Penultima lună a anului vine cu vești bune pentru foarte mulți români. Ei vor primi din partea statului 450 de lei, sumă ce le va fi virată în cont în următoarele zile. Este vorba despre deja cunoscutele ajutoare financiare asigurate de autorități.
Ajutor de la stat pentru români, în luna noiembrie
Până pe data de 20 noiembrie, românii aflați în situații dificile, care au venituri mici, vor primi un sprijin financiar din partea statului, în valoare de 450 de lei. Scopul acestei măsuri, pe lângă altele, este atenuarea efectelor economice actuale asupra celor cu venituri reduse.
Astfel, până pe 20 noiembrie, persoanele care dețin carduri alimentare vor primi pe acestea 450 de lei.
În noiembrie intră în vigoare și noile prevederi referitoare la bursele școlare. Acești bani vor fi acordați pe baza unor criterii mult mai bine definite: fie în funcție de performanțele școlare, fie în funcție de situația financiară a familiei.
O altă noutate se referă la introducerea unei noi burse, respectiv bursa de reziliență, acordată elevilor de gimnaziu și liceu care obțin medii cuprinse între nota 7 și pragul de acordare a bursei de merit. Acest nou timp de indemnizație are drept scop recunoașterea eforturilor depuse de elevi pe timpul unei perioade personale dificile.
Categoriile de burse și valorile lor
În România, la momentul de față, se oferă mai multe burse, de diferite valori, acordate în funcție de performanță, situație familială sau context.
Bursa de excelență olimpică I este cuprinsă între 3.700 și 925 de lei, în funcție de nivelul competiției. Bursa de excelență olimpică II este de 700 de lei, bursa de merit, 450 de lei, bursa de reziliență, 300 de lei, bursa socială, 300 de lei, bursa tehnologică, 300 de lei, bursă pentru mame minore, 700.
Ministerul Educației estimează că peste 12.000 de elevi vor beneficia de burse sociale, 1.800 de burse de reziliență, 1.500 de burse de merit, 100 de burse tehnologice, ce se acordă elevilor ce studiază în domeniul tehnic, și 10 eleve primesc bursa pentru mame minore.
Listele beneficiarilor au fost transmise către Inspectoratul Școlar, urmând ca acestea să fie centralizate și transmise către Ministerul Educației pentru alocarea fondurilor.
Și acești români cu cine trebuie să voteze?