Prima pagină » Titlurile zilei » Acești oameni de afaceri din Iași se pregătesc să dea lovitura! Au ajuns deja în curțile lor câteva bucăți, direct din Scoția! Investesc masiv în creșterea vacilor Black Angus!

Acești oameni de afaceri din Iași se pregătesc să dea lovitura! Au ajuns deja în curțile lor câteva bucăți, direct din Scoția! Investesc masiv în creșterea vacilor Black Angus!

09 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Chiar dacă avem rase de vaci autohtone, fermierii din județ se orientează și spre cele aduse din afara țării, dar care produc rapid profit. Astfel, în Iași au început să apară mici ferme cu vaci crescute exclusiv pentru carne, din rasa Black Angus. Fermierii se așteaptă ca profitul să apară într-un timp scurt, mai ales că există interes pe piață pentru consumul acestui tip de carne superioară celei deja existente pe piață. Prețurile pentru o singură bovină nu sunt de neglijat. „Am cumpărat deja 10 vaci pentru care am plătit 22.000 de euro. Vreau să vând pe piața internă”, susține Mihai Atasiei, crescător din comuna Sinești.

Vacile din rasa Black Angus au început să populeze fermele crescătorilor din județul Iași. Fermierii mizează pentru un profit rapid, mai ales că, spun ei, vacile nu necesită îngrijiri speciale. Deși sunt scumpe, iar carnea lor se vinde la un preț ridicat, aceștia spun că și pe piața din România clienții cu pretenții au început să consume carnea fragedă. Profiturile pot fi de zeci de mii de euro, mai ales dacă fermele au câteva zeci de capete. Potrivit fermierilor, acestea se adaptează perfect la clima noastră, iar fermierii români care deja le au confirmă acest lucru. Carnea lor, alături de cea a vitelor argentiniene sau japoneze, este foarte apreciată de clienți.

2.200 de euro bucata

Unul dintre fermierii din Iași care deja are în fermă vaci aduse direct din Scoția a investit 22.000 de euro în cele 10 văcuțe. Mihai Atasiei este crescător de peste 20 de ani și a vrut să testeze ideea cum că aceste vaci sunt superioare celor românești, dar și altor vaci străine, crescute doar pentru carne.

„Eu am plătit 22.000 de euro și le am acum în fermă. Încerc să le cresc într-un mediu natural, să le las să pască libere. Problema la noi, crescătorii de animale, e că nu avem un abator în Iași. Încercăm, eu și alți colegi, să discutăm cu autoritățile, să găsim o soluție, pentru înființarea unui abator. Noi preferăm să plătim cât trebuie, dar să putem sacrifica, să o putem vinde pe piața internă”, susține fermierul.

Nu necesită îngrijiri speciale

Vacile rezistă și la temperaturi de plus 35 de grade și minus 25, iar avantajul acestei rase este că nu necesită multă atenție. Astfel, nu trebuie mulse, iar pe timp de vară, dacă au un perimetru unde să pască și apă la discreție, nu mai au nevoie de altceva. Sunt verificate o dată, maxim de două ori pe zi. Nici pe timp de iarnă nu sunt pretențioase la mâncare precum clasica bălțată. O altă particularitate este că vacile nu au coarne, când pășunează nu smulg iarba, ci o taie, astfel că sunt prietenoase cu mediul. Investițiile într-o fermă mai mare pot aduce profituri de zeci de mii de euro în scurt timp. De asemenea, subvenția pentru un exemplar este de cel puțin 400 de euro.

Cea mai mare fermă din Iași

Prețurile pentru un singur exemplar sunt cuprinse între 2.200 și 3.000 de euro, în funcție de furnizor, respectiv dacă sunt aduse de la un fermier din România sau direct din Scoția. Unul dintre marii fermieri din județ care vrea să populeze ferma sa cu Black Angus este Marius Cimpoeșu. Acesta va avea una dintre cele mai mari ferme din Iași.

„Noi ne propunem să aducem 50-100 de vaci în această primăvară. Vreau să vând carnea la un preț accesibil pentru toată lumea, pentru că e o carne scumpă pe care nu oricine își permite să o cumpere”, susține fermierul cu atestat tradițional pentru pastrama de oaie.

30 euro, suta de grame

Un kilogram de carne vândută de fermieri ajunge să coste între 20 și 40 de euro, iar când ajunge în farfurie, suta de grame se vinde cu prețuri cuprinse între 80 și 150 de lei, în funcție de preparat și tipul de carne. Vacile se taie când ajung la greutatea de 400 de kilograme. De asemenea, și vițeii pot fi comercializați cu prețuri cuprinse între 8 și 10 euro pe kilogram, astfel că fermierii câștigă și dacă nu vând carnea. Pot scoate profituri frumușele din ambele direcții. Mai ales că în România a crescut interesul consumatorilor pentru acest preparat.

De unde provine această rasă?

Rasa de carne Black Angus a primit denumirea după numele orașului de unde provine. Este o rasă de taurine crescută special pentru producția de carne, care a fost creată în Scoția, în secolul al XVIII-lea. Această rasă a ajuns răspândită în întreaga lume, taurinele având câteva trăsături distincte precum culoarea neagră și lipsa coarnelor. Greutatea corporală ajunge la 550 de kilograme, iar randamentul la tăiere pentru animalele îngrășate este de 65-70 la sută. În țară, fermele cu aceste vaci au început să fie populate timid, în ultimii trei ani. La Iași sunt deja 6 fermieri care dețin efective mici cu aceste taurine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *