai multe centre importante, atât în SUA, cât și în Europa, începând din 2010. A fost utilizată pentru prima dată în Turcia în 2009. Echipa de cardiologie și chirurgie cardiovasculară de la ACIBADEM are la dispoziție echipamentul necesar pentru a pune în aplicare această nouă metodă de tratament și este capabilă să implementeze cu succes procedura TAVI.

Procedura este organizată și finalizată de o echipă formată din mai mulți specialiști din diferite discipline, inclusiv chirurgie cardiovasculară, cardiologie, anesteziologie, reanimare și radiologie.

Diagnostic și opțiuni de tratament

Ca și în cazul tuturor celorlalte boli, diagnosticarea din timp a bolilor cardiace este de o importanță vitală pentru un tratament de succes. Controalele regulate și monitorizarea atentă a sănătății inimii dumneavoastră reprezintă prima condiție pentru un diagnostic timpuriu. Centrele de îngrijire cardiacă ACIBADEM oferă diagnosticare și tratament cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație.

EKG

Electrocardiograma (EKG) este un dispozitiv care înregistrează activitatea electrică a inimii pentru a examina mușchiul cardiac și funcționarea acestuia. Este utilizat pentru evaluări rapide, în special în situații de urgență.

EKG este un instrument important în diagnosticarea bolilor cardiovasculare, a anomaliilor structurale și a aritmiilor. Monitorizarea și interpretarea EKG pot fi efectuate rapid.

Testul EKG de efort

Acesta este un test de efort efectuat pe o bandă de alergare, urmând un protocol sistematic și specific. Se bazează pe interpretarea înregistrărilor EKG primite prin intermediul unor electrozi plasați pe piept în timpul exercițiilor fizice. Testul durează de obicei între 5 și 10 minute, dar variază în funcție de vârsta și starea pacientului.

Este un test care monitorizează modelul de funcționare a inimii în condiții de efort și este utilizat pentru a identifica embolii care, în mod normal, nu prezintă simptome în viața de zi cu zi.

Interpretarea testului EKG de efort pentru diagnosticare ar trebui să fie făcută de medici cu experiență pentru a evita interpretările eronate în cazul altor boli cu rezultate similare.

Ecocardiografie

Ecocardiografia este un instrument de diagnosticare și investigare care permite examinarea structurii, patologiei și funcțiilor inimii prin utilizarea undelor sonore ultrasonice.

Este posibilă examinarea mișcărilor și cavitatea peretelui ventriculului, creșterea mușchiului cardiac și valvele cardiace cu ajutorul ecocardiografiei. De asemenea, aceasta face posibilă observarea structurii și funcționalității valvelor artificiale implantate. Practic, toate bolile cardiace congenitale sunt diagnosticate cu ajutorul acestei metode.

Nu are efecte secundare nocive asupra pacienților și poate fi utilizat cu ușurință. Pacientul nu simte nicio durere în timpul procedurii.

Monitorizarea Holter

Monitorul Holter este utilizat pentru a monitoriza ritmul cardiac sau tensiunea arterială a pacientului. Dispozitive separate, de mărimea unui telefon mobil, sunt folosite pentru înregistrările EKG și pentru măsurarea tensiunii arteriale. De obicei, dispozitivele sunt fixate pe corpul pacientului timp de 24 de ore sau mai mult. Dispozitivele măsoară ritmul cardiac și tensiunea arterială în mod continuu.

De obicei, acesta este utilizat pentru a monitoriza ritmul cardiac și tensiunea arterială a pacientului în viața de zi cu zi. Medicii folosesc acest test atunci când există suspiciunea unui ritm cardiac anormal sau a unui dezechilibru al tensiunii arteriale.

Monitor transtelefonic

Un dispozitiv de înregistrare, similar cu dispozitivul Holter, este atașat pacientului pentru a monitoriza funcțiile cardiace.

În condiții normale, dispozitivele Holter pot rămâne pe pacient timp de două-trei zile. Cu toate acestea, în cazul pacienților care nu simt decât rareori disconfort, este posibil ca simptomele să nu apară în perioada în care dispozitivul Holter este purtat. În astfel de cazuri, se poate utiliza un dispozitiv de telemedicină care funcționează trans-telefonic.

Ecocardiografie de stres

Ecocardiografia efectuată în timpul perioadelor de repaus determină lățimea cavității cardiace, disfuncțiile în mișcarea peretelui și funcțiile de contracție ale inimii. Ea poate ajuta la diagnosticarea indirectă a bolii coronariene. De asemenea, ajută la identificarea altor afecțiuni, cum ar fi cardiomiopatia în conjuncție cu alte boli ale valvelor, infecții ale membranei cardiace, o ruptură în aortă și îngroșarea excesivă a inimii care ar putea provoca dureri în piept și dificultăți de respirație.

Ecocardiografia de efort poate fi utilizată împreună cu EKG-ul de efort pentru a identifica localizarea bolii vasculare.

Scintigrafia miocardică de perfuzie

Scintigrafia miocardică de perfuzie este utilizată în principal pentru a identifica orice problemă de acumulare a sângelui în mușchiul cardiac. Aceasta oferă informații despre acumularea de sânge în inimă în două condiții diferite, una în condiții de stres (de exemplu, în timpul exercițiilor fizice) și cealaltă, în repaus.

Scintigrafia miocardică poate fi utilizată pentru a identifica bolile coronariene grave. Sensibilitatea și precizia sa în diagnosticarea bolilor vasculare grave este de aproximativ 90 la sută. Rezultatele obținute în timpul analizei oferă, de asemenea, informații despre riscul de mortalitate, funcțiile cardiace și insuficiența cardiacă avansată a pacientului, precum și date vitale în luarea unei decizii cu privire la cursul corect al tratamentului.

Flash CT

Flash CT este o metodă radiologică de diagnosticare care creează o imagine în secțiune transversală a zonei examinate cu ajutorul razelor X.

Ca metodă radiologică de diagnosticare, Flash CT poate furniza imagini ale tuturor părților corpului, în special scanări cardiace și pulmonare.

Inima poate fi scanată în 250 de milisecunde. În comparație cu sistemele cu un singur tub și cu un singur detector, aceasta oferă imagini în jumătate din timp. Permite scanarea inimii în 250 de milisecunde, cu o rată de precizie de 99% (un sfert din timpul unei bătăi de inimă). Astfel, deși chiar și în cazurile în care ritmul cardiac al pacientului este de peste 100 de bătăi pe minut, nu apare necesitatea de a încetini inima cu medicamente. Flash CT este un instrument de scanare care emite cel mai mic nivel de radiații de pe piață. Scanarea cardiacă poate fi finalizată cu 80 la sută mai puține radiații. Acesta poate fi utilizat în procedurile de rutină ca metodă de diagnostic cardiologic non-invazivă.

RMN cardiac

Testul RMN oferă informații valoroase despre bolile cardiace congenitale și cavitățile cardiace și permite evaluări detaliate ale structurilor arterelor principale care intră și ies din inimă. Acesta completează rezultatele ecocardiografiei fără a afecta negativ pacientul. Oferă informații detaliate în evaluarea constricțiilor cardiovasculare, amploarea efectului unui atac de cord asupra mușchilor cardiaci și starea inimii în ceea ce privește păstrarea vitalității și funcționalității acesteia. RMN-ul are cel mai înalt nivel de sensibilitate de diagnosticare în evaluarea bolilor mușchilor cardiaci și a maselor din inimă.

Spre deosebire de metodele imagistice tradiționale, RMN nu conține radiații și unde ultrasonice. Imaginile precise ale organelor sunt afișate cu ajutorul parametrilor fiziologici.

PET CT

PET CT este o examinare cardiacă bazată pe scintigrafie. Această metodă este utilizată pentru a observa retenția vitalității inimii. Este utilizată în principal pentru a obține informații detaliate despre funcția și vitalitatea celulelor cardiace, oferind rezultate precise privind vitalitatea țesutului cardiac. Oferă îndrumare pentru a determina dacă o operație de bypass ar fi benefică pentru un pacient cu risc ridicat.

Pentru detalii despre cum puteți beneficia de evaluările experților ACIBADEM sau ajunge la unul dintre aceste spitale, contactați biroul oficial ACIBADEM din Iași la numarul  +40 739883 640 / +40 722 113 913 , printr-un  email la adresa info.iasi@acibadem.com sau direct la sediul din Şoseaua Ştefan Cel Mare şi Sfant Nr. 4, Bloc A 19 / Parter /  Exclusive Residence.

Afla acum o opinie şi fii cu un pas mai aproape de sanatatea ta!

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 octombrie 2024
17 octombrie 2024