Prima pagină » Eveniment-Social » Achizițiile pentru pachetele alimentare ale grădinițelor, făcute pe bază de favoritisme? Ce se întâmplă la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16

Achizițiile pentru pachetele alimentare ale grădinițelor, făcute pe bază de favoritisme? Ce se întâmplă la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16

26 sept. 2022, 02:00,
Gabriela Corbu în Eveniment-Social

Achizițiile pe care le fac unitățile de învățământ par a crea dispute între furnizorii de produse alimentare. Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Iași a încheiat mai multe contracte dubioase, favorizând o firmă ieșeană. Încă din 2018, apar achiziții pentru pachetele alimentare făcute de grădiniță și firma CONS NEC SRL

CONS NEC SRL are încheiate, până în prezent, 55 de contracte, dintre care 40 sunt doar cu Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Iași. Deși se ocupă și cu lucrări de construcții ale clădirilor, firma pare a avea succes și în ceea ce privește comerțul cu alimente către unitățile de învățământ.

activitate cu copiii

Reporterii BZI au dorit să afle informații despre achizițiile făcute în anul 2022 pentru pachetele alimentare dedicate hranei copiilor. Personalul și-a expus cu tărie refuzul de a comunica cu presa

Achizițiile pentru pachetele alimentare ale grădinițelor, făcute pe bază de favoritisme la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16

clasa gradinitei

Firmele mici beneficiază în continuare de sume provenite din salariile părinților fără a ști dacă sumele investite chiar reflectă calitatea și cantitatea hranei pe care o primesc

De la începutul anului și până în prezent, grădinița ieșeană a cumpărat produse alimentare de la CONS NEC SRL în valoare peste 34 de mii de lei. În data de 12 mai 2022, a fost acceptat pachetul alimentar cu valoarea cea mai mare, de aproximativ 3.700 de lei. Printre produsele achiziționate se numără legume, fructe, miez de nucă, blaturi de pizza și diferite produse ajutătoare pentru gătit.

Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 achiziționează pachete cu produse alimentare încă din 2018, iar printre serviciile de la CONS NEC SRL s-au numărat și lucrări de construcții.

În 2019, unitatea de învățământ a cumpărat două pachete alimentare care depășesc suma de 10 mii de lei, fiind vorba de diferite produse pentru gătit și cantități foarte mari de dulciuri.

În data de 11 mai 2022, o achiziție de produse alimentare, în valoare de peste 3.600 de lei, a fost refuzată, a doua zi fiind acceptată cu aceeași sumă.

Administratorul financiar al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 16 din Iași, Georgeta Apopei, a refuzat să comenteze în vreun fel modul în care au fost făcute achizițiile de către unitatea de învățământ. Aceasta a transmis printr-un angajat al grădiniței că nu dorește să vorbească cu reporterii BZI.

„Un minut, să văd dacă doamna administrator vrea să vorbească. Nu, nu, nu, doamna nu dorește să vorbească cu dumneavoastră (n.r. – reporter BZI). Îmi pare rău, la revedere”, a transmis secretara unității de învățământ.

Pe lângă contractele cu CONS NEC SRL, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 achiziționează periodic pachete de produse alimentare pentru cei mici și de la firma S.C. G.M.D. International S.R.L. Valoarea acestora depășește uneori chiar și suma de 4.000 de lei pentru câteva tipuri de fructe și legume.

Întrebat despre licitațiile și achizițiile de la Grădinița nr. 16, administratorul firmei CONS NEC, Iulian Măzărianu, a menționat faptul că lipsa licitațiilor la această unitate de învățământ se datorează contractelor pe care le au cu mai mulți furnizori.

„Da, nu s-au făcut licitații. Grădinița 16 are vreo 7-8 furnizori. Având atâția furnizori, chiar nu este necesar să facă altele“, a precizat Iulian Măzărianu.

hrana copii

De asemenea, în sistemul SEAP nu sunt înregistrate cantitățile achiziționate și nici prețul acestora. Descrierea produselor este o înșiruire de tipuri de alimente și cifre, lipsite de specificitate

Ură între furnizori sau achiziții fără reguli la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16

 fructe și legume

Valoarea unor pachete alimentare depășeste uneori chiar și suma de 4.000 lei pentru câteva tipuri de fructe și legume

Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 din Iași a fost oferită ca exemplu negativ pentru modul în care își desfășoară achizițiile din sistemul SEAP de către reprezentantul firmei Cristian Line, Neculai Isachi. Acesta a dat mai multe exemple de unități de învățământ care nu fac achizițiile conform normelor în vigoare.

„Vă dau caz concret: Grădinița 16. Le-am spus că urmează să îi dau în judecată. Ei trebuie să facă un plafon. Plafonul a fost 126.000 de lei, acum e de 270.000 de lei, dar ei, de regulă, îl depășesc în primele luni. Aceste două grădinițe n-au făcut nicio licitație de când lucrează. Grădinițele 16, 26, 18 trebuie să facă achiziții corect, așa cum spune în Legea 98. Treaba e foarte gravă”, a menționat Neculai Isachi.

În replică, administratorul firmei CONS NEC SRL susține că nu îl interesează să colaboreze cu toate grădinițele din Iași, așa cum fac alții.

„Noi nu avem nevoie, ca domnul Isachi, de toate unitățile bugetare din Iași. Noi ne mulțumim cu o unitate, două. Nu trebuie să colaborăm cu toată lumea. E bolnav la cap”, a acuzat Iulian Măzărianu.

Aceste divergențe evidențiază faptul că există niște nereguli în felul în care se realizează achizițiile grădinițelor de pe SEAP. Firmele mici câștigă, în continuare, achizițiile pentru pachetele alimentare ale grădinițelor. Sumele mari pe care le oferă părinții pentru hrana copiilor merg în buzunarul patronilor care câștigă de pe urma acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *