Românii care beneficează de vouchere pentru vacanță vor lua mai mulți bani pentru că senatorii pregătesc o lege prin care această facilitate va fi scutită de contribuția la sănătate (CASS).
În prezent sunt câteva sute de mii de români care beneficează de vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei. Același proiect prevede și neimpozitarea tichetelor de masă. Există numeroase controverse legate de acordarea voucherelor pentru vacanță. Cei mai mulți beneficiari ai acestui tip de ajutor, cu foarte mici excepții, sunt bugetarii care au salarii mai mici de 14.000 de lei brut. Din aceste considerente această lege va aduce beneficii tot în sistemul public. Concret, cetățeanul care lucrează la privat va plăti pentru ”lăfăiala” bugetară.
Acești români vor lua mai mulți bani pentru vacanță
Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Senat, propune scutirea tichetelor de masă, creșă și culturale, precum și a voucherelor de vacanță de la impozitul pe venit și, unde este cazul, de la contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS). Dacă măsura va fi adoptată, aceasta ar duce la o creștere indirectă a salariului net pentru angajații care beneficiază deja de aceste avantaje.
În 2025, angajații ar putea primi mai mulți bani prin tichete de masă și vouchere de vacanță, dacă Parlamentul va aproba o inițiativă legislativă recent propusă de USR. Conform acesteia, tichetele și voucherele menționate nu vor mai fi supuse impozitării și vor fi scutite de contribuțiile de sănătate.
USR susține că eliminarea impozitelor și contribuțiilor pe biletele de valoare oferite de angajatori va ajuta angajații să compenseze alte cheltuieli crescute în ultima perioadă, din cauza politicilor economice ale Guvernului PSD-PNL. De exemplu, un angajat care primește tichete de masă cu o valoare nominală de 20 de lei plătește în prezent 2 lei pe zi, adică 40 de lei pe lună pentru 20 de zile lucrătoare, această sumă fiind reținută din salariul său.
Inițiatorii legii subliniază că tichetele de masă și cele cadou pot fi utilizate doar în magazinele alimentare din țară, tichetele culturale pentru evenimente din România, iar voucherele de vacanță pentru turism intern. Neimpozitarea acestor beneficii ar ajuta atât angajații, cât și sectoarele culturale, HoReCa și afacerile locale, stimulând astfel economia națională prin încurajarea consumului intern.
Câți bani valorează voucherele de vacanță
Angajații din sectorul public primesc anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, sumă destinată pentru acoperirea unui concediu full-time. Această facilitate este oferită doar celor care au un salariu net lunar de până la 8.000 de lei. Voucherele sunt valabile timp de un an de la data emiterii, iar după 12 luni, acestea expiră și nu mai pot fi utilizate. În plus, ele sunt impozitate cu 10% în luna în care sunt distribuite.
Conform unei propuneri legislative recente, toate tipurile de tichete valorice vor beneficia de același tratament fiscal. Acest lucru se aplică și pentru tichetele cadou, indiferent dacă sunt oferite angajaților sau copiilor minori ai acestora, în limitele prevăzute de Codul fiscal.
USR menționează că inițial aceste beneficii, cum ar fi bonurile de masă, voucherele de vacanță, tichetele pentru creșă sau cele culturale, erau scutite de impozitare. Totuși, din 2010, acestea au început să fie impozitate și li s-au adăugat contribuții sociale de sănătate (CASS). Așadar, românii vor lua mai mulți bani pentru vacanță și pentru a putea să-și facă cumpărăturile de zi cu zi.