Prima pagină » Titlurile zilei » Achizițiile ilegale orchestrate de Daniela Nechifor au adus Spitalul „Sf. Spiridon” Iași pe marginea prăpastiei

Achizițiile ilegale orchestrate de Daniela Nechifor au adus Spitalul „Sf. Spiridon” Iași pe marginea prăpastiei

12 iul. 2022, 02:00, 22 ,
în Titlurile zilei

Situație disperată din punctul de vedere al achizițiilor ilegale orchestrate de Daniela Nechifor la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi. În ultimul an, au plecat 9 oameni din Serviciul de Achiziții Publice care a fost condus, până la începutul anului 2022, de Daniela Nechifor, ceea ce arată, evident, condițiile de lucru și de coordonare din acest serviciu-cheie al unității medicale.

În urma nenumăratelor nereguli semnalate către Ministerul Sănătății și prezentate, în spațiul public, de reporterii BZI, la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au ajuns medicamente și produse sanitare, în valoare de 100.000 de lei. Cu toate acestea, spitalul se confruntă cu multe alte lipsuri, aceste câteva produse fiind aduse de fațadă, deoarece se știa că luni, 11 iulie 2022, urma să ajungă o comisie de control de la București.

Serviciul de Achiziții Publice, punctul nevralgic al Spitalului „Sf. Spiridon” Iași

O mare parte de vină pentru distrugerea funcționării normale a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi o are Serviciul de Achiziții Publice, departament condus, până nu de mult, de Daniela Nechifor, numită prin spital „câinele care mușcă” al managerului. Odată cu numirea, în poziția de Șef Serviciu, a Danielei Nechifor, departamentul s-a confruntat cu multiple probleme, iar, în ciuda multiplelor referințe și referate negative, șefa de la Achiziții nu a fost înlăturată.

Daniela Nechifor a fost numită șef la Serviciul de Achiziții Publice imediat după ce Dan Timofte a ajuns manager interimar al spitalului. Întreg personalul medical este disperat de modul anarhic și discreționar în care a înțeles aceasta să conducă serviciul. Din cauza sa, cei mai competenți oameni și-au dat demisia, numărul licitațiilor și a acordurilor încheiate s-a redus dramatic, unitatea medicală nereușind să mai facă niciun fel de performanță. Toate aceste, bineînțeles, că se răsfrâng asupra pacienților care ajung la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Din cauza acestor ilegalități, s-a ajuns la plecarea oamenilor de bază, cu experiență, care au înțeles că „aici nu se dorește să se facă”, așa cum au spus toți cei care au demisionat de la Serviciul de Achiziții Publice.

La începutul anului 2022, Daniela Nechifor a fost „detronată” din postul-cheie deținut la Serviciul de Achiziții Publice, însă aceasta a fost doar o schimbare de fațadă, ea continuând să-și exercite influența negativă și să conducă treptat unitatea medicală către colaps. În locul Danielei Nechifor a fost numită Alina Irod care, în ciuda eforturilor extraordinare, nu a reușit să aducă Serviciul de Achiziții Publice pe o linie de plutire, dându-și demisia după doar trei luni.

În prezent, la șefia Serviciului de Achiziții se află Monica Vicol care nu poate face prea multe schimbări, ținând cont că persoanele cele mai competente care se ocupau de Serviciu de Achiziții și-au dat deja demisia.

Achizițiile ilegale orchestrate de Daniela Nechifor au lăsat pacienții fără medicamente

Licitațiilor și acordurilor încheiate de către Spitalul ”Sf. Spiridon” Iași au scăzut dramatic în ultimii doi ani. În schimb, au înflorit achizițiile directe în condiții ilegale (custodii în absența acordurilor cadru sau a licitațiilor). Dan Timofte, în perioada cât a fost manager interimar al spitalului, i-a atribuit Danielei Nechifor dreptul de a semna în locul său, când el era plecat în concediu.

Toate licitațiile semnate de Daniela Nechifor sunt considerate nule, deoarece nu avea acest drept. Trebuie precizat faptul că aceasta era desemnată pentru a-l înlocui, fapt care nu este legal, deoarece directorul medical trebuia să rămână suplinitor sau o persoană din comitetul director. În data de 29 iunie 2021, spitalul solicita furnizorului Roche România SRL aducerea în custodie de reactivi, în baza referatului de necesitate aferent lunii iunie, în valoare de 131.575,65 de lei, fără TVA. Această solicitare a fost semnată de către șeful Serviciului Achiziții Publice care, la acea dată, îndeplinea atribuțiile managerului interimar al spitalului. Prin această manieră de lucru, au fost încălcate următoarele prevederi legale: Legea nr. 98/2016 și a principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții, Legea nr. 500 din 11 iulie 2002, privind finanțele publice, ordinul nr. 1.792 din 24 decembrie 2002, pentru abordarea normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordononțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, Legea Nr. 82 din 224 decembrie 1991 –  Legea Contabilității, Legea nr. 227/2015, privind codul fiscal actualizat. O altă ilegalitate a fost reprezentată de neînregistrarea în contabilitate a mișcărilor patrimoniale care duc la imposibilitatea estimării ariei și a întinderii consumului de reactivi, cu impact asupra imaginii fidele și asupra poziției financiare, denaturând indicatorii calculați și prezentați în raporturile financiar-contabile.

Lipsa procedurilor de achiziție generează imposibilitatea aprovizionării cu medicamente și materiale sanitare pe buget, UPU, AP, ATI, AP Arsuri și Transplant Hepatic. Lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare duce la imposibilitatea efectuării actului medical, procedurile de achiziție trebuind făcute cu cantități flexibile, deoarece nu există siguranța că toate loturile ofertate primesc câștigători. Lipsa unui reper atrage, întotdeauna, consumul compensator al altuia sau a mai multor repere, pentru a se încerca obținerea efectului dorit.

Totodată, generează imposibilitatea efectuării unei planificări privind achiziția medicamentelor, a materialelor, precum și a cantităților acestora, în funcție de consumuri de încadrare bugetară lunară. Trimiterea comenzii nu înseamnă livrarea instantanee a produselor, uneori, poate dura și o săptămână, pentru că distribuitorii nu mai lucrează pe stocuri, având protocoale interne asupra cărora nu se poate interveni, distanțele mari crescând. Efectuarea sub presiune a tuturor activităților de aprovizionare poate duce la erori ce, ulterior, duc fix la întârzierea achiziționării. Lipsa unor repere din portofoliu va determina scoaterea acestora din anumite scheme de tratament și, în cele din urmă, va duce atât la modificarea consumurilor acestora, cât și a celor care le-au luat local.

Dovezile ilegalităților comise de Serviciul de Achiziții

Conform avizului de însoțire a mărfii nr. 0656, din 31 martie 2021, în depozitul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași intrau 45 de fiole de ser hemotest anti A, 45 de fiole de ser hemotest anti B, 50 de fiole de ser hemotest anti AB, 50 de fiole de ser hemotest anti D monoclonal și 15 fiole de papaină. În luna mai, conform avizului de însoțirea a mărfii nr. 0669, în depozitul unității medicale intrau 45 de fiole de ser hemotest anti A, 55 de fiole de ser hemotest anti B, 40 de fiole de ser hemotest anti AB, 50 de fiole de ser hemotest anti D monoclanal și 10 fiole de papaină. În intervalul martie–mai 2021, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași  nu a achiziționat prin SEAP niciun fel de produse sanitare de la furnizorul Balmed SRL.

Deși toate aceste produse medicale au intrat în custodia spitalului, achiziția directă prin intermediul SEAP s-a făcut abia în data de 27.10.2021, când Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași accepta oferta făcută de Balmed SRL și achiziționa 200 de fiole de ser hemotest anti A, în valoare totală de 3.000 de lei, 220 de fiole de ser hemotest anti AB, în valoare totală de 3.960 de lei, 210 fiole de ser hemotest anti B, în valoare de 3.150 de lei, 225 de fiole de hemotest anti D monoclonal, în valoare de 6.885 de lei, și 55 fiole de papaină, în valoare de 2.200 de lei.

