Prima pagină » National » Acești români riscă să piardă definitiv pensia. Iată ce se va întâmpla din luna septembrie
Acești români riscă să piardă definitiv pensia. Iată ce se va întâmpla din luna septembrie

Acești români riscă să piardă definitiv pensia. Iată ce se va întâmpla din luna septembrie

02 aug. 2024, 12:40,
B, , h, , în National

Acești români riscă să piardă definitiv pensia. Unii cetățeni ar putea să renunțe la pensie după noua lege. În prezent, aproximativ un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei. Iată ce se va întâmpla din luna septembrie.

Acești români riscă să piardă definitiv pensia

Noua lege va permite pensionarilor cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani să aleagă între pensia minim garantată, în valoare de 640 de lei, calculată pe baza contributivităţii, și o indemnizaţie socială. Pensionarii trebuie să-și exprime alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee.”, se precizează într-un comunicat.

Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor beneficia de recalculare pe baza noii formule, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă, aceștia pot opta pentru aceasta. Cei care nu își exprimă opțiunea în termenul de trei luni vor rămâne în plată cu suma calculată pe baza contributivităţii.

Ce modificări aduce noua lege

Principalele modificări aduse de noua lege sunt introducerea indemnizaţiei sociale minime ca alternativă la pensia minimă, obligația de a exprima opțiunea cu trei luni înainte de aplicarea legii, recalcularea pensiilor pentru cei cu stagiul sub 15 ani și menținerea pensiei minime garantate pentru cei care nu își exprimă opțiunea.

Excepții de la aceste prevederi sunt acordate pensionarilor care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins între 10 și 15 ani și care au beneficiat de pensie de limită de vârstă conform legislației în vigoare la data stabilirii dreptului la pensie. Pentru a deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani, iar cei cu vechime mai mică vor primi o indemnizaţie socială, conform unei alte legi. Noua formulă de calcul a pensiei minime prevede diferențierea în funcție de vechimea în muncă. În timp ce pensia minimă actuală este de 640 de lei pentru toți pensionarii, indiferent de vechime, noua lege va permite pensionarilor să primească 45% din salariul minim brut plus 1% pentru fiecare an în plus, ceea ce va crea diferențe semnificative în funcție de numărul de ani lucrați.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în iunie 2024, de 1.136.211 persoane, cu 67 mai mic comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.040.624 erau pensionari din sistemul public, iar 95.587 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, arată datele CNPP.

Un pensionar care renunță la pensie și continuă să lucreze va câștiga salariul complet oferit de angajator, fără nicio reducere din cauza statutului de pensionar. În cazul în care pensionarul decide să își continue activitatea profesională și să renunțe la pensie, venitul său total va fi format exclusiv din salariul primit. CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „indemnizaţie socială pentru pensionari.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
02 august 2024
02 august 2024