Sunt mulți români care zeci de ani în câmpul muncii și primesc pensii de mizerie, în timp ce unii pensionari primesc bani, deși nu au muncit nicio zi. Astfel, în România au existat multe scandaluri legate de faptul că s-au acordat pensii de handicap oamenilor care nu aveau o afecțiune reală care să merite banii. Și deși pensia de handicap nu este deloc mare, mulți își doresc să o primească pe degeaba.
Pensionarii care primesc bani de la stat, deși nu au muncit nicio zi
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că pe un eșantion reprezentativ, a identificat mulți pensionari care iau o pensie deși nu au acest drept. Indemnizația de handicap se acordă de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor pe bază de contract de asigurare socială dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate.
„Am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap după sesizările primite. Până acum, verificările în 5 județe au relevat că aproximativ 1.200 de dosare aveau nereguli legate de procedurile comisiei, iar la aproape 200 există suspiciuni de documente false,” a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Documente false înseamnă că respectivii pensionari au procurat acte false și au luat bani pe care NU îi merită la pensie. În urma acestor descoperiri, ministrul Muncii a afirmat că „au fost sesizate organele competente și sunt anchete în desfășurare pentru a adresa aceste probleme cât mai curând posibil.”
„Ca urmare a sesizării primita de la dumneavoastră am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap. Până în acest moment au fost deja făcute verificări în 5 județe. Am început cu județele cu numărul cel mai mare de persoane încadrate în grad de handicap. Pe un eșantion de 10%, au fost verificate un număr de 1.713 dosare, au fost găsite nereguli la un număr de circa 1.400 de dosare”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.
Există 11.000 de magistrați care iau pensii speciale
De la 1 ianuarie 2024, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități s-a majorat la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).
Pe lângă persoanele care primesc bani deși nu suferă de vreo boală, și o altă categorie de români primește mii de lei pe degeaba. Aceștia sunt magistrații, cărora statul le subvenționează pensia cu 14.000 de lei lunar.
Există 11.000 de magistrați care iau pensii speciale. Doar un sfert reprezintă pensia contributivă. Restul pensiei este acordată de la buget, deși pensionarii-magistrați nu au muncit pentru ea. Cea mai mare pensie specială din magistratură a fost de 24.151 de lei. Doar 6.700 de lei a reprezentat contribuția plătită la asigurările sociale cât timp a muncit. Restul de pensie de peste 17.000 de lei a fost partea necontributivă, oferită de către statul român drept recompensă pentru activitate.
Așadar, există pensionari primesc bani, deși nu au muncit nicio zi.