Având în vedere că prin SEAP, pe durata anului 2021, nu mai există alte achiziții directe între Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și Balmed SRL, înseamnă că spitalul intra în posesia produselor lunar, dar efectua achiziția directă doar o singură dată pe an, ulterior intrării mărfurilor în posesia sa, fapt care bineînțeles că este complet  ilegal.

Incompetența Danielei Nechifor a adus întregul personal al Spitalului „Sfântul Spiridon” în pragul disperării

Întreg personalul Spitalului Sfântul „Spiridon” Iași a semnalat în nenumărate rânduri, către întreaga conducere a spitalului, problemele create de incompetenta Daniela Nechifor, însă nu au fost luate niciun fel de măsuri.

„Urmare a e-mailului primit de la șeful Serviciului Achiziții, Nechifor Daniela, în noaptea de miercuri spre joi, prin care mi se solicită raportarea săptămânală a stadiului procedurilor achiziție, vă transmit următoarele: conform Legii98/2016 și H.G. 395/2016, pentru orice procedură de achiziție se constituie o comisie de evaluare ce răspunde de procedură și nu farmacistul șef singur. – Nu răspund săptămânal pentru etapele derulării procedurilor de achiziție, pentru că nu am competențele necesare, cum nici șeful Achizițiilor nu răspunde de procedurile farmaciei, neavând cunoștință de ele. Să înțeleg că sunt singura capabilă pentru așa ceva? –Faptul că nu a demarat la timp procedurile de organizare a licitației nu poate fi pus în sarcina farmacistului șef, în condițiile în care necesarele pentru începerea derulării procedurii de licitație de la punctul I le-am trimis către Serviciul Achiziții, în septembrie 2020, iar cele de la punctul II, în 27 ianuarie 2021, când s-a întrunit comisia medicamentului. Prin această informare, doamna Daniela Nechifor încearcă să inducă în eroare pe toți cei cărora le-a trimis mail, ca și cum nu de ea depinde demararea procedurilor”.

Personalul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași a tras un semnal de alarmă, precizând că, din cauza Danielei Nechifor, unitatea medicală nu a mai putut fi aprovizionată cu medicamente și materiale sanitare.

„Toate, dar absolut toate procesele de aprovizionare sunt grav, extrem de grav avariate, din momentul în care doamna Nechifor Daniela a devenit șef peste acest serviciu, începând cu lipsa banalelor etichete pentru identificarea preparatelor, lipsa tonerelor, a substanțelor, culminând cu aprovizionarea de medicamente și materiale sanitare. Tot timpul sunt nevoită să fac referate la referate, pentru care nu primesc răspuns, solicitându-mi, de fiecare dată, alt referat, pentru același lucru, că toate celelalte au fost pierdute. În concluzie, eu, farmacistul șef, nu răspund de ceea ce doamna Nechifor Daniela nu a făcut la nivelul serviciului pe care îl conduce. Lipsa ei de acțiune a condus la această situație pe care eu am semnalat-o, în numeroase rânduri și cu diverse ocazii. Am precizat clar că, dacă nu vor fi efectuate proceduri de achiziție, spitalul nu se mai poate aproviziona cu medicamente și materiale sanitare”, spun revoltate mai multe persoane.

Reporterii BZI au încercat să ia, din nou, legătura cu Dan Timofte, acesta fiind însă de negăsit. Actuala șefă a Serviciului de Achiziții nu a dorit să vorbească și a închis telefonul, iar Daniela Nechifor, cea care ar fi orchestrat achizițiile ilegale de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași, a precizat că va oferi un punct de vedere zilele următoare.

