Prima pagină » Actualitate » Acești români pot rămâne fără apartamente! Ce trebuie să facă pentru a nu pierde locuința
Acești români pot rămâne fără apartamente! Ce trebuie să facă pentru a nu pierde locuința

Acești români pot rămâne fără apartamente! Ce trebuie să facă pentru a nu pierde locuința

28 oct. 2024, 10:40, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Acești români pot rămâne fără apartamente! Este vorba despre o regulă importantă pe care puțini proprietari o respectă. Cei care încalcă legea riscă să rămână fără apartament. Iată ce trebuie să facă pentru a nu pierde locuința.

Acești români pot rămâne fără apartamente!

O nouă lege îi poate lăsa pe cei care stau la bloc fără apartament. În anumite cazuri se poate ajunge la executarea silită, apoi la pierderea locuinței. Românii care stau la bloc riscă să rămână fără apartamente din cauza neplății la întreținere.

Datornicii care nu plătesc banii în termen de 31 de zile primesc foarte multe penalități, astfel că ajung să datoreze sume mari de bani. În această situație se poate ajunge chiar și la poprire pe conturi sau chiar la executarea silită, pentru ca mai apoi locuința să fie scoasă la licitație.

O altă situație care poate duce la pierderea locuinței este declararea falsă a numărului persoanelor care locuiesc într-un apartament și neplata cheltuielilor la întreținere. Cei care stau la bloc trebuie să știe că numărul de persoane care locuiește într-un apartament influențează direct suma pe care proprietarul o plătește lunar pentru întreținerea locuinței.

Ce sumă trebuie să achite proprietarii pentru fondul de reparații

Fondul de reparații este obligatoriu pentru toți cei care stau la bloc și este constituit din contribuțiile tuturor locatarilor. În cazul în care se strică acoperișul blocului, scările, fațada blocului sau instalațiile comune din bloc, banii din fondul de reparații vor fi folosiți pentru remedierea acestor probleme.

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv fundamentează şi prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparaţii, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Fondul de reparaţii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creşterea calităţii ambiental- arhitecturale a construcţiilor, precum şi pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.”, se arată în lege.

Fondul de reparații este esențial pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în blocuri și pentru prevenirea degradării clădirilor în timp. Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun în contul asociației de proprietari. Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare. Cei care nu respectă legea, riscă amenzi uriașe. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Cert este că proprietarii de apartamente riscă să își piardă locuința dacă au datorii mari la întreținere, au penalități acumulate de câțiva ani și dacă nu au declarat câte persoane locuiesc în apartamentul propriu. Românii care încalcă legea pot ajunge la executare silită și chiar la pierderea locuinței.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025