Prima pagină » Actualitate » Acești români vor primi 2.000 de lei pe lună! Dosarele se depun până pe 18 octombrie 2024
Acești români vor primi 2.000 de lei pe lună! Dosarele se depun până pe 18 octombrie 2024

Acești români vor primi 2.000 de lei pe lună! Dosarele se depun până pe 18 octombrie 2024

07 oct. 2024, 08:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Acești români vor primi 2.000 de lei pe lună! Este vorba despre studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Tinerii vor primi burse speciale de 2.000 de lei, burse de performanță de 1.500 de lei și burse sociale de 900 de lei. Dosarele se depun până pe 18 octombrie 2024.

Acești români vor primi 2.000 de lei pe lună!

Studenții de la la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pot beneficia de burse de performanță cu valori de până la 1.500 de lei, în timp ce bursele sociale sunt de 900 de lei lunar. De asemenea, universitatea oferă burse speciale de 2.000 de lei, destinate studenților care se remarcă prin activități de excelență, precum cercetare științifică sau activități culturale. Aceste burse vor fi oferite pe parcursul primului semestru al anului academic 2024-2025, iar banii vor intra direct pe card.

Dosarele necesare pentru solicitarea burselor pot fi depuse până la data de 18 octombrie 2024. După depunerea dosarelor, acestea vor fi analizate până pe 31 octombrie, iar în aceeași zi vor fi publicate listele preliminare cu studenții care au primit bursele. Ulterior, pe 8 noiembrie 2024, vor fi stabilite listele finale, după ce vor fi soluționate eventualele contestații. Virarea burselor pe carduri va avea loc în prima tranșă între 22 și 25 noiembrie 2024.

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a primi banii

Bursele oferite de Universitatea Babeș-Bolyai sunt finanțate atât din fonduri publice, alocate de la bugetul de stat, cât și din veniturile proprii ale instituției, în limitele bugetului aprobat. Conform regulamentului, pentru a putea beneficia de burse, studenții de la UBB trebuie să fie integraliști. Aceste burse vor fi în plată pe întreaga durată a primului semestru, iar pentru ultimul semestru, bursele se acordă de la începutul acestuia până la finalizarea examenelor. Acordarea burselor va înceta în cazul în care studentul își pierde calitatea de student sau nu îndeplinește criteriile de promovabilitate prevăzute în regulament. Conform regulamentului, pentru a putea beneficia de burse, studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai trebuie să fie integraliști.

Burse mari pentru studenți se acordă și la cea mai căutată facultate din țară. Este vorba despre specializarea Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București. Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.

O altă lege recentă a intrat în vigoare pentru studenți. Aceștia nu mai pot fi obligați să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. De asemenea, în noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat. Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii.

Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar. Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

Cert este că, studenții vor primi mai mulți bani în acest an. Universitatea Babeș-Bolyai oferă burse speciale de 2.000 de lei, burse de performanță de 1.500 de lei și burse sociale de 900 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`