Aceștia sunt românii care scapă de plata impozitului la salariu și pensie. Cetățenii ar urma să plătească impozite mai mari atât pentru locuințe, cât și pentru mașini, începând de anul viitor. Există însă și români care sunt scutiți de la plata acestora. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească.
Aceștia sunt românii care scapă de plata impozitului la salariu și pensie
O categorie de români va scăpa de plata impozitului pe salariu și pensie. Regula se aplică și în cazul în care dețin PFA.
,,Acele categorii de persoane scutite în anumite considerente sunt persoanele cu handicap. Concret, în situația în care avem un handicap ușor, sau un handicap mediu, putem merge la Direcția Generală de Asistență Socială să solicităm un certificat de handicap și prin acest certificat de handicap se stabilește o valoare a pensiei de handicap.
Iar pe baza acestei pensii de handicap sau pe baza acestui certificat de handicap oamenii pot beneficia de diferite facilități, precum parcări la hipermarketuri, acele parcări clasice unde sunt spații special amenajate.”, a explicat Cosmin Dumitrașcu, expert contabil.
Persoanele cu handicap grav vor fi scutite de plata oricărui impozit.
,,În situația în care avem handicap grav sau accentuat, deja discutăm despre altă pensie de handicap, care este puțin mai mare, dar nu mult. Aceste persoane încadrate în grad de handicap grav sau accentuat beneficiază de alte facilități.
Cei cu handicap mediu sau ușor nu beneficiază de nicio facilitate la salarii și nici la Persoanele Fizice Autorizate, în cazul în care desfășoară o profesie printr-o astfel de formă de organizare. Dar dacă, de exemplu, discutăm de un handicap grav sau accentuat, persoanele acelea au scutire de impozit, iar dacă ai un PFA, la fel ai scutire de impozit.”, a mai precizat Cosmin Dumitrașcu.
Noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități
Se vor da noi ajutoare pentru români! Este vorba despre serviciile și stimulentele financiare acordate persoanelor cu dizabilități. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lansat programul de ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile locale pot accesa fonduri necesare serviciilor sociale, dar pot folosi stimulentele financiare și pentru construirea unor centre pentru persoanele cu dizabilități, precum centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.
„România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni.”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
În acest an, au fost majorate ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități. Un adult cu handicap grav va primi o indemnizație de 528 lei, în loc de 419 lei, însemnând o creștere de aproape 110 lei. Copiii cu handicap grav vor beneficia, de asemenea, de o majorare a prestației sociale, ajungând la 462 lei față de 359 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 100 de lei. Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere. Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu.
De asemenea, conform noii legi aprobate pe 14 mai 2024 de către președintele României, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, însoțite de câini ghid. Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit noului act normativ.