Prima pagină » Actualitate » Aceste țări au reintrodus controalele la frontierele Schengen. Ce transmite Comisia Europeană

Aceste țări au reintrodus controalele la frontierele Schengen. Ce transmite Comisia Europeană

08 apr. 2024, 07:40,
BZI.ro, în Actualitate

Mai multe state din Uniunea Europeană s-au văzut nevoite să reintroducă temporar controalele la frontierele Schengen. Comisia Europeană permite acest lucru, dar doar pentru o perioadă limitată.

Normele Schengen permit, în ultimă instanță, înăsprirea controalelor la frontieră, atunci când este amenințată securitatea internă sau când sunt amenințate politicile publice.

Statele Schengen au reintrodus controalele la frontiere. Comisia Europeană permite acest lucru

Și sunt deja mai multe țări membre ale statului Schengen și care au stabilit controale la frontiere. Dacă vorbim despre Austria, aici putem vedea controale la frontiera cu Cehia. Acestea ar urma însă să expire la sfârșitul acestei luni. De asemenea, Austria a stabilit controale la frontierele cu Slovenia, Ungaria, dar și cu Slovacia.

Dar Austria nu este singura țară care a implementat controale la frontieră, deși este membră a statului Schengen. Același lucru se întâmplă în Danemarca, unde sunt verificate frontierele terestre și maritime din Germania.

În Germania controale au fost stabilite la frontiera cu Cehia, cu Polonia, dar și cu Elveția. Aici, guvernanții spuneau că, prin controalele care au fost înăsprite la frontiere, vor să descurajeze migrația ilegală, dar și contrabanda.

Franța a mers chiar mai departe și a invocat amenințări teroriste și a impus controale la frontierele cu toate statele Schengen.

România a intrat în Schengen pe cale aeriană și maritimă și poartă discuții pentru intrarea cu granițele terestre. Austria susține însă că nu este de acord ca România să fie membră cu drepturi depline din cauza faptului că spațiul Schengen nu mai funcționează corespunzător și trebuie reformat.

Italia a impus controale la graniţa cu Slovenia, care vor dura până în iunie, după ce Roma a declarat că migranţii care sosesc prin Balcani ar putea fi terorişti.

La rândul ei, Slovenia a impus controale la frontierele cu Croaţia şi Ungaria până în iunie, invocând deteriorarea situaţiei de securitate în Orientul Mijlociu şi Ucraina, o ameninţare ridicată de terorism şi crima organizată din Balcanii de Vest.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spaţiul Schengen până în luna mai. Țara a invocat ameninţări la adresa infrastructurii sale şi din partea serviciilor de informaţii străine.

Suedia şi-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai, afirmând că a contracarat atacuri de când arderea Coranului a atras ameninţări din partea militanţilor islamişti.

România, în Schengen aerian și maritim

În acest timp, România se străduieşte să convingă şi să ajungă în Schengen cu frontierele terestre.

România a intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024, ceea ce înseamnă că românii care zboară spre ţări Schengen nu se vor mai opri la ghișeele de control ale Poliţiei de Frontieră.

Aderarea cu granițele terestre este încă blocată de Austria, care a spus, cel mai recent, pe 2 aprilie, că „ar fi greșit să stabilim o dată” pentru ridicarea granițelor terestre.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situația de securitate din Uniunea Europeană și pentru a garanta libertatea de mișcare a cetățenilor, dar în momentul de față ar fi greșit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, într-o conferință alături de Cătălin Predoiu, la Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *