Prima pagină » Local » Achiziția trucată de la spitalul mobil Lețcani a fost detonată de Costel Alexe. Oamenii lui Maricel Popa au băgat sub preș scandalul
Achiziția trucată de la spitalul mobil Lețcani a fost detonată de Costel Alexe. Oamenii lui Maricel Popa au băgat sub preș scandalul

Achiziția trucată de la spitalul mobil Lețcani a fost detonată de Costel Alexe. Oamenii lui Maricel Popa au băgat sub preș scandalul

30 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Spitalul mobil de la Lețcani a stârnit un scandal uriaș între Costel Alexe, președintele CJ Iași, și consilierii județeni PSD, subordonați senatorului Maricel Popa. Conducerea CJ Iași a anunțat oficial că va cere recuperarea integrală a prejudiciului după ce instanța a stabilit faptul că procedura de achiziție a fost trucată

Scandal monumental pe situația de la spitalul mobil de la Lețcani, unitate deschisă pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Decizia instanței legată de raportul Curții de Conturi a dinamitat situația din Consiliul Județean (CJ) Iași. Aleșii PSD au fost montați de Maricel Popa să susțină faptul că la spitalul mobil nu a fost nimic ilegal, în ciuda evidențelor constatate de Curtea de Conturi.

Costel Alexe a cerut explicații pentru achiziția trucată a spitalului mobil de la Lețcani

Actuala conducere a CJ Iași a menționat că atât Maricel Popa, fostul șef al instituției, cât și Alina Popa, directorul Asociației Euronest, cea care a făcut achiziția, trebuie trași la răspundere.

”În 4 aprilie 2022 se împlinesc 2 ani de când acest proiect al spitalului mobil de la Lețcani a fost votat în unanimitate de către plenul CJ. Din păcate, această inițiativă nobilă a colegilor consilieri județeni de la acea vreme, de achiziție a unui spital care să salveze vieți, nu a fost implementată așa cum ar fi fost firesc. Prejudiciul de acolo este imens, este întreaga valoare a proiectului”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

PSD a bagatelizat achiziția ilegală a spitalului mobil

Consilierii județeni PSD au încercat să susțină că decizia Curții de Conturi arată o contravenție și nu o ilegalitate.

”E o contravenție. De asta vorbim în acest litigiu între Asociația Euronest și Curtea de Conturi. Nu e definitiv. Să așteptăm să se definitiveze acest litigiu. O parte din neconformități au fost remediate. Mai sunt unele ce nu pot fi remediate, dar care au fost sancționate. De aici până la ajunge la situația de ilegalitate mai este cale lungă”, a susținut Cristian Stanciu, omul de casă al lui Maricel Popa.

Acesta nu a spus, însă, nimic de anchetele penale deschise în mandatul lui Maricel Popa pe achiziția spitalului mobil.

Dezastru la spitalul mobil. Număr uriaș de nereguli

Costel Alexe a precizat că va cere lămuriri pentru activitatea Euronest în condițiile în care asociația va trebui să plătească și amenda de 60.000 de lei impusă de Curtea de Conturi pentru neregulile constatate.

”Contestația celor care conduc astăzi Asociația Euronest pentru amendă și pentru remedierea măsurilor constatate nu face altceva decât să consfințească faptul că inspectorii de la Curtea de Conturi au avut dreptate. Ieșenii au pierdut, pentru că din sursele financiare ale Consiliului Județean se puteau face mult mai multe lucruri în spitalele ieșene. Vorbim de cele peste 10 milioane de euro care au fost investiți prost de fosta administrație PSD a județului nostru. Așteptăm să ne spună Euronest și președintele CJ Vaslui cum va decurge activitatea Euronest când o instanță a validat neregulile descoperite de Curtea de Conturi”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

CJ Iași va cere banii înapoi pe spitalul mobil

Actuala conducere a CJ Iași a precizat că va solicita de la Asociația Euronest banii înapoi pe spitalul mobil.

”Acest raport a fost transmis către instituțiile statului pentru a se dispune verificări și pentru a se lua măsurile necesare. E de datoria mea, ca președinte al CJ Iași, și a colegilor, să respectăm mandatul pe care ni l-au dat ieșenii: acela de a veghea asupra banului public. Este o obligație să recuperăm banii”, a mai spus Costel Alexe despre achiziția privind spitalul mobil de la Lețcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024