Câțiva tineri din Iași au ajuns să sfideze legile gravitației prin mișcările lor. Aceștia se antrenează zilnic prin parcuri, sub privirile trecătorilor
În urmă cu un an de zile, David Gundisch, un tânăr de 27 de ani, din Sibiu, a înființat, la Iași, prima organizație de street workout. Acest concept presupune exerciții calistenice, cu greutatea propriului corp. Proiectul a început să prindă amploare la Iași, iar peste 200 de oameni participă la antrenamente.
Tinerii din Iași care sfidează gravitația
Street Workout Iași este un grup de tineri pasionați de exerciții fizice intense. Deși pare simplu, aceștia depun efort aproape zilnic la antrenament, pentru a avea un fizic de invidiat. David Gundisch a pornit această mișcare, în 2023, împreună cu câțiva prieteni, iar parcurile au devenit neîncăpătoare pentru ei.
„Aici, este un loc de socializare, oamenii vin ca să se descarce după treburile zilnice. De exemplu, dacă un băiat este mai slab și nu poate face exercițiile ca un avansat, noi îl vom ajuta să evolueze, nu are voie să râdă nimeni de el, în caz contrar, sunt înlăturați. Avem băieți și fete de la vârsta de 13 ani și până la 45 de ani, oricine este binevenit. Cei care vin trebuie să respecte și ei un anumit stil de viață ca să ajungă la un nivel de avansați. Am avut băieți care au venit și în 3-4 luni au ajuns la un nivel avansat.
Sunt copii care vin care au probleme la școală sau cu familia, iar aici pot comunica și îi ajutăm cu sfaturi. Scopul nostru este să inspirăm oamenii să adopte un stil de viață sănătos și să stea departe de lucrurile nocive. Trebuie să depui mult efort și timp ca să ajungi la nivelul acesta. Noi îi învățăm pe cei care sunt la început cum să facă exercițiile corect, ce să mănânce, cum să se antreneze corect. Conform statisticilor, cam 10 la sută din adulții de pe Pământ știu să facă o tracțiune în mod corect”, povestește David.
Tot mai mulți doritori
Mișcarea a căpătat amploare, iar în doar un an s-au strâns 200 de oameni în grup. Totul este gratis, iar doritorii trebuie să vină doar cu energie și înțelegere pentru a face antrenamente.
„Avem deja un an de când am creat această comunitate și suntem adunați deja în jur de 200 de oameni, iar la antrenamente ne adunăm zilnic cam 30. Deja ne cunoaștem, fiecare vine când are timp liber, noi facem antrenamentele de la ora 7 ca să fie accesibil. Eu sunt din Sibiu, am venit la Iași, la Facultatea de Arte, acum 6 ani, iar de atunci am rămas aici.
Anul trecut, am mers la un concurs la Sibiu, organizat de comunitatea de street workout de acolo. Am ajuns să-l cunosc pe lider, mi-a plăcut mult atmosfera și m-a inspirat să încep o astfel de mișcare și în Iași. Am descoperit că din 2017 a fost un astfel de proiect în Iași, era o pagină de Facebook, însă persoana respectivă nu se mai ocupa de asta.
Am discutat cu el și mi-a spus că el nu mai folosește pagina de respectivă și mă face pe mine administrator să mă ocup. Mi-am găsit câțiva oameni cu care am pornit și m-au ajutat să organizez totul. Totul este gratis, noi facem voluntariat, suntem aici să le dăm sfaturi celor care vor să se apuce de sport. Avem în echipă oameni care au făcut Facultatea de Sport și știu cum trebuie să lucreze mușchii. Avem un regulament clar, să îi încurajăm pe oameni să facă sport”, a spus David Gundisch.
Parcurile sunt neîncăpătoare
Sportivii se antrenează acum în parcul din campusul studențesc din Tudor Vladimirescu, însă a devenit prea mic pentru numărul de oameni. Aceștia ar dori ca în Iași să fie construite mai multe astfel de locații pentru ca tinerii să aibă unde să se antreneze.
„Cei din Deva au început o provocare iarna trecută, că vor face în fiecare sâmbătă antrenamente timp de 50 de săptămâni. Ne-am luat și noi după ei și am început să ieșim afară. Acest lucru a avut un impact foarte mare, așa am atras mulți doritori să facă sport. Nu a contat dacă era frig, ploaie sau ninsoare, luam ceva pe noi și ieșeam la antrenament. La început, ne antrenam în parcul de pe strada Gheorghe Săulescu, însă era o problemă deoarece era pentru copii, însă noi ne-am văzut de treabă, nu am făcut gălăgie sau altceva.
Totuși, acel parc a devenit cam mic pentru câți eram și a trebuit să găsim o soluție. Am găsit parcul din campusul din Tudor, am discutat cu administratorul despre proiectul nostru și ne-a permis să ne antrenăm aici. Din păcate, și parcul acesta a devenit cam mic pentru câți oameni ne adunăm. Sper ca autoritățile să facă ceva în acest sens, deoarece tinerii sunt dornici să facă sport, doar să aibă unde. De exemplu, în Sibiu, sunt 5 parcuri mari pentru astfel de activități”, a mai precizat tânărul.
Primul concurs din Iași
Pe 22 iunie, va avea loc primul concurs de street workout din Iași. Sportivii se vor duela la cele mai solicitante exerciții fizice.
„Pe viitor, vrem să fim un club înregistrat și să ne unim cu celelalte din România, să creăm o federație. Deja, la nivel internațional, există o federație, sunt organizate campionate mondial și europene, la care au participat și sportivi din România. Pe 22 iunie, avem prima competiție de calistenichs din Iași alături de cei de la Flux street workout din Sibiu”, a încheiat David Gundisch.
Tinerii din Iași care sfidează legile gravitației depun sute de ore de efort la antrenament pentru a ajunge la un nivel ridicat.