Un nou program guvernamental ar putea aduce finanțări importante pentru fermierii din România, care vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru construirea și modernizarea de sere și solarii. Proiectul de lege care reglementează acest program, intitulat „Prima Seră”, a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie dezbătut și votat în Camera Deputaților.
Vă aducem aminte că APIA a anunțat recent că se vor vira banii pentru fermierii care folosesc motorină pentru agricultură.
Românii pot primi până la 200.000 de euro prin programul „Prima Seră”
Scopul principal al acestui program este de a sprijini modernizarea agriculturii, în special prin construirea de sere noi echipate cu tehnologii de ultimă generație și sisteme avansate de încălzire. Fermierii care vor să beneficieze de aceste fonduri trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să cultive minimum 1.200 mp de legume sau fructe și să construiască sere noi, folosind cele mai moderne soluții tehnologice.
Pentru a sprijini aceste investiții, Guvernul va acorda un ajutor de stat de până la 80% din valoarea totală a proiectului, fără a depăși suma maximă de 200.000 de euro per beneficiar. Fermierii vor putea folosi banii pentru achiziționarea materialelor de construcție, utilajelor și echipamentelor necesare, dar și pentru instalarea sistemelor de încălzire eficiente.
„Astfel, schema se va acorda solicitanților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) să fie persoane juridice, persoane fizice înscrise în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016. cu modificările și completările ulterioare, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004. cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, grup/organizație de producători, după caz;
b) să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume și fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de minimum 1200 mp;
c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la aceasta data.
d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată”, se arată în proiect.
După adoptarea finală a legii, fermierii vor putea accesa ghidul solicitantului și informațiile complete despre condițiile de eligibilitate pe site-ul oficial al autorităților responsabile.
De asemenea, consultantul Marian Dumitrache a explicat că este prematur să vorbim despre lansarea programului ”prima seră”, în condițiile în care sunt întârzieri și la programele finanțate din fonduri europene.
”Este cumva blocat procedural, pentru că proiectul de lege nu a trecut de Parlament și, prin urmare, nu este încă lansat și nu avem o certitudine că o să fie în perioada următoare. Aș mai aștepta până când începe efectiv pregătirea proiectelor, pentru că sunt întârzieri la programele deja lansate, finanțate prin fonduri europene, darămite prin fonduri guvernamentale. Să vedem legea bugetului de stat și să vedem dacă sunt fonduri alocate pentru acest program”, a precizat Marian Dumitrache.