Comentarii
  • Întrebați o pe Chiriac Cristina, ca tot aveți informații, ea e cea care conduce acest spital, deja l a trimis pe Timofte sa i cumpere chiloți și bomboane, e deja pregătită sa îl dea jos și sa preia funcția de manager. Ea e în spate presei și a tuturor controalelor. Pe față rânjeste ca proasta cu gura aia mare, pe la spate te aranjează. Dănuț tine o lângă tine pe Chiriac Cristina ca ai sa ajungi înjunghiat bine pe la spate. Vezi ca urmează sa îți spună exact ce vrei tu sa auzi ca să îți distragă vigilenta și hopa, direct în groapa ajungi. Nici directorul medical sa nu uite sa o cheme la cafeluta de dimineață și sa i facă mapă cu acte. Foarte bine va face, Cristina, aranjează i pe toți la minister, trimite controale cum știi tu anonime, și nu uita cel mai important aspect, sa umbli ca o naluca prin spital, cu amenințări, cu comisie de disciplina, sa joc ești, sa umilești, sa duci bârfă de la unul la altul, sa informezi zilnic pe tăticu Cepoi, sa ameninți și sa te doară în fustitele scurte de sărăcia spitalului. Ești o nulitate în spital, ai venit din anonimat pusa de Cepoi cu forța director de îngrijire. Nu știi nimic, ești o isterica, nu știi nici tu ce ești, asistenta, asistenta șefa, șefa la managementul calității, directoarea de îngrijiri? Vorbești cu toții în vârful limbii și te dai artista peste RUNOS, IT, SALARII, SPIIAM, FINANCIAR, fetele de achiziție au plecat și din cauza ta, după Nechifor Dana ai venit tu și le ai zăpăcit și amenințat, dar Timofte nu știe ca el are alte preocupări. Ai băgat otravă peste tot în spital în toate colectivele, nu știi nimic de conducerea unui spital, conduci prin teroare, ești alunecoasa, mincinoasa, un caracter mizerabil, profesional ești zero. Ești cea. Ai slaba directoare de îngrijiri dar ai un PR foarte bun care ascunde aceste detalii. Ai dat din coate la CEPOI care te a pus cu forța în funcție. Umblați disperata ca o caraghioasa la Barliba sa te auto propui în funcție dar ai primit mereu un șut în spate. Un caracter mizerabil, rar am intalnit asemena specimene. Ai o groaza de titluri academice toată luate pe limpaiala și rânjete. Păcat de acest mare colectiv de cadre medicale ca trebuie sa suporte o catastrofa toxica ca tine. Dar vom scăpa și de tine asa cum am scăpat și de Nechifor Dana care se credea ca și tine împărăteasa și au plecat ca hoții pe ușa din spate. Asa vei pmdca și tu om fără caracter.

  • Hoți!!! Hoți!!!! Hoți!!!

  • Acum un an toți salariații vorbeau de Dana Nechifor și acum vedem rezultate, azi toți salariații vorbesc de Chiriac Cristina care face confuzie în locul de munca cu bufetul ei, toți asistenții medicali sunt dezamăgiți și scârbiți ca o matracuca ca ea a ajuns directoare de îngrijiri, măcar de ar face ceva dar dacă o analizați bine, femeia asta nu e întreaga la minte. Amenință, jicneste, umilește și peste tot are un singur discurs, sunt cea mai buna, salvez spitalul. Îl distruge de tot, toți știm și vedem.

  • Ha, ha, ha, unde-i cepoi e furt ! Timofte e slab tare ca manager, se știe !

  • Timofte e sustinut de SRI , asa ca fapt divers.

  • NU AVEM NIMIIIIIIIIC ÎN SPITAL. CHIRIAC CRISTINA DANSEAZĂ ȚOPA ȚOPA, UITE REFERATUL, NU E REFERATUL. PE CHIRIAC CRISTINA O DOREA FIX ÎN FUSTIȚA SCURTA DE SPITAL. ASA ESTE, UMBLA CA O BUFNIȚĂ DE MUNTE PRIN SPITAL DOAR AMENINȚÂND ȘI JICNIND. NIMIC DE CAPUL EI. SA O IA CEPOI ACASĂ LA EL, SA FACĂ CLĂTITE ÎMPREUNĂ, EL A ADUS-O CU JAPCA, E RUPTA DE REALITATE, TRĂIEȘTE ÎN BULA EI CU COMISIA DE DISCIPLINA. ATÂT STIE, SA AMENINȚE CU COMISIA DE DISCIPLINA, NICIODATĂ NU A SPUS CEVA FRUMOS DE COLEGII EI, II DISPREȚUIEȘTE, SE CREDE O FIINȚĂ SUPERIOARA, NU CA COLEGELE EI PE CARE LE CONSIDERA RÂME. ALO PRESA, UMBLAȚI OLEACA LA CHIRIAC CRISTINA, CINE ESTE? CINEVA ADUS-O? CE FACE EA ÎN CONCRET? NU LITERATURA PE CARE O RECITA EA ZILNIC CÂND URLA PRIN SPITAL. EA A FUGĂRIT ULTIMII SALARIAȚI DE LA ACHIZIȚII.

  • Sa va fie rusine ca sub anonimat calomniati oamenii pe ziare.Ce treaba are Cristina Chiriac cu servicul achizitii? E director de ingrijiri in spital de 3 luni iar problemele acestui spital sunt anterior venirii dumneaei in aceasta functie.
    Persoana frustrata care scrie toate aceste mesaje se cunoaste ca orchestreaza mizerabila de denigrare a unui om integru.
    daca vreti functia de director de ingrijiri ocupati-o in mod corect doamna autor de mesaje calomnioase , nu aruncand cu noroi in oameni nevinovati.

  • Lăsați o în pace pe doamna Chiriac Cristina, sa se bucure de cadoul făcut de Cepoi. Lăsați o în lumea ei. Lăsații jucăria numita directoare de îngrijiri în pace. Lăsați o sa se bucure și ea de jucăria ei. Și a dorit mult jucăria și tati Cepoi i a dăruit-o.

  • Mătușa Tamara

    Citesc și mă minunez. Ce treabă are doamna Chiriac cu achizițiile? Doamna este asistenta medicală, ajunsă director de îngrijiri numai ea știind cum. Doamna are o facultate făcută la Sibiu unde toată lumea știe că jumătate de asistenții din țară au făcut facultatea la Sibiu fara sa se duca la cursuri, deci școală făcută din pix. A făcut un doctorat de doi ani, doctoratul în speță este de 4 ani, doctorat făcut cu ajutorul unei doamnei doctor de la spitalul Sfânta Maria.Că vorbește urât despre asistente, le jigneșteste și le amenință cu comisia de disciplină, asta este o problema nasoală. Nimeni nu are voie sa jignească și să amenințe. Nu uitați, timpul le rezolvă pe toate.

  • Oameni buni, daca nu vom face front comun, daca nu ne vom uni impotriva acestei Chiriac Cristina, vom ajunge sa nu mai avem loc de munca! Fiti cat se poate de constienti si cu picioarele pe pamant! Hai sa punem STOP acestei fanarioate, acestei actrite de teatru ieftin.
    Si, domnule Cepoi, va credeam un Domn. Nu ne mai inselati asteptarile!

  • Verificați și contractul cu firma de pompieri a lui Lucaci Mihai

  • Ce treaba are directorul de ingrijiri cu subiectul articolului? Directorul de ingrijiri conduce spitalul?
    Ceilalți directori medical, financiar, managerul unde sunt?
    Doamna asistenta care ai scris toate aceste comentarii calomnioase sub anonimat ar trebui sa iti revizui comportamentul.
    Doamna Chiriac ar trebui sa te dea in judecată pentru calomnie.

  • Ce treaba are directorul de ingrijiri cu subiectul articolului? Directorul de ingrijiri conduce spitalul?
    Ceilalți directori medical, financiar, managerul unde sunt?
    Doamna asistenta care ai scris toate aceste comentarii calomnioase sub anonimat ar trebui sa iti revizui comportamentul.
    Doamna Chiriac ar trebui sa te dea in judecată pentru calomnie.

  • Ca sa veniți sa comentați ca Cristina Chiriac este vinovata de problemele din spital sunteți rupți de realitate.
    Doamna este director de ingrijiri de 4 luni
    Subiectul articolului nu are legătura cu comentariile.
    Iar spitalul nu este condus de directorul de ingrijiri…

  • Cristina Chiriac ,ai curaj sa dai un concurs de director de îngrijiri fara domnul Cepoi în spate?????nu,vei da o lucrare goala,cum ai dat și la examenul de la managementul calității.

  • Dacă nu știați Daniela Nechifor ai Alina Irod sunt prietene de 30 ani. Deci asta cu adusul și schimbatul e de ochii lumii.

  • Comentariile nu au legătură cu articolul,cum nici Dana Nechifor cu spitalul și nici madam Chiriac Cristina cu colectivul medical,nu e neapărat vina ei,a trântito Cepoi în funcție de director de îngrijire la schimb cu liniștea lui Timofte,cert este că Chiriac e foarte dubioasă prin comportament, umilește și jignește pe toată lumea .cum au plecat de la achiziții după un an cu Nechifor așa vor pleca cadrele medicale după un an cu Chiriac.e cu maxim de potențial mai ales când urla și amenință pe toți cu sancțiuni și comisii de disciplină .taman ea care chiar a fost de a lungul anilor în comisie de disciplină,știm cu toții ce prostii a făcut în medicala 1-3.si ea și Nechifor meritau date afara dar Barliba le a tolerat și le a dat o șansă,acum ele sunt la butoane și fac dezastru.intrebati cum se poarte cu colegii de la runos,personal,salarii,IT,achiziții,financiar,ATA, SPIIAM,colegii medici,colegele asistente șefe,secretariat,manager,director medical, contabilitate?? Foarte urat,umilește și jicneste,nu e implicată în achiziții dar s a dus vestea cat de urat se poarta cu colegele ei.e scăpată de sub control.inclusiv directorul medical se teme de ea.

  • vasile anton rață

    da doamna valentina de la contabilitate de ce face măgării? pe ea cine o ține de poale?

  • Cristina Chiriac a luat nota 10 la examenul de managementul calității verificați arhiva de pe site—ul spitalului si nu mai vorbiți aiurea
    Nu o mai asociați cu Dana Nechifor ca nu este așa.
    Cristina Chiriac chiar a făcut lucruri bune de când a venit.

  • Draga Cristina,dacă mai ai puterea sa citești aceste rânduri sa știi ca iti dorim sa rezisti in lupta asta care nici măcar nu este a ta.
    Te prețuim si te respectam si suntem alături de tine toate colegele tale!
    Tu ești șefa noastră a asistenților medicali din spital si ne reprezinți pe noi si te vrem puternica!
    Iti mulțumim ca ai ales sa rămâi alături de noi in ciuda tuturor atacurilor, răutăților, diversiunilor. Dumnezeu sa iti dea putere sa rezisti la toate aceste atacuri mizerabile bine orchestrare si regizate!
    Tu știi ca te prețuim si ai văzut cu ochii tai ca suntem alături de tine.

  • Managemant defectuos. Avand in vedere ca se solicita necesarul pt achizitii de la sfarsitul anului pt urmatorul an – nu vad de ce achizitiile – ordonatorul de credite- dir. economic nu au alocat fonduri pt necesarul de materiale sanitare, medicamente , reactivi, obiecte de inventar samd.
    Demisia de onoare(ceea ce nu exista) pentru comitetul director – ar fi cel mai bun lucru- si dizolvarea consiliului de administratie
    Sa fie numit manager interimar – din afara UMF ului/ orasului – si lucrurile se vor aranja.
    Pana atunci – Spiridon SRL e o „vaca buna” de muls….

  • URA- aplauze – lacrimi
    Ce frumos scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *