Prima pagină » Business în România » Acești angajați vor fi cei mai afectați de măsurile de austeritate. Cu câți bani vor rămâne din salariul lunar
Acești angajați vor fi cei mai afectați de măsurile de austeritate. Cu câți bani vor rămâne din salariul lunar

Acești angajați vor fi cei mai afectați de măsurile de austeritate. Cu câți bani vor rămâne din salariul lunar

14 ian. 2025, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în Business în România

Acești angajați vor fi cei mai afectați de măsurile de austeritate. Este vorba despre muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară. Salariații sunt grav afectați de prevederile „ordonanței trenuleț” pentru că pierd beneficiile fiscale și vor primi salarii mai mici decât înainte sau vor avea parte de creșteri infime. Iată cu câți bani vor rămâne din salariul lunar.

Acești angajați vor fi cei mai afectați de măsurile de austeritate

Muncitorii din construcții, industria alimentară și agricultură au fost grav afectați de prevederile „ordonanței trenuleț.” De la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie a crescut la 4.050 de lei brut lunar, astfel că salariul net pe care angajații îl primesc în mână a ajuns la 2.574 de lei, după aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei.

Din acest an, salariul minim brut pentru angajații din agricultură și industria alimentară a fost aliniat la cel general, adică a ajuns la 4.050 de lei brut pe lună. Angajații din aceste sectoare erau scutiți de impozit și de contribuția la pensii, lucru care nu mai este valabil în prezent.

În sectorul construcțiilor, salariul minim brut rămâne de 4.582 de lei, însă muncitorii pierd deducerea de 300 de lei aplicată salariului minim, cât și scutirile fiscale acordate până în 2024. Prin urmare, salariul minim ajunge la 2.739 de lei, cu 457 de lei mai puțin decât în anul precedent. De la 1 ianuarie 2025, cele mai proaste vești și măsuri de austeritate îi vizează pe angajații de la stat sau privat care lucrează în domeniile IT, Agricultură și Construcții. Se vor elimina toate facilitățile  fiscale care se acordau până acum acestor angajați.

De ce românii vor să își schimbe locul de muncă în 2025

Mulți vor să își schimbe locul de muncă, iar cele mai frecvente obiective sunt majorările salariale, posibilitatea de a lucra de acasă și obținerea unei promovări. 22,6% dintre angajații români își doresc o mărire salarială în 2025, în timp ce 40% plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, fie pentru a avansa în carieră, fie din cauza pierderii jobului în 2024.

Ana Călugăru, director de comunicare eJobs România a vorbit despre schimbările de pe piața muncii și despre dorințele angajaților în noul an.

„Pe primul loc rămâne dorința de a-și schimba jobul. La fel de sus se află și speranța că vor primi o majorare salarială de faptul că avem inflație crescută și atunci cu siguranță asta le influențează puterea de cumpărare și au nevoie de mai mulți bani. O nouă angajare este în topul opțiunilor pe care le au pentru 2025, apoi foarte important pentru cei care lucrează este să reușească să-și creeze un echilibru între viața personală și profesională, să poată să le îmbine mai bine.”

O altă situație aparte pe piața muncii este aceea că românii au început să refuze să lucreze în anumite domenii, spre disperarea patronilor care se confruntă cu un deficit de personal. În mod surprinzător, criza de pe piața muncii nu este cauzată în unele domenii de salarii mici, ci de refuzul românilor de a avea o anumită profesie. Domenii precum cele din construcții, cofetărie, patiserie sau brutărie sunt afectate de lipsa de angajați.

Aceste schimbări pe piața muncii sunt cauzate și de măsurile de austeritate din acest an care vizează anumite categorii de angajați. Cei mai afectați sunt muